Ratatouille

img6.jpgRatatouille este un film de desene animate, dar este si o mancare foarte buna, cu multe legume, specifica regiunii Provence. Poate fi considerata varianta frantuzeasca a ghiveciului de legume, dar suna mai fancy sa spui ca ai gatit ratatouille, decat ghiveci :)) Ratatouille este o garnitura excelenta langa un gratar de pui, sau poate fi chiar un fel principal, cu paste sau putina paine. Poate fi servita calda sau rece, mai ales vara, cand vrem ceva racoritor.
Sa vedem de ce avem nevoie pentru 6 portii:
  • 2 vinete potrivite
  • 4 dovlecei mici (2-3 mari)
  • 300 g ciuperci
  • 1 ardei verde (aprox 150 g)
  • 1 ardei galben (aprox 150 g)
  • 1 ceapa
  • 7 - 8 catei de usturoi
  • 3 - 4 rosii din bulion
  • sare, piper, busuioc
  • 2 linguri ulei
  • cateva fire de patrunjel
In primul rand trebuie sa ne pregatim legumele, pentru ca ele se vor adauga simultan in tigaie si nu e timp sa le tocam cand mancarea e pe foc. Asa ca in primul rand le spalam si le curatam (doar la vinete lasam coaja).Taiem ciupercile in 4, iar piciorusele, daca nu mai sunt atasate palariilor, le lasam intregi. Nu uitam sa mai stropim ciupercile cu putina zeama de lamaie ca sa ramana albe. Dovleceii ii taiem in doua pe lungime, si pentru ca erau subtiti, ii taiem felii cam de un deget grosime. Daca dovleceii sunt mai mari, ii taiem mai intai in 4. Ardeii ii tocam bucatele mai mari.
Vinetele le taiem pe lungime in 2, apoi, in functie de cat sunt de mari, in 2 sau 3, iar apoi cubulete. Punem uleiul la incins si calim 1 - 2 minute usturoiul pisat sau tocat marunt, pana prinde putina culoare. Apoi adaugam ceapa, putina sare, si putem pune cateva linguri de apa, ca sa se fiarba mai mult decat sa se prajeasca. Cand ceapa sticleste adaugam bulionul, amestecam si mai lasam 2 - 3 minute sa fiarba.
Adaugam legumele tocate mai devreme: dovleceii, ciupercile, ardeii si vinetele. Punem capac si lasam sa fiarba vreo 15 minute, timp in care amestecam des. Nu e nevoie sa adaugam apa pentru ca atat ciupercile, cat mai ales vinetele vor lasa mult lichid si aromele legumelor se vor combina foarte bine.
Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam rosiile tocate, amestecam si mai lasam cateva minute pe foc. Potrivim de sare, piper, adaugam patrunjelul tocat marunt si busuiocul, dupa care luam de pe foc. Cum spuneam, aceasta mancare poate fi garnitura sau fel principal si are doar 60 calorii / 100 grame, iar o portie are in jur de 180 calorii.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un autotren cu remorcă și un autoturism, implicate într-un eveniment rutier cu victimă! (FOTO)

11 Nov 2023 734

Polițist de la Rutiera Constanța, mușcat de deget, în misiune! Prima decizie a judecătorilor

24 May 2023 1023

Constanța. Un șofer a mușcat de deget un polițist de la Rutieră! Anunțul procurorilor

17 May 2023 2281

Constanța. Șofer dus la arestare! Un polițist a fost mușcat de deget. Altul a fost lovit cu capul în zona nasului

25 Apr 2023 3593

UPDATE Intervenție de urgență în localitatea Cumpăna, județul Constanța! O persoană și-a prins degetul în mașina de spălat

13 Feb 2023 4400

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

16 Jul 2022 1700

GastroArt Ruladă cu cremă (rețetă interbelică)

05 Jul 2022 1598

GastroArt Pesmeți cu rom (rețetă interbelică)

07 May 2022 1487

GastroArt Pesmeți cu rom (rețetă interbelică)

15 Mar 2022 1522

Horoscop pentru marți, 8 martie. Capricornii au parte de zile excelente pentru iubire

08 Mar 2022 1080

Misterul unui deget găsit pe o stradă din Italia. Era al unui român

28 Jan 2022 1634

Horoscop pentru vineri, 24 septembrie 2021

24 Sep 2021 1762

Polițist mușcat de gât până la sânge! Inculpatul a luat cu suspendare. Ce despăgubiri va primi omul legii

30 Nov 2020 1649

Constanţa. Poliţist muşcat în misiune. Inculpatul merge la puşcărie

27 Sep 2019 1684

Poliţist constănţean muşcat de deget în misiune! Închisoare cu suspendare pentru agresor

07 Aug 2019 2679