„Greșeli se pot comite atât la stat, cât și la privat“ Majoritatea participantelor la sondaj cred că nașterea la o maternitate de stat este mai sigură

Pentru o viitoare mămică este o adevărată provocare alegerea spitalului în care urmează să aducă pe lume un copil. Atât naşterea la un spital de stat, cât şi cea la un spital privat au avantaje şi dezavantaje, în funcţie de fiecare caz.
 
O viitoare mămică trebuie să pună în balanţă cele două opţiuni, naşterea la un spital privat sau la unul de stat, înainte de a alege una dintre ele. Decizia de a opta pentru o naştere la un spital de stat sau la o clinică particulară este condiţionată, înainte de toate, de instituţia în care medicul obstetrician care a monitorizat sarcina îşi desfăşoară activitatea. Un rol importat îl are şi posibilitatea financiară a familiei. Costurile naşterii la o clinică de stat sunt destul de mari pentru majoritatea locuitorilor ţării. Însă trebuie luat în calcul şi faptul că nu sunt puţine situaţiile în care au fost înregistrate decese, fie al mamei, fie al copilului, la clinicile particulare alese de mame pentru a aduce pe lume un bebeluş.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat un sondaj de opinie cu întrebarea „Maternitatea de stat vs maternitatea privată. Unde credeţi că este mai sigur pentru o mamă să-şi aducă pe lume bebeluşul?“, sondaj la care au participat 610 persoane. Dintre acestea, 67% au optat pentru maternitatea de stat, iar 33% pentru maternitatea privată.

„Să alegi un spital privat după comentarii de pe o reţea de socializare mi se pare infantil“ 

Participanţii la sondajul de opinie ne-au împărtăşit şi părerea lor cu privire la tema propusă. „Am născut pe 23.08.2017 două fetiţe gemene la Euromatema şi sunt foarte mulţumită din toate punctele de vedere. Dacă în viitor voi mai rămâne însărcinată, cu siguranţă, voi opta tot pentru Euromatema“, a spus Anamaria.
 
„În primul rând, trebuie făcută diferenţă între o clinică privată (ISIS) şi un spital privat (Euromatema). Abia atunci poţi face comparaţie între Secţia de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Judeţean şi cea de la Euromatema“, scrie Anna.
 
„Am născut, la stat, doi copii. La a doua sarcină, la naştere a fost probleme, dar, fiind la stat, s-a rezolvat fără nicio consecinţă gravă“, susţine Roxana.
 
„Anul 1989! Pentru că nu exista altă opţiune, am născut într-un spital de stat din Constanţa. Am avut norocul să întâlnesc un medic deosebit care a decis operaţia de cezariană! Atât eu, cât şi bebeluşul am supravieţuit. Pentru asta i-am mulţumit acelui medic şi echipei dânsului. Având în vedere faptul că în prezent sunt multe spitale private în care poate condiţiile sunt la standarde europene, eu tot într-un spital de stat as prefera să merg, pentru o intervenţie cu riscuri. Poate în alte condiţii aş alege şi o clinică particulară, dar numai pentru mici intervenţii. Să alegi un spital privat doar după anumite comentarii de pe o reţea de socializare mi se pare ceva infantil“, susţine Semen P.
 
„Spital de stat. Urgenţele se rezolva tot în spitalul de stat“, crede Mina. „Din păcate, dacă ţi se întâmpla ceva la privat tot la stat eşti transferat“, ne-s spus Ana-Maria T. „La stat, deoarece acolo sunt mult mai dotaţi din punct de vedere al echipamentelor medicale, în caz de nevoie“, susţine Diana P.
 
„Dacă păţeşti ceva la privat, te trimite la stat. Adevărul este că la privat eşti tratată mai bine fără a da bani asistentelor“, e de părere Andreea. „Staţi liniştită, că de la privat ajungeţi tot la stat dacă se întâmplă ceva. Eu am ales să nasc la spital de stat. Într-adevăr, e mai dificil cu banii, trebuie să dai pentru a fi băgata în seamă, dar asta e“, susţine Denisa D. „Eu am născut la privat şi dacă, Doamne fereşte, se întâmpla ceva. Nu te trimiteau la stat pentru că aveau aparatura necesară şi secţie de neonatologie cu medic 24/24“, ne-a transmis Ioana-Alexandra T.
 

„În spitalele de stat sunt atâtea cazuri de nenorociri! Sunt curioasă câte dintre doamnele care spun staţi liniştite, tot la stat ajungeţi dacă păţiţi ceva vorbesc din experienţa personală sau doar aşa cred?!“, a comentat Anne Marie Nicola. „Când medicul care profesează îţi spune că în caz de probleme te transferam la stat, ce poţi sa mai spui“, a punctat Ana-Maria T.

„Există clinici private cu duiumul... asta nu înseamnă că sunt şi dotate“ 

„Cum spuneam, există clinici private cu duiumul... asta nu înseamnă că sunt şi dotate corespunzător. Criteriile de siguranţă despre care vorbeam trebuie să stea la baza unei astfel de alegeri“, a menţionat Anne Marie N. „Ideea este că dacă medicul nu e sigur şi ferm nu ai nici unde siguranţă. Am născut la o clinică bună, particulară, din străinătate... am o cezariană oribilă, pentru care am nevoie de o altă intervenţie chirurgicală. E un coşmar operaţia aia, un medic apreciat, o clinică cu de toate...“, a dezvăluit Ana-Maria T.
 
„Greşeli se pot comite atât la stat, cât şi în mediul privat“, crede Anne Marie N. „Aici cred că depinde de ceea ce face medicul. Am născut la stat, deşi aş fi născut la privat dacă îmi permiteam, cu un medic bine cotat. După ce a scos copilul şi l-a curăţat, a lăsat un rezident să coasă.... Operaţia este OK, m-am recuperat foarte repede şi nu am nicio durere. Putea sa fie invers. Rezidentul sa coasă straturile ca naiba“, a punctat Carmen B.

 
„Mi se pare foarte ciudat că un medic să vă îndrume să va rugaţi să nu fie probleme şi că, în aceste împrejurări, nu mă mir ca aţi plecat, căci asta am înţeles, că aţi ales un alt loc! Mirarea era legată de atitudinea cadrului medical, iar nu a dumneavoastră, în contextul pe care l-aţi povestit“, a transmis Anne Marie N.
 
„Chiar daca nu mergi la privat, e mai rău, că tot aşa plăteşti. Plăteşti mai mult ca să fii în regulă. Diferenţa e că la privat personalul e drăguţ, că doar sunt plătiţi, iar la stat personalul e plătit de stat şi, că să fii în regulă, trebuie să le umpli buzunarele că altfel te lasă în voia sorţii aţi văzut cum merg cu buzunarele înainte?“, crede Rodik Paraschiva D.
 
„Va înşelaţi! Din proprie experienţă vă spun ca lucrurile s-au mai schimbat. Eu la Spitalul Judeţean nu a fost nevoie să scot un leu din buzunar şi am fost tratată aşa cum este normal, nu a fost nevoie să bag bani în buzunarul cuiva că să fiu băgată în seama. Aici vorbesc strict de ginecologie. Nu ştiu pe restul secţiilor“, a transmis Mihaela-Alexandra B.
 
„Cunosc o persoană care a fost internată la privat, a cheltuit o căruţă de bani şi sa ales de-acolo cu un virus şi o boala puternică că, dacă nu avea bani să meargă în Turcia, să se facă bine, murea. Înainte năşteau femeile acasă, aşa cum ştiau ele, mai bine şi, slavă Domnului, nu mai existau tot felul de boli, erau sănătoase. Mâncau sănătos, tratamente naturiste nu existau, medicamente care zici că sunt făcute numai să dai banii pe ele, că efect mai rar“, a punctat Rodik Paraschiva D.

„Nicăieri nu este sigur. Tragedii se întâmplă peste tot“ 

„Eu pot spune că am avut o experienţă frumoasă la un spital privat din Constanţa, dar am născut şi în Bacău la stat şi a fost la fel de frumos şi costisitor“, a menţionat Rodi M. „Nicăieri nu este sigur. Tragedii se întâmplă peste tot“, ne-a dezvăluit Nusha B.
 
„Dacă ştiam că am o sarcină cu probleme sau altceva, poate nu alegeam privat. Cu toate că pot apărea complicaţii şi în timpul naşterii. Nu avem de unde să ştim ce se va întâmpla. Când unele persoane fac alegeri greşite pe pielea lor, atunci nu ştiu cât la sută mai e de vină şi clinica sau spitalul unde naşti... şi ar fi multe de spus“, a scris Diana G.
 
„Părerea mea este că la Judeţean eşti mai în siguranţă, iar la privat e totul bine şi frumos, doar să nu apară complicaţii“, a punctat Oana M. „Eu am născut în Spitalul Judeţean şi, probabil, dacă, nu mă duceam acolo, nu vă mai scriam acum. Eu zic pro Spitalului Judeţean!“, a comentat Monica.
 
„Tragedii sunt peste tot, într-adevăr. Dar în caz de complicaţii tot la Judeţean ajungi. Și să ne gândim bine, căci, dacă aceşti copii se năşteau în Judeţean, poate aveau şanse să mai trăiască. Timpul costă! Cele 10 minute până a ajuns în Judeţean au contat“, a subliniat Gabriela Nicoleta. „Eu am născut şi la stat, şi la privat. Două experienţe diferite, dar cu acelaşi doctor“, a dezvăluit Oana B. „Am născut la privat, o sarcină fără probleme, cu un doctor în care aveam încredere. S-a finalizat cu o cezariană, o operaţie fără complicaţii şi o recuperare rapidă, dar nu aş mai repeta experienţa, la câte am citit. Consider că am fost inconştientă, deci eu votez stat“, a menţionat Camelia H.
 
„La privat! Daca mai reuşim să facem un bebe, tot acolo aş naşte, cu siguranţă! Nu se poate compara, din punctul meu de vedere“, susţine Bianca. „Recomand privat, am născut de două ori şi nu am avut nicio problemă“, a scris Nicoleta I.P.
 
„Spitalul Judeţean, două naşteri, diferenţă de 10 ani între ele. Maternitate de stat!“, este de părere Ramona S. „Mămici, nu spitalul e aşa important... medicul care te asistă. Se ştie de la început ca maternităţile private din Constanţa nu au terapie intensivă. Dacă ai o sarcina fără probleme naşti oriunde, dar dacă te ştii cu complicaţii şi medicul tău e unul competent, te va direcţiona către stat. Am născut de ori la privat şi sunt foarte mulţumită de ei. Doctorul meu de la primele controale mi-a zis că dacă am probleme nasc la Judeţean... tot cu el... evident“, susţine Rodica V. „Un medic competent nu încurajează naştere naturală după două cezariene“, ne-a scris Rodica V.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul privat de obstetrică şi ginecologie se modifică. Medicii Ruşa, Danteş şi Raica au obţinut un act de urbanism

08 Jun 2019 4499

Fotbalistul Tase Halep, văr cu Simona Halep, a devenit tătic. Copilul va fi botezat de familia Tararache (galerie foto)

11 Feb 2017 22073