Sondaj de opinie 68% dintre respondenţi, de acord ca cea de-a doua biobază din Constanţa să fie amplasată pe strada Caraiman



Problema câinilor maidanezi este una de actualitate nu doar pentru Primăria Constanţa. După mai multe conflicte de la biobaza de pe strada Vârful de Dor, administraţia publică locală din Constanţa a luat decizia înfiinţării  unui alt obiectiv de acest gen, care se va ocupa de îngrijirea şi adopţia câinilor fără stăpân. Primăria Constanţa a identificat deja un nou teren pe care ar urma să se construiască noi spaţii pentru adăpostirea câinilor în condiţii decente. Viitoarea biobază va fi construită pe un teren deţinut de Primărie, situat în zona Caraiman, lângă Oil Terminal. În plus, vechea biobază va rămâne şi ea în funcţiune, dar va fi îmbunătăţită. De asemenea, pentru gestionarea câinilor fără stăpân, autoritatea publică locală a pregătit un buget anual de 1.300.000 de lei, cu TVA, pentru a acoperi toate costurile ce implică transportul şi îngrijirea animalelor, inclusiv plata angajaţilor viitorului serviciu.
 
În acest context, pe data de 18 februarie, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat un sondaj de opinie cu următoarea întrebare:
 
Sunteţi de acord ca cea de-a doua biobază din Constanţa să fie amplasată pe strada Caraiman?
 
La sondaj au participat 515 persoane. 68% dintre acestea sunt de acord cu intenţia Primăriei Constanţa, în timp ce 32% au fost împotrivă. Mai mult, cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa au ţinut să ne împărtăşească şi părerile lor.


 
„De ce e nevoie de o a doua bază? Mai sunt mulţi bani de spălat? Dacă Primăria şi ONG-ul care se ocupă de problema asta îşi fac treaba respectând legea, nu e nevoie de a doua bază! Câinii fără stăpân trebuie adunaţi din oraş şi sterilizaţi! Astfel nu se vor mai înmulţi! În plus, cei care au fost adoptaţi trebuie urmăriţi, dacă sunt ţinuţi în casă aşa cum au semnat la adoptare. Văd pe străzi o mulţime de câini liberi. Eu când am adoptat câinele, am mers cu actul de proprietate şi adeverinţa de salariu. Şi îl ţin în casă. De ce ceilalţi «iubitori» de câini nu fac la fel? În plus, dacă cineva vrea mai mulţi câini, are nevoie de acordul vecinilor. Cum au reuşit să scoată unele persoane câte şase-opt câini? De asta trebuie să se ocupe Primăria! Repet: dacă Primăria şi ONG-urile care se ocupă de maidanezi îşi fac treaba şi respectă legea, nu e nevoie de altă bază de ecarisaj! Şi încă ceva: cum eu umblu cu punguţele în buzunar, aş vrea să-i vad şi pe ceilalţi deţinători de câini! Şi asta e tot treaba Primăriei! Treabă pe care n-o face! E prea ocupată să jongleze cu banii noştri“, ne-a scris Gabriela.
 
„Sunt de acord, cu condiţia ca aceşti câini comunitari să nu mai fie omorâţi, ci îngrijiţi“, ne-a spus Miruna Panţiru.
 

Şi Ionela este de acord cu intenţia Primăriei Constanţa: „Da, sunt de acord. Dar să fie îngrijiţi de oameni cu milă, nu de toţi nenorociţii, aveţi grijă pe cine angajaţi să se ocupe de acele suflete nevinovate. Să aibă acces oricine doreşte să dea o mână de ajutor.“
 
„Nu sunt de acord“, ne-a scris Marilena.

 
„Ce ușor este pentru unii să-şi dea votul, căci nu locuiește nimeni pe strada Caraiman, veniți să vedeți că sunt case, blocuri și chiar firme. Mai informaţi-vă, dragi constănțeni, deci, ca atare, locuind în cartier, chiar pe Caraiman, nu sunt de acord“, a precizat Bobo.
 
Angelica: „Nu înţeleg ce-i deranjează pe cei care se opun acestei acţiuni. Vor să fie câini pe străzi, bolnavi şi înfometaţi? Nu copiem nimic sănătos de la Occident, uitaţi-vă cum este în ţările mai civilizate. Cât despre bani, pentru grădiniţe, şcoli, sunt de acord, dar să nu amestecăm lucrurile: există buget şi pentru aşa ceva, de ce nu direcţionăm bani de unde trebuie? Asta este altă poveste. Cine vă opreşte să acţionaţi şi pentru aşa ceva? Pentru siguranţa şi sănătatea tuturor, este normal să se înfiinţeze această biobază. Nu mai fiţi Gică-contra la orice acţiune bună, pe motiv că trebuie în altă parte. Aveţi impresia că dacă nu se face asta, vor fi bani mai mulţi pentru creşe şi şcoli, spitale? Ştiţi foarte bine de ce nu sunt şi unde este buba“.
 
„Nu categoric. Nu de o nouă bază de «hingherit» este nevoie, ci de sterilizări în masă şi de educare, atât cât se poate, şi de pedepsirea abandonului. Cu asta să se ocupe Primăria. Adunatul câinilor înseamnă hingheritul celor abandonaţi. Trebuie scoasă din cap ideea că oricine trebuie să aibă câine“, ne-a spus Gisela.
 
„Un pas spre civilizaţie. Noi suntem cauza pentru care aceşti câini sunt pe străzi, noi trebuie să rezolvăm această problemă. Nu sunt de acord că aceşti bani se iau de la gura copiilor, sunt o grămadă de alte investiţii total nefolositoare. Ar fi bine ca măcar o parte din banii alocaţi să ajungă la animale, şi nu în câteva buzunare. Pentru cei care zic că se bagă prea mulţi bani în animale, le sugerez să vadă cum arată animalele din aşa-zisele adăposturi de stat şi să se întrebe dacă aşa arată nişte animale în care se bagă bani. Indicat ar fi sa ceară altora socoteală. Dacă s-ar steriliza acum, în câţiva ani ar fi rezolvată problema, mulţi dintre ei atât ar mai avea de trăit şi ar rămâne pentru alţi câţiva ani cei care sunt pui acum, deci mult mai puţin“, susţine Ana.
 
„Dacă condiţiile sunt decente, îngrijiri corespunzătoare şi intermedieri adopţii, sunt de acord!“, a menţionat Vlad.
 
„Creşe, grădiniţe, şcoli păzite. Încercaţi seara la Şcoala 36 în cartierul «Veseliei». Să vedeţi cum sparg romii geamuri cu pietre. Transport în comun civilizat nu gratuit doar pentru unii“, zice Nica.
 
Sondajul s-a încheiat pe data de 21 februarie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O femeie și un bărbat, atacați de câini maidanezi în județul Galați. Victimele au ajuns la spital (VIDEO)

27 Feb 2023 1183

ASPA 12 câini adulţi şi doi pui, capturaţi, duminică, în zona Lacul Morii, după moartea Anei Oroş (GALERIE FOTO)

23 Jan 2023 1339

Incredibil În plin sezon estival, turiști înconjurați de câini maidanezi pe plaja din stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Jul 2022 4609

Editorial Constanța, raiul câinilor maidanezi. A fost reluată activitatea de capturare a animalelor de pe străzi

24 Feb 2022 3376

Detalii cu un puternic impact emoţional Copil despăgubit după ce a fost mușcat de un câine maidanez, pe o stradă din Constanța. Primăria și firma de ecarisaj, date în judecată

02 Feb 2022 2276

Un nou pas pentru reabilitarea bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân a municipiului Constanța

18 Dec 2021 1260

Constănțeanul supărat Au reapărut haitele de câini în cartiere. Primăria anunță că și-a reluat activitatea de capturare în urma solicitărilor venite din partea locuitorilor (galerie foto)

27 May 2020 2590

Mai mulţi câini maidanezi, în curtea Spitalului Judeţean Constanţa. Primăria Constanţa ce face? (galerie foto+video)

22 Apr 2019 2857

Maidanezi ucişi barbar şi aruncaţi la ghenă. Vinovatul este căutat de poliţişti

29 Nov 2017 1873

Atenție turiști Mai mulți câini își fac siesta pe o plajă din stațiunea Mamaia (galerie foto+video)

06 Aug 2017 5960

Cât plăteşte Primăria Constanţa pentru fiecare câine maidanez adunat de pe străzile din oraş

12 Apr 2017 5192

Copil atacat de câini la Casa de Cultură. Sesizări şi nemulţumiri Primăria Constanţa a semnat contractul de ecarisaj. Cu ce preţ

06 Apr 2017 8900

Copil în stare foarte gravă după ce a fost muşcat de patru câini

31 Mar 2017 3281

Haită de câini căţărată pe un sens giratoriu în Constanţa. Bulevardul este unul dintre cele mai mari ale municipiului (galerie foto+video)

27 Mar 2017 10519

Sesizările curg Constănţenii, indignaţi de lipsa iluminatului public şi de haitele de maidanezi

23 Feb 2017 4697