Sondaje de opinie

Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa Majoritatea respondenţilor sunt sceptici cu privire la pensia ocupaţională


În perioada 24 februarie - 1 martie, cotidianul ZIUA de Constanţa a derulat un sondaj de opinie cu întrebarea „Credeţi că pensia ocupaţională este o soluţie viabilă?“. 51% dintre respondenţi s-au arătat sceptici cu privire la implementarea acestei noi scheme de pensie.

Amintim că recenta lege privind reglementarea pensiilor ocupaţionale (Legea nr. 1/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 10 din 8 ianuarie 2020) prevede o nouă pensie suplimentară, care se va adăuga pensiei de la stat sau celei private, ea putând fi stabilită de fiecare angajator care vrea şi are capacitatea financiară să ofere astfel de beneficii salariaţilor. Contribuţiile la fondul de pensii ocupaţionale au două componente: cea a salariatului şi cea a angajatorului, care poate stabili contribuţii diferite pentru angajaţi, în funcţie de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.). Evidenţa banilor vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără a i se impune penalităţi.


Potrivit fostului director al Casei Naţionale de Pensii, Doina Pârcălabu, „în cazul pensiilor ocupaţionale contribuţiile se depun de angajator, reprezintă o componentă a pachetului motivaţional care este aferent derulării unui contract individual de muncă. Nu se face distincţie de tipul angajatorului. Dacă este privat sau de stat. E un fapt lăudabil că în acest moment avem mai multe forme de a stimula economiile pentru bătrâneţe”.


Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanţa
 

Citeşte şi:

Modificare importantă la Casa de Pensii. Perioadele de grupă nemenţionate în cartea de muncă trebuie dovedite cu adeverinţe


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea privind pensiile ocupaţionale. Ce prevede şi de la ce vârstă se poate beneficia de ea (document)

10 Jan 2020 4635

Ministerul Muncii propune introducerea unei noi pensii în România. Totul despre pensia ocupaţională (document)

19 Dec 2018 1270