Sondaj Peste 2.000 de oameni au răspuns legat de desființarea „bisericii de pe trotuar“, Biserica Izvorul Tămăduirii

  • Dintre respondenți, 80% au răspuns că nu aprecizată ca fiind oportună demolarea lăcașului de cult cunoscut drept „biserica de pe trotuar“, în timp ce alți 20% au susținut oportunitatea acestui demers.
  • Sondajul s-a desfășurat în perioada 5-12 iunie 2022 și, până la momentul redactării articolului, a antrenat răspunsul a peste 2.100 de persoane, mai exact 2.140.
  • Opinii pro sau contra demolării au fost exprimate, totodată, și în spațiul online, pe rețelele de socializare, unde diferiți utilizatori s-au arătat fie de acord cu desființarea bisericii, fie s-au exprimat vehement împotriva demolării acesteia.
 
Mai mult de două mii de persoane au participat la sondajul de opinie lansat de ZIUA de Constanța pe tema demolării Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Constanța, din zona Macul Roșu, cunoscută drept „biserica de pe trotuar“.
 
Sondajul s-a desfășurat în perioada 5-12 iunie 2022 și, până la momentul redactării articolului, a antrenat răspunsul a peste 2.100 de persoane, mai exact 2.140.
 
Dintre respondenți, 80% au răspuns că nu aprecizată ca fiind oportună demolarea lăcașului de cult cunoscut drept „biserica de pe trotuar“, în timp ce alți 20% au susținut oportunitatea acestui demers.


 
Opinii pro sau contra demolării au fost exprimate, totodată, și în spațiul online, pe rețelele de socializare, unde diferiți utilizatori s-au arătat fie de acord cu desființarea bisericii, fie s-au exprimat vehement împotriva demolării acesteia.
 
„Opriți demolarea Bisericii...Casa Lui Dumnezeu! Suntem o țară și așa blestemată, că un conducător de țară a fost împușcat la zi mare...Opriți, că Dumnezeu nu ne va ierta dacă o demolați!“, a scris utilizatorul Cecilia Cecilia pe o cunoscută rețea de socializare virtuală.
 
De asemenea, opinii au fost exprimate și pe pagina de Facebook ZIUA de Constanța:
 
„Consider că NU TREBUIE demolată, chiar dacă este ilegal construită, odată ridicată nu trebuie demolată (CASA DOMNULUI) dar, mare atenție la viitoarele autorizații de genul  (pe viitor). Într-o biserică CÂNTĂ ÎNGERII, se pomenesc toate neamurile noastre, în viață/neființă (chiar daca noi nu suntem prezenți la SFÂNTA LITURGHIE)aș mai avea multe de spus dar .........este păcat să gândești dărâmarea unei biserici darămite să o dărâmi. PĂCAT“, a scris utilizatorul Sergiu Nicuț.
 
„Da. Nu sunt de acord cu bisericuțe pe toate trotuarele și fără autorizații. Cetățeanul de rând dacă ar ridica, orice, fără autorizație, în secunda următoare este demolat și amendat“, este de părere utilizatorul Marian Carp.
 
„Pur și Simplu DA. BOR nu poate fi mai presus de nicio lege. Dacă nu o dărâmă o să se creeze precedent și o să-și ia și mult avânt tupeul BOR de a se guverna după legile personale“, a transmis utilizatorul Cristi Răducanu.
 
Nicolaescu Mariana, un alt utilizator, a transmis: „este mare păcat să demoleze această biserică, găsită o altă soluție că nu este făcută de primărie ci cu ajutorul oamenilor“.
 
„Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani?!“
 
Se cuvine să amintim aici faptul că, nu mai departe de vineri, 10 iunie 2022, însuși Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit slujba la „biserica de pe trotuar“. „Mai bine să mor eu decât să moară biserica aceasta“, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
 
„De 20 de ani este această biserică. Cum să desființezi această biserică?! Este valabil și pentru Biserica Sf Haralambie. Noi suntem o familie. Această familie creștină trebuie să trăiască în credință, iubire și bunăstare. Aici vor sta preoți de strajă. Vom sta zi și noapte. Cum să mutăm loc sfințit de 20 de ani?! Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta! Îl rog pe Dumnezeu pentru cei din Consiliul Local. Cer ajutor și de la domnul prim ministru. Să fiți general și al Domnului Iisus Hristos! Să ne ajute Bunul Dumnezeu!“ - a declarat ÎPS Teodosie, la finalul slujbei de vineri.
 
Acesta a adăugat:
 
„Buldozerele nu trec peste oameni. Ne vom sesiza și venim o sută. Dacă este nevoie, facem un referendum cu 100 de preoți și 10.000 de credincioși la primărie și aici, la biserică. Decizia poate fi schimbată. Este o decizie nefirească. Un sacrilegiu nu este o decizie firească. Dreptul divin este deasupra dreptului uman. Creștinii au dreptul să se roage. Au acest drept constituțional. S-a încălcat acest drept de a se ruga unde s-au rugat 20 de ani. Cine le ia acest drept? Justiția, Primăria, nimeni nu are dreptul acesta. Au fost hotărâri nedrepte și trebuie să fie corectate“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
LIVE VIDEO+TEXT
Zeci de preoți și credincioși participă la Sf. Liturghie susținută de ÎPS Teodosie la biserica din zona Macul Roșu din Constanța pentru care s-a decis demolarea (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAIR Încep anchetele de circulație Origine — Destinație. Ce informații vor fi adunate de la conducătorii auto opriți în trafic

20 Sep 2022 581

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu măsurile ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023? Ce au ales respondenții

19 Sep 2022 431

Sondaj de opinie Care sunt destinațiile preferate pentru a petrece sărbătorile de iarnă?

19 Sep 2022 531

Studiul Băncii Mondiale. Serviciile de sănătate, poluarea aerului și infrastructura rutieră, cele mai mari probleme ale orașelor din România (DOCUMENTE)

17 Sep 2022 474

Sondaj de opinie Constănțenii au răspuns - cine ar trebui să plătească iluminatul festiv din oraș!

12 Sep 2022 817

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu măsurile ce vor fi aplicate în anul școlar 2022-2023?

12 Sep 2022 696

Sondaj de opinie Cine credeți că ar trebui să plătească iluminatul festiv din Constanța?

05 Sep 2022 732

Sondaje de opinie. Aproape 70% dintre constănțeni sunt nemulțumiți de activitatea Poliției Locale

05 Sep 2022 678

Sondaj de Opinie 50% din respondenți sunt de părere că se putea găsi o variantă mai acceptabilă ca preț pentru stațiile de autobuz din municipiul Constanța

29 Aug 2022 737

Sondaj de opinie. „Cum apreciați serviciile prestate, dotările și comportamentul angajaților Direcției Poliția Locală Constanța?”

29 Aug 2022 1075

Sondaj de opinie Cum vi se par noile stații de autobuz instalate în municipiul Constanța?

22 Aug 2022 1138

Sondaj de opinie Câți constănțeni (nu) sunt de acord ca parcările rezidențiale din Constanța să fie scoase la licitație, așa cum dorește primarul Vergil Chițac?

22 Aug 2022 2260

Are Constanța nevoie de statui? Primăria Constanța a lansat un sondaj

18 Aug 2022 894

Sondaj de opinie 75% dintre respondenți nu cred că Farul va juca începând din 2024 pe noul stadion din Constanța

15 Aug 2022 1375

Sondaj de opinie Sunteți de acord ca parcările rezidențiale din Constanța să fie scoase la licitație, așa cum dorește primarul Vergil Chițac?

15 Aug 2022 2150