„Șpaga este meteahna sistemului“ Constănțenii respondenți sunt sceptici că, după majorarea salariilor medicilor, calitatea actului medical se va îmbunătăți

De la 1 martie, salariile medicilor și ale profesorilor au crescut semnificativ. Potrivit noii grile de salarizare, un medic specialist care câștiga 4.400 de lei în luna ianuarie va primi 9.900 de lei. Salariul unui medic primar va ajunge la 12.500 de lei de la 5.600, iar un rezident de anul I care câștigă 2.600 de lei în prezent va încasa 5.700 de lei.
 
Însă nemulțumirile nu dispar. Sindicaliștii sunt nemulțumiți că decidenții plafonează sporurile la 30 la sută, în timp ce ei cer să crească la 46 la sută. Sunt îngrijorați și în ceea ce privește asigurarea acestui nivel ridicat de salarizare pe termen lung. Creșterile salariale sunt substanțiale pentru toate categoriile de personal medical. Un asistent medical principal de la Urgență va primi 4.100 de lei în loc de 2.900, iar o infirmieră din același compartiment, dublu față de cât primește acum. Cel mai bine plătiți vor fi medicii legiști, care vor ajunge să încaseze peste 16.000 de lei.
 
Din perspectiva acestor aspecte, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat sondajul de opinie cu întrebarea „Credeți că după majorarea salariilor medicilor calitatea actului medical se va îmbunătăți?“. La sondaj au participat 255 de cititori. Dintre aceștia, 88% au răspuns negativ, iar numai 12% cred că după majorarea salariilor medicilor calitatea actului medical se va îmbunătăți.
 

„Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba…“

 
Mai mult, respondenții ne-au împărtășit și părerea lor privind subiectul abordat prin acest sondaj de opinie. „E ca un drog șpaga asta, mânat de lăcomie...“, a scris Cătălin S. „Personalul medical încă mai speră ca se va mări și șpaga“, susține Marian B. „Șpăgarii ăștia omoară oamenii cu bună știință. Dacă dai șpagă ești tratat corespunzător, dacă nu dai, te lasă să mori cu zile. Spre exemplu, mama mea, operată de o săptămână, nu este tratată așa cum sunt tratați cei care au dat șpagă…“, susține Georgeta M.
 
„Lupu-și schimbă părul, dar năravul ba“, a comentat Cornelia P. „Niciodată. Românul e tot român. Până n-are buzunarul plin nu se lasă“, ne-a scris Gheorghe B. „Nu! Dar șpagă va rămâne aceeași! Salariul pe lună 24.000 de lei! Într-o țară în care 1.300 de lei e regula!“, a punctat Marian Ț. „Se va îmbunătăți viața medicilor, dar a pacienților în niciun caz. Să începem cu bolnavii de cancer. Statul le urează succes și le plânge de milă pușcăriașilor sau face legi cu dedicație pentru corupți“, crede Fabbro D.
 
„Nu, din păcate. Actul medical nu trebuie condiționat, știau ce meserie își aleg, nu cu ce șpagă pleacă zilnic acasă“, a subliniat Ghiorghiță N. „Cine te obligă?! Bagă doctorul mâna în buzunarul nostru. La privat ne dă chitanță!?“ se întreabă Maria C. „Și chiar dacă mergi la privat, în cazul în care se întâmplă ceva, tot la spitalul județean ajungi. Și la spitalul județean se dau bani grei, de la parter până la etajul nouă“, a menționat Lenuța J.
 

„Nu se va îmbunătăți. Vom rămâne în aceeași mocirlă…“

 
„Nu se va îmbunătăți. Vom rămâne în aceeași mocirlă…“, a transmis Gheorghe N. „Dincolo de problema banilor, atât timp cât Jurământul lui Hippocrate e vorbă goală, nu se schimbă aproape nimic. Sunt trei profesii care nu se pot face fără să crezi din tot sufletul în Dumnezeu, oameni, umanitate. Preoții, medicii și profesorii se încadrează cu siguranță aici și poate că și alții. Vă avertizez că nu este vorba de naivitate, idealism. Este adevărul! Luați aminte, reflectați!“, susține Marius Gelu G.
 
„Din păcate, nu! L-am internat pe tata și nici a doua zi nu avea față de pernă. Doctorul nu trecuse pe acolo până la ora 14 și bineînțeles că nici eu nu l-am găsit în ziua respectivă. De abia pe 29 am putut să stau de vorbă cu doctorul care era de gardă. Bineînțeles că nici pe 29 nu venise nimeni în vizită. Pana miercuri, când vine doamna doctor, nimeni nu poate să-mi de-a informații despre diagnostic și nimeni nu face vizită în saloane“, ne-a dezvăluit Denisa A.
 

„Așa se întâmplă! Dar noi avem salariile și sporurile lor?“, se întreabă Camelia P. „Categoric nu. Șpaga este meteahna sistemului medical, în primul rând, și apoi lipsa calității umane a acestora!“, susține Adriana C. „Nu sap groapa nimănui, dar pentru șpagă sau pentru furt se face închisoare. Nu?“, a punctat Lenuța J.
 
„E vorba de conștiință! Medicul care știe care e menirea lui, cu sau fără mărire de salariu, se va îngriji de oameni!“, a menționat Vio D. „Să nu aruncăm cu piatra în toți medicii. Avem și oameni buni. Și pădure fără uscături nu există“, susține Mihaela H.

 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ioana Mihăilă „Medicii sunt eroii acestui război cu un virus perfid. De ce nu-ţi pasă de ei, Florin Cîţu?”

18 Nov 2021 1373

Decret semnat de preşedinte Salarii mai mari pentru angajații din sistemul medical şi învăţământ

16 Apr 2019 2280

Medicii de familie din Constanţa se plâng că nu au fost plătiţi. Ce spune Casa de Asigurări de Sănătate

16 Jan 2019 2093

Sondaj de opinie Credeţi că după majorarea salariilor medicilor calitatea actului medical se va îmbunătăţi?

30 Apr 2018 4049

Cât încasează un medic primar de la ATI din martie Cătălin Grasa, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, declaraţii privind salariile angajaţilor

19 Apr 2018 18293

Vești proaste pentru mai mulți angajați din sănătate. Ce a declarat ministrul Sănătății după întâlnirea cu sindicaliștii

13 Apr 2018 2177

De la 1 martie cresc salariile medicilor și profesorilor. Ce a declarat ministrul Muncii. Precizări importante

28 Feb 2018 5673

Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul. Salariile medicilor vor creşte

08 Feb 2018 2365

Revista presei locale

05 Jan 2018 1722

Ministrul Muncii a anunțat ce se întâmplă cu salariile medicilor din martie 2018. Cum se va stopa migrația cadrelor medicale

27 Nov 2017 2766

Editorial În prag de campanie electorală, deputaţii cresc salariile medicilor şi ale profesorilor

02 Nov 2016 2620

PNL are un plan ambițios. Alina Gorghiu promite dublarea salariilor medicilor

27 Aug 2016 4745

Guvernul, anchetat de Consiliul Concurenţei Salariile medicilor din sfera privată, în pericol

08 Aug 2016 2007

Sanitas merge la negocieri cu primarii şi Consiliul Judeţean Medicii ar putea fi plătiţi suplimentar de administraţiile locale

16 Jun 2016 7481

Editorial La ce monştri ne tratăm. Urgia din Sănătate. Salarii crescute pentru a fi cobai

14 Jun 2016 2715