WIKILEAKS Ambasada SUA Traian Basescu exclude cumpararea de avioane de vanatoare europene - discutie cu fostul ambasador Taubman. Cum relateaza americanii implicarea lui Melescanu in afacerea avioanelor

Ambasada SUA relateaza intr-o telegrama clasificata "Confidential" o discutie Traian Basescu - Nicholas Taubman din 5 iunie 2007 in care Basescu i-ar fi spus ca "atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european" (formularea ambasadorului). Subiectul telegramei consultate de HotNews.ro este: "Acelasi pat, vise diferite: intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si seful PSD Geoana".

"Ambasadorul s-a intalnit cu un Basescu bronzat, relaxat si increzator, pe 5 iunie la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui. Aceasta a fost prima lor intalnire dupa ce Basescu s-a intors la putere ca urmare a referendumului din 19 mai", se arata in telegrama.

"Ca raspuns la intrebarea ambasadorului legata de inlocuirea flotei de avioane de vanatoare, presedintele roman a spus imediat ca stia despre curentul de opinie din guvernul Tariceanu care favoriza un avion de vanatoare european in locul scenariului F-16 / JSF pe care Basescu si fostul ministru al Apararii Sorin Frunzaverde l-au sustinut puternic. Basescu a spus ca stie ce incearca sa faca «Europenii» si actualul guvern, dar ca atat timp cat va fi presedinte nu va avea loc alegerea unui avion de vanatoare european. El a spus ca i-a cerut sefului Statului Major sa se vada pe 6 iunie pentru o actualizare a chestiunii si-i va ordona sa repuna abordarea F-16/F-35 pe tapet. Basescu a declarat in mod clar ca optiunea sa a ramas achizitionarea in leasing de avioane F-16, urmata de upgradarea la JSF (programul de dotare cu F-35 - n. red.)", se arata in telegrama trimisa la Washington.

Basescu a cerut o scrisoare din partea SUA pentru a o prezenta in fata CSAT. "In acelasi timp, el avea inca nevoie de o scrisoare din partea SUA care sa demonstreze sprijinul politic american pentru aceasta optiune; ar fi important, a spus el, cand va aduce chestiunea in discutie in fata Consiliului National pentru Apararea Tarii", mai scrie in telegrama.

"El nu va proceda - a subliniat Basescu - ca fostul premier Adrian Nastase, care a schimbat comanda «de 3 Boeinguri pe 2 Airbusuri» pentru a-l multumi pe un oficial francez ("trading an order of «3 Boeings for 2 Airbuses»", in original). Politica de aparare, a subliniat el, va fi bazata pe «prioritatile reale», inclusiv capacitatea Romaniei de a desfasura forte armate alaturi de SUA in locuri ca Afganistan", se mai arata in telegrama.

Intr-o alta telegrama, tot din 2007, clasificata "Confidential", oficialii ambasadei evalueaza pozitia fata de aceasta chestiune a ministrului Apararii de la acea data, Teodor Melescanu: "Melescanu a determinat Guvernul sa dea inapoi de la aprobarea inlocuirii flotei imbatranite de Mig-21 cu avioane F-16, in ceea ce multi experti in securitatea nationala a Romaniei (inclusiv un fost ministru al Apararii si doi experti din zona academica) vad drept o insistenta incercare de a creste sansele unor oferte mult mai lucrative din partea unor producatori europeni precum Gripen si Eurofighter. Ministerul Apararii a pus recent pe masa oferta Dassault Rafale in timpul ultimei sedinte CSAT (iunie), luand pe toata lumea prin surprindere intr-o chestiune care fusese deja studiaza de doi ani. In mediile militare este impamantenita ideea ca Melescanu va recomanda Gripen in defavoarea contractarii prin leasing a unor aparate F-16, urmate de achizitia de F-35, optiune pentru care si-au exprimat public sustinerea presedintele Basescu si seful Statului Major al Armatei".

http://www.hotnews.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Stat Constanța readuce, după 50 de ani, spectacolul „Casa Bernardei Alba”, pe scena pontică

18 Apr 2024 514

Caravana Shakespeare face popas și la Constanța

14 Apr 2024 561

Caravana Shakespeare vine la Tulcea

14 Apr 2024 445

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 552

Baschet CSM Constanța, înfrângere în prima partidă cu vicecampioana CSM CSU Oradea. Joi, cele două echipe se duelează din nou

10 Apr 2024 429

Baschetbaliștii de la CSM Constanța au învins CSM Corona Brașov și se pregătesc de play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

06 Apr 2024 778

Spectacol în premieră, la Teatrul Jean Bart din Tulcea - „Scrisoarea unei necunoscute”, de Stefan Zweig

04 Apr 2024 625

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 716

Premieră pentru justiția din Dobrogea! Curtea de Apel Constanța analizează mâine cererea de strămutare a dosarului tragediei de la 2 Mai!

31 Mar 2024 850

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 914

Camera Deputaților a numit 10 membri în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii

28 Mar 2024 485

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 884

Centrul pentru incluziune socială a romilor, reactivat la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Mar 2024 1135

Farul Constanța Ionuț Cojocaru, borne de neuitat în Giulești. Acolo a debutat la seniori și tot acolo a fost, apoi, în premieră titular. Cu victorii! (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 820

CSM Constanța Baschetbalistele, o nouă mare performanță. Au cucerit Cupa României! „Un succes istoric“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 1394