12 ani fără IPS Lucian Tomitanul. Înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală. Cum a decurs slujba. Ce i s-a pus în criptă

Astăzi se împlinesc 12 ani de când a plecat la Domnul Înalt Prea Sfinția sa Lucian Tomitanul, cel care a condus Arhiepiscopia Tomisului timp de zece ani, între 1990 și 2000.
 
 Era născut la 3 aprilie 1922, în comuna Strenţ (judeţul Alba).
 
A fost uns în monahism în 1950, la Mănăstirea Sihastrul (judeţul Vrancea), după care a fost hirotonit diacon în acelaşi an şi ieromonah opt ani mai târziu.
La solicitarea Înaltpreasfinţitului arhiepiscop Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos, Preasfinţitul Lucian Florea a fost ales episcop vicar la această eparhie, cu titlul de „Tomitanul“, cu reşedinţa în municipiul Constanţa.

După reînfiinţarea Arhiepiscopiei Tomisului, la 12 februarie 1990, a fost ales ca Întâistătător al acesteia de către Colegiul Electoral Bisericesc, în septembrie 1990.
A fost înscăunat ca arhiepiscop la 25 noiembrie 1990, în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. Pensionat pe caz de boală în anul 2000, Înaltpreasfinţitul Lucian şi-a petrecut ultimii ani în reşedinţa arhiepiscopală din strada Sf. Constantin Brâncovenu.
 
Realizări
 
ÎPS Lucian Tomitanul a înfiinţat Seminarul Teologic de la Tulcea, Facultatea de Teologie din Constanţa, dar şi mănăstiri din Dobrogea - Peştera Sfântului Andrei, Dervent, Sfânta Elena de la Mare, de lângă Costineşti.

La 30 august 2004, Lucian Tomitanul s-a stins din viaţă și este singurul ierarh înmormântat în incinta Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, astăzi cu statut de mănăstire.

A fost înhumat în pronaosul catedralei, îmbrăcat cu veşminte alese şi cu însemnele caracteristice unui arhiepiscop - mitra, crucea, cârja arhierească. 

Cum a decurs înmormântarea


ÎPS Lucian a fost înmormântat în ziua de 2 septembrie 2004, slujba fiind oficiată de Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
 
Înainte de înmormântare, timp de trei zile, corpul arhiepiscopului a fost asezat in Catedrala Arhiepiscopală, unde au fost oficiate slujbe de pomenire.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor format din șapte ierarhi în fruntea cărora s-a aflat PF Teoctist, Patriarhul Romaniei.
IPS Teofan - Mitropolitul Olteniei, IPS Teodosie Petrescu - Arhiepiscopul Tomisului, PS Calinic -Episcopul Argeșului, PS Casian - Episcopul Dunării de Jos, PS Gherasim al Râmnicului, PS Sebastian Ilfoveanul, PS Visarion Rășinareanu - Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

La ceremonie au participat alți 200 de preoți și 15 diaconi, precum și aproximativ 500 de credincioși. 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poveștile oamenilor din anticul Tomis (III) Familii și destine

24 Mar 2020 2393

„A ştiut să păstreze aprinsă candela credinţei pe pământul dobrogean“ 15 ani de la moartea Înaltpreasfinţitului Lucian Tomitanul (galerie foto)

30 Aug 2019 2385

„Tomitanul“. Epifanie Norocel, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, a plecat la cele sfinte acum şase ani (galerie foto + video)

07 Jan 2019 3188

Leonte Năstase, mesagerul unei „Toamne vesele“, la Galeria „Virgil Coman“ (galerie foto)

03 Nov 2017 2293

Comemorare 13 ani de la moartea ÎPS Lucian Tomitanul

30 Aug 2017 2652

Înmormântat în incinta Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel Un deceniu de când ÎPS Lucian Tomitanul a plecat la Domnul

30 Aug 2014 5094

Sărbătoare la „Sfântul Mina“ Părintele Nicolae Picu - „Împlinirea slujirii preoţeşti este zidirea unei biserici“ (galerie foto)

02 Aug 2014 4316