143 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu

Astăzi s-au împlinit 143 de ani de la naşterea lui Garabet Ibrăileanu, una dintre cele mai influente personalităţi din literatura română din primele decenii ale secolului al XX-lea. Garabet Ibrăileanu s-a născut la Târgu-Fumos, din Iaşi. Casa în care a copilărit era un fost han, unde a trăit şi prima femeie medic chirurg din România, Marta Trancu-Rainer.  Ibrăileanu a frecventat cursurile Facultăţii de Filosofie, Istorie şi Literatură la Universitatea din Iaşi.
Garabet Ibrăileanu a debutat în paginile revistei „Şcoala nouă”, sub pseudonimul Cezar Vraja, pe care îl foloseşte, cu intermitenţe, toată viaţa. De-a lungul vieţii, scriitorul publică numeroase articole, poezii, poeme în proză, cugetări şi traduceri.
Prima lucrare importantă a lui Ibrăileanu a fost „Spiritul critic în cultura românească”, un eseu sociologic, în care analizează geneza formelor culturii în România. Două alte eseuri originale sunt „Literatura şi societatea” şi „Creaţie şi analiză” din volumul Studii literare.
În anul 1936, scriitorul a încetat din viaţă. După ce corpul său a fost incinerat, s-a cântat din Simfonia Nr. 6 „Pastorala” de Ludwing van Beethoven.
 
Sursa foto: Jurnalul.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțean cu sânge de armean în vene. 80 de ani de la nașterea lui Sergiu Selian

07 Apr 2023 1302

#DobrogeaDigitală - „Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian Groaza de a fi văzut mort a primului mare critic modern al literaturii române, Garabet Ibrăileanu

07 Jan 2020 2702

Dezbaterea publică pentru PUZ-ul iniţiat de medicul Tudorel Poalelungi, pe 21 august

05 Aug 2015 3230