Stiri calde

16 candidaţi înscriși în cursa pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că 16 persoane şi-au depus candidatura la selecţia pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE, transmite Agerpres.ro 
 
Potrivit MJ, cei 16 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene sunt: Petre Matei, Claudia Jderu, Diana Magdalena Bulancea, Elena Diana Ungureanu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Laura Mihaela Ivanovici, Ioana Andreea Mareş, Mirela Stancu, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Ionel Olteanu, Cristiana Georgeta Budileanu, Răzvan Horaţiu Radu, Ecaterina Raluca Toma, Irina Zlătescu, Camelia Lilieana Gheorghiu.
 
Dintre aceştia, Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios, fiind soţia lui Marius Bulancea - şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA. În anul 2017, ea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene.
 
Magistratul Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.
 
Pe 10 august, MJ a demarat selecţia pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE.
 
România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019.
 
La data de 24 iulie 2018 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului ţării noastre la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.
 
Astfel, poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale.
 
Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.
 
Vineri a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor.
 
Dosarele depuse vor fi analizate de o Comisie de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, în vederea susţinerii unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei.
 
Interviul va fi organizat în 11 - 12 septembrie, la sediul MJ.
 
La finalizarea audierilor, comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obţinut. Propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene.
 
Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.

Sursa: Agerpres.ro 
Sursa foto: Facebook/Ministerul Justitiei
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Muncii anunţă că va crea un sistem informatic pentru a scuti persoanele cu dizabilităţi de prea multe deplasări (document)

23 Jan 2019 348

Protest la Ministerul Justiţiei. Membri ai mişcării #Rezist au aruncat vopsea roșie pe treptele instituției

14 Jan 2019 314

Ministrul Justiției, Tudorel Toader anunță dotarea tuturor instanțelor de judecată cu echipamente de videoconferință

10 Jan 2019 330

Ministerul Muncii modifică legislaţia privind serviciile sociale, pentru a elimina birocraţia (document)

10 Jan 2019 323

Modificări în structura Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Ce se întâmplă cu adopţiile (document)

21 Dec 2018 535

Ministerul Muncii propune introducerea unei noi pensii în România. Totul despre pensia ocupaţională (document)

19 Dec 2018 836

Anunț de ultimă oră de la ministrul Muncii. Ce se întâmplă cu salariile angajaților din sectorul public de la 1 ianuarie 2019

13 Dec 2018 856

Un nou pas pentru combaterea violenţei domestice. Fişa de evaluare, esenţială pentru determinarea gravităţii (document)

10 Dec 2018 739

Salariul minim va crește de la 1 decembrie. Cine va beneficia de mărirea de salariu diferențiat

10 Nov 2018 5627

Parchetul General a publicat criteriile care au stat la baza numirii în anul 2016 a lui Augustin Lazăr în funcţia de procurorul general

03 Nov 2018 322

Care va fi valoarea unui tichet de masă. Proiectul de ordin, pe masa Ministerului Muncii (document)

01 Nov 2018 1165

Marieta Safta, eliberată la cerere, din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei

22 Oct 2018 457

Noi standarde de calitate pentru beneficiarii sistemului de asistență socială. Ce modificări sunt aduse

22 Oct 2018 1456

Ordinul privind programele de calificare de nivel 1, în transparență decizională. Iată ce meserii sunt vizate! (document)

19 Oct 2018 304

Ministerul Justiţiei aproape a finalizat analiza raportului Secţiei pentru procurori a CSM privind candidatura pentru funcţia de şef al DNA

15 Oct 2018 467