Stiri calde

16 candidaţi înscriși în cursa pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că 16 persoane şi-au depus candidatura la selecţia pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE, transmite Agerpres.ro 
 
Potrivit MJ, cei 16 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene sunt: Petre Matei, Claudia Jderu, Diana Magdalena Bulancea, Elena Diana Ungureanu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Laura Mihaela Ivanovici, Ioana Andreea Mareş, Mirela Stancu, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Ionel Olteanu, Cristiana Georgeta Budileanu, Răzvan Horaţiu Radu, Ecaterina Raluca Toma, Irina Zlătescu, Camelia Lilieana Gheorghiu.
 
Dintre aceştia, Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios, fiind soţia lui Marius Bulancea - şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA. În anul 2017, ea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene.
 
Magistratul Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE şi agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO.
 
Pe 10 august, MJ a demarat selecţia pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul UE.
 
România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019.
 
La data de 24 iulie 2018 a fost aprobată de către Guvernul României, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului ţării noastre la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.
 
Astfel, poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale.
 
Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu, în afara cazului în care Consiliul UE, hotărând cu majoritate simplă, acordă o derogare cu titlu excepţional.
 
Vineri a fost ultima zi pentru depunerea candidaturilor.
 
Dosarele depuse vor fi analizate de o Comisie de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, în vederea susţinerii unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei.
 
Interviul va fi organizat în 11 - 12 septembrie, la sediul MJ.
 
La finalizarea audierilor, comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obţinut. Propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene.
 
Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.

Sursa: Agerpres.ro 
Sursa foto: Facebook/Ministerul Justitiei
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Miniștrii Justiției și Finanțelor au ajuns la un acord cu sindicaliștii din penitenciare

22 May 2019 431

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1692

Autorităţile din Madagascar, undă verde pentru extrădarea lui Radu Mazăre

14 May 2019 1347

Augustin Lazăr solicită daune morale şi scuze publice Ministerului Justiţiei

23 Apr 2019 555

Legea privind registrul comerțului, schimbată radical! Toate firmele trebuie să se alinieze reglementărilor

23 Apr 2019 525

Ministerul Justiţiei a soluţionat sute de proiecte de acte normative într-un an

22 Apr 2019 275

Ultima oră! Ministerul Justiţiei va relua procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al PICCJ

10 Apr 2019 365

Ministerul Justiţiei amână desfăşurarea interviului pentru selecţia candidaţilor pentru funcţia de procuror european din partea României

20 Mar 2019 279

Veste bună pentru bugetari! Salariaţii care ocupă încă o funcţie prin cumul beneficiază de ambele concedii de odihnă (document)

12 Mar 2019 1158

Ministrul Muncii, despre legea pensiilor - „Până la 30 septembrie 2019 vom implementa legea”

02 Mar 2019 820

Ministerul Justiției a declanşat procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european

22 Feb 2019 318

Un nou centru de pregătire, în subordinea Ministerului Muncii. Angajaţii Casei de Pensii se vor forma profesional în noua instituţie

09 Feb 2019 650

Câte tichete pentru tratamente balneare vor fi puse la dispoziţie pentru pensionarii din România (document)

05 Feb 2019 423

Ministerul Muncii anunţă că va crea un sistem informatic pentru a scuti persoanele cu dizabilităţi de prea multe deplasări (document)

23 Jan 2019 747

Protest la Ministerul Justiţiei. Membri ai mişcării #Rezist au aruncat vopsea roșie pe treptele instituției

14 Jan 2019 475