Stiri calde

2018 să fie anul dedicat Marinei Române Ministrul Apărării ziua a doua în județul Constanța. Surprinzătoarele declarații de ieri. Unde va merge azi (galerie foto)

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, efectuează, în zilele de 2 și 3 februarie, o vizită de lucru în garnizoanele Constanța și Mangalia.
 
Ieri, înaltul oficial militar s-a aflat în Portul Militar Constanța, unde a vizitat nave militare şi s-a întâlnit cu echipajele acestora.
 
În cadrul conferinței de presă de la bordul Fregatei 221 „Regele Ferdinand”, ministrul a vorbit despre dotarea Armatei Române cu un submarin:

 

„S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin. Şi foarte multă lume s-a întrebat ”Ce vrei să faci cu un submarin?”

Eu cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung.

Este un alt program major de înzestrare pe care noi dorim să îl prezentăm în CSAT şi în Parlamentul României pentru a obţine aprobările necesare.

Ştiu că poate pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect realizabil şi putem face lucrul ăsta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă.

Suntem în faza în care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin“, a declarat Mihai Fifor.

 
„Dacă în anii trecuţi s-au realizat lucruri importante, mă refer la forţele aeriene române care au reuşit să încheie anul trecut programul privind avioanele F 16, în momentul de faţă, în dotarea Armatei României fiind 12 astfel de aeronave, pentru Marină, în ultima perioadă nu s-a prea făcut. Am vrea ca 2018, anul centenar, să fie anul dedicat Marinei Române pe programe de înzestrare, pe încadrare. Dacă anul trecut am avut un an de aşezare pe 2% alocat din PIB, şi am demarat parte din programele majore de înzestrare, şi vă reamintesc de primul sistem de rachetă Patriot şi de programul privind transportoarele blindate, anul acesta suntem pregătiţi pe parte legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de Guvern împingem proiectul de Hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete pentru ca să putem demara programul de dialog competitiv astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului. Vă reamintesc - condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat este ca aceste corvete să fie produse într-un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească“, a declarat Mihai Fifor, în cadrul conferinței de la Constanţa.
 
Potrivit ministrului, celor două fregate „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“ vor fi supuse unor procese de modernizare astfel încât navele să fie aduse la zi din punct de vedere al capacităţii de operare.
 
„Am discutat cu domnul general Ciucă şi cu domnul amiral Mârşu şi am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă. Ştiu că s-a speculat foarte mult pe marginea afirmaţiilor mele. Dorim ca Armata Română să joace un rol esenţial în regiune“, a explicat Fifor.
 
Astăzi, ministrul apărării naționale va fi prezent la Centrul 39 Scafandri din Constanţa, după care se va deplasa în Mangalia, unde, în portul militar, va vizita Divizioanele 150 Nave Purtătoare de Rachete și  50 Corvete.

Sursa foto: ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident, în Constanţa, în faţa Centrului de Scafandri. Sunt implicate două auto

09 Jun 2019 1607

Un detașament de scafandri militari s-a alăturat operațiunilor de căutare a elevului militar dispărut în mare

28 May 2019 2152

Dakonis Imobiliar a solicitat acord pentru consultarea publică a PUD-ului privind un imobil pe bulevardul 1 Mai Constanţa (document)

23 May 2019 446

Două nave şcoală din Turcia ajung în Portul Constanţa. Când pot fi vizitate

10 May 2019 628

Cum va arăta blocul de opt etaje ridicat de Dakonis Imobiliar SRL lângă grădiniţa nr. 42 din Constanţa, vizavi de Centrul de Scafandri (document)

12 Mar 2019 1223

Grandpharma SRL, la judecată cu UM 02145 - Centrul de Scafandri

26 Feb 2019 1387

CEZ Vânzare SA a semnat cu Centrul de Scafandri Constanţa. Iată valoarea contractului! (document)

22 Feb 2019 689

Centrul de Scafandri din Constanţa, pârât la CNSC de Grandpharma SRL. Ce a solicitat contestatoarea

08 Feb 2019 823

Navirex SRL, contract semnat cu Centrul de Scafandri Constanţa (document)

09 Jan 2019 632

Centrul de Scafandri Constanța Când are loc selecţia pentru admiterea la cursul de inițiere scafandru

10 Dec 2018 494

Echipamente de scufundare noi pentru Centrul de Scafandri din Constanţa (document)

08 Dec 2018 562

Centrul de Scafandri Constanţa cumpără energie electrică de la o firmă cu acţionariat polonez (document)

22 Nov 2018 715

Ziua Scafandrului Român Centrul 39 Scafandri – Constanța sărbătorește 51 de ani de existență

15 Nov 2018 408

O firmă din Năvodari a semnat cu Centrul de scafandri Constanța. Ce scrie în contract (document)

22 Oct 2018 931

Centrul de scafandri din Constanţa cumpără echipamente de scufundare. Cât va scoate din conturi (document)

20 Oct 2018 560