2018 să fie anul dedicat Marinei Române Ministrul Apărării ziua a doua în județul Constanța. Surprinzătoarele declarații de ieri. Unde va merge azi (galerie foto)

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale, efectuează, în zilele de 2 și 3 februarie, o vizită de lucru în garnizoanele Constanța și Mangalia.
 
Ieri, înaltul oficial militar s-a aflat în Portul Militar Constanța, unde a vizitat nave militare şi s-a întâlnit cu echipajele acestora.
 
În cadrul conferinței de presă de la bordul Fregatei 221 „Regele Ferdinand”, ministrul a vorbit despre dotarea Armatei Române cu un submarin:

 

„S-a speculat foarte mult despre faptul că aş fi afirmat că Forţele Navale Române se vor dota cu un submarin. Şi foarte multă lume s-a întrebat ”Ce vrei să faci cu un submarin?”

Eu cred că am fost greşit înţeles. Este vorba de trei submarine cu care Forţele Navale Române intenţionează să se doteze pe termen mediu şi lung.

Este un alt program major de înzestrare pe care noi dorim să îl prezentăm în CSAT şi în Parlamentul României pentru a obţine aprobările necesare.

Ştiu că poate pare un proiect extrem de ambiţios, dar eu vă spun că este un proiect realizabil şi putem face lucrul ăsta într-un şantier naval românesc, aşa cum putem construi şi orice alt tip de navă.

Suntem în faza în care stabilim parametrii tehnici pentru acest tip de submarin“, a declarat Mihai Fifor.

 
„Dacă în anii trecuţi s-au realizat lucruri importante, mă refer la forţele aeriene române care au reuşit să încheie anul trecut programul privind avioanele F 16, în momentul de faţă, în dotarea Armatei României fiind 12 astfel de aeronave, pentru Marină, în ultima perioadă nu s-a prea făcut. Am vrea ca 2018, anul centenar, să fie anul dedicat Marinei Române pe programe de înzestrare, pe încadrare. Dacă anul trecut am avut un an de aşezare pe 2% alocat din PIB, şi am demarat parte din programele majore de înzestrare, şi vă reamintesc de primul sistem de rachetă Patriot şi de programul privind transportoarele blindate, anul acesta suntem pregătiţi pe parte legislativă să demarăm programul privind cele patru corvete multifuncţionale. Miercuri, în şedinţa de Guvern împingem proiectul de Hotărâre de Guvern pentru cele patru corvete pentru ca să putem demara programul de dialog competitiv astfel încât acest contract să poată fi semnat până la sfârşitul anului. Vă reamintesc - condiţia esenţială pentru ca acest dialog competitiv să fie câştigat este ca aceste corvete să fie produse într-un şantier naval românesc. Este o condiţie peste care nu am vrut să trecem pentru că din cei 2% alocaţi pentru Apărare, noi am dorit să întoarcem cât mai mult posibil în industria de apărare românească“, a declarat Mihai Fifor, în cadrul conferinței de la Constanţa.

 
Potrivit ministrului, celor două fregate „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“ vor fi supuse unor procese de modernizare astfel încât navele să fie aduse la zi din punct de vedere al capacităţii de operare.
 

„Am discutat cu domnul general Ciucă şi cu domnul amiral Mârşu şi am înţeles că este esenţial ca anul acesta să încercăm să demarăm un alt program pentru Forţele Navale şi mă gândesc la bateriile de coastă. Am identificat resursele financiare şi vom putea demara şi acest program astfel ca până la finele anului să putem să intrăm în linie dreaptă şi cu programul de baterii de coastă. Ştiu că s-a speculat foarte mult pe marginea afirmaţiilor mele. Dorim ca Armata Română să joace un rol esenţial în regiune“, a explicat Fifor.
 
Astăzi, ministrul apărării naționale va fi prezent la Centrul 39 Scafandri din Constanţa, după care se va deplasa în Mangalia, unde, în portul militar, va vizita Divizioanele 150 Nave Purtătoare de Rachete și  50 Corvete.

Sursa foto: ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța! Centrul de Scafandri a bătut palma cu CERONAV! (DOCUMENT)

06 Mar 2024 435

Știri justiție Constanța Centrul de Scafandri Constanța, la judecată cu Pirotehnic New Art SRL, din Hunedoara

14 Jan 2024 710

Centrul de Scafandri cumpără imprimantă 3D! Iată de la cine și cât costă (DOCUMENT)

27 Nov 2023 775

Licitații Constanța Tinmar Energy SA va furniza energie electrică pentru Centrul de Scafandri (DOCUMENT)

18 Oct 2023 750

Forțele Navale Române La ce fel de exercițiu au participat scafandrii militari români?

02 Oct 2023 713

Licitații Constanța Centrul de Scafandri, o nouă licitație pentru achiziționarea unei platforme pentru scafandri. Contract estimat la 2,5 milioane de euro (DOCUMENT)

09 Sep 2023 1214

Forțele Navale Române Vrei să faci scufundări împreună cu scafandrii militari? Iată ce trebuie să știi

03 Aug 2023 1025

Licitații Constanța Centrul de Scafandri cumpără cu 2,5 milioane de euro platformă plutitoare pentru scafandri (DOCUMENT)

27 Jul 2023 1199

Tragedie pe Dunăre. Un bărbat de 62 de ani a murit înecat

20 Jul 2023 1132

Centrul 39 Scafandri organizează și conduce Exercițiul multinațional „Eurasian Partnership MCM DIVE 23” (GALERIE FOTO)

19 Jun 2023 1045

Navirex SRL din Constanța reface capacitatea de luptă a vedetei maritime de scafandri „Saturn“ (DOCUMENT)

23 May 2023 1279

Ministrul Tîlvăr, prezent la Centrul de Scafandri Constanța (FOTO+VIDEO)

11 May 2023 1236

LIVE VIDEO TEXT Protest la Centrul de Scafandri din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 May 2023 2711

Zece elevi din județul Tulcea, cadeți pentru o săptămână în Forțele Navale (FOTO)

26 Apr 2023 1044

Scafandrii din țară se antrenează la Constanța! (FOTO)

04 Apr 2023 1151