28 de persoane, la spital după ce au consumat carne infestată cu trichineloză

14 focare de trichineloză au fost descoperite, în ultimele două săptămâni, în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea, 28 de persoane care au consumat carne infestată ajungând la spital, au anunţat, astăzi, reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit România TV.

În urma controalelor făcute în perioada 1-13 decembrie, în cele opt judeţe, parazitul Trichinella a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici şi şase porci mistreţi. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi trimisă la unităţile autorizate sanitar-veterinar pentru neutralizarea deşeurilor.

"Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp.", a precizat ANSVSA.

Reprezentanţii ANSVSA au precizat că, în urma controalelor făcute în magazine, depozite, centre de ambalare şi maşini, au fost confiscate şi trimise către unităţi de neutralizare 307.046 de ouă. Alte 312.840 de ouă cu Salmonella Enteritidis au fost reexpediate în statul de origine.

În urma neregulilor găsite, inspectorii ANSVSA audat amenzi de aproape 160.000 de lei. De asemenea, inspectorii au dispus suspendarea temporară a activităţii unei unităţi din judeţul Teleorman şi interzicerea desfăşurării activităţii unei unităţi din judeţul Vaslui.

Reprezentanţi ai Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor şi ai Serviciului Antifraudă, împreună cu poliţiştii, au făcut, în perioada 7 noiembrie - 27 noiembrie, controale în 83 de mijloace de transport produse de origine animală şi 73 de unităţi de destinaţie a ouălor provenite din statele membre ale UE (25 centre de ambalare ouă, 44 depozite independente, 4 unităţi de procesare ouă) şi 784 de unităţi de vânzare cu amănuntul, pentru verificarea modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor în transportul, ambalarea, depozitarea şi comercializarea ouălor, a precizat ANSVSA.

Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate, ANSVSA menţionează: contaminarea cu Salmonella spp. a unor loturi de ouă provenite din alte state membre ale UE şi destinate comercializării pe piaţa din României; marcarea necorespunzătoare a ouălor provenite din state UE; comercializarea unor loturi de ouă nemarcate, a căror trasabilitate nu a putut fi stabilită; depozitarea şi comercializarea ouălor în unităţi neautorizate sau neînregistrate sanitar-veterinar; utilizarea unor mijloace auto neautorizate pentru transportul ouălor; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului şi depozitării ouălor provenite din comerţul intracomunitar; neînregistrarea, la nivelul unităţilor de destinaţie, a tuturor livrărilor de ouă provenite din alte state membre ale UE.


Sursa foto: romaniatv.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 684

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2520

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 632

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 741

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1347

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1356

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 811

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 698

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 761

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 698

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2253

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 874

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1287

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 911

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 786