Cutremurul din ’77 38 de ani de la devastatorul eveniment (video)

1.578 de morţi, dintre care 1.424 numai în Capitală. Peste 11.000 de răniţi şi zeci de mii de români rămaşi fără locuinţe. Acesta este bilanţul celui mai devastator cutremur produs vreodată în România: cel din seara de 4 martie 1977.
 

La Constanţa, efectele cutremurului au fost mai blânde decât la Bucureşti, Zimnicea, sudul Munteniei şi nordul Bulgariei, acolo unde au existat mii de morţi. În ultimii ani specialiştii au pus la punct sisteme sofisticate de avertizare a cutremurelor mari, însă acestea semnalează astfel de evenimente cu 25-40 de secunde înainte ca dezastrul natural să lovească. E timp doar pentru oprirea imediată a alimentării cu gaze şi electricitate în clădirile importante. Cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria modernă a României s-a produs pe 26 octombrie 1802.
Magnitudinea lui a fost estimată la 7,9 grade pe scara Richter. Multe clădiri s-au prăbuşit cu totul şi sute de oameni au pierit în Bucureşti şi alte oraşe. La 10 noiembrie 1940, un alt cutremur, cu magnitudine 7,7 a lovit în toiul nopţii. Unda seismică s-a propagat spre nord-est, astfel că majoritatea dintre cele peste o mie de victime au fost înregistrate atunci în Moldova.

Personalităţi decedate la marele cutremurul din 77
 
La marele cutremur din 1977 au murit o serie de personalităţi ale culturii româneşti.
Ne facem datoria de a-i reaminti aici, acum, la 37 de ani de la tragicul eveniment care a îndoliat România:
- Alexandru Ivasiuc, prozator român ("Apa", "Păsările", "Cunoaşterea de noapte", "Iluminări", "Racul") (n. 1933)
- A.E. Baconsky poet, prozator, eseist şi traducător. A fost tatăl lui Teodor Baconschi. (poeme: "Fluxul memoriei", "Cadavre in vid"; proză: "Echinoxul nebunilor" (antologie de povestiri) (n. 1925)
- Savin Bratu, critic, istoric şi teoretician literar ("Ipoteze si ipostaze"; "De la Sainte Beuve la noua critica"; "Ibraileanu - omul"; "Mihail Sadoveanu". "A literary production biography" (în colaborare cu criticul şi istoricul literar Zoe Dumitrescu Busulenga); "Ion Creanga", etc.)(n. 1925)
- Daniela Caurea, poetă. ("Primejdii lirice", "Cartea anotimpurilor", "Adalbert Ignotus" - manuscris) (n. 1951)
- Mihail Petroveanu, critic şi istoric literar (n. 28 octombrie 1923)
- Veronica Porumbacu, poetă şi prozatoare (n. 1921)
- Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar (n. 1923)

- Alexandru Bocăneţ, reputat regizor TV (n. 15 februarie 1944)
- Doina Badea, interpretă de muzică uşoară şi romanţe (n. 1940)
-Eliza Petrăchescu, actriţă de teatru şi film (din filmografie: "Felix şi Otilia", "Nunta de piatră") (n. 15 iunie 1911)

- Ioan Siadbei, lingvist şi istoric literar, vicepreşedinte al Societăţii române de lingvistică (n.16 februarie 1903).

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din '77) s-a produs la ora 21:22 în data de 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuinţe au fost distruse și peste 100 de oameni au fost uciși. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.