Avocatura.com A fi sau a nu fi mason. Avocații nu au impedimente legale

În 2010, circula intens o listă cu o parte dintre masonii „deconspiraţi" ai României. Ghilimele sunt folosite cu intenţie, întrucât, din punctul meu de vedere, apartenenţa la un organism de acest gen ar trebui ţinută secretă până şi în somn. Iar dacă lista (!) membrilor transpiră, e greu de crezut că e vorba de un ghinion curat. Din 2010 şi până în prezent lista însă a rămas aceeaşi, fiind preluată ciclic în presă şi ştearsă de praf. Deci nimic nou sub soare, s-ar crede, cu toate că pe la unele colţuri se discută - neasumat - despre o cu totul altă componenţă a lojelor masonice.În 2013 însă ne-am liniştit definitiv, da, se poate, no problem, dar trebuie să te declari mason pentru a fi mason - spunea Consiliul Superior al Magistraturii. Aha, destul de clar, relatează avocatura.com.

În cadrul CSM s-a stabilit că funcţia de procuror sau judecător nu este în discordanţă cu apartenenţa la masonerie, dar se propunea la acel moment ca această calitate să fie trecută în declaraţiile pe propria răspundere. De aici, întrebarea firească a fost: avocaţii pot fi masoni? Şi, pentru că legislaţia e într-o perpetuă schimbare, am întrebat o persoană la curent cu modificările normelor de Drept, notează avocatura.com.

Decanul Baroului Vrancea, avocatul Ioan Ioanovici, ne-a confirmat că în Legea 51 / 1995 nu există niciun impediment. De asemenea, în niciun alt act nu se face vorbire despre acest aspect.

Revenind la lista lui 2010, aici apare doar un fost judecător, un jurist şi șase avocaţi bucureşteni. Unii dintre ei mai cunoscuţi pentru meritele din profesie, alţii mai puţin cunoscuţi. Undercover, cum s-ar zice. Aud însă că lista e mult mai amplă şi că fiecare barou îşi are masonii lui, care însă nu au fost trecuţi pe nicio listă. Listele ca listele, dar numărul lojelor e greu de stabilit, mai că ai spune câtă frunză, câtă iarbă, de parcă fiecare membru e cu loja lui!

În ceea ce priveşte juriştii din lista veche, fiecare dintre cei opt este în altă lojă masonică. Liviu (Traian) Poenaru, a fost deconspirat ca fiind înscris în Loja Lumina, Constantin Mincu - Loja Luceafărul Libertăţii, Gheorghe Vâlceanu - Loja Humanitas, Nicolae Rădulescu-Botică - Loja Egalitatea, Mugur Dragoş Jianu - Loja Horus şi Marian Nasty Vlădoiu - Loja Tăcerea.

Fostul judecător menţionat este Dan Docan, care a plecat din magistratură în 1999. Loja acestuia e "Legenda lui Hiram".

A opta nominalizare din mediul juridic şi totodată a opta lojă este cea a juristului Corvin Nedelcu: Loja Izvorul Înţelepciunii.

Articol preluat de pe avocatura.com

Sursa: avocatura.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.