A fost emis Ordinul privind Planul de management și regulamentul ariei protejate Pădurea Hagieni-Cotul Văii



În data de 28 septembrie a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 755, Ordinul privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului ariilor naturale protejate Pădurea Hagieni-Cotul Văii, din județul Constanța.
 
Ordinul, emis de Ministerul mediului, Apelor și Pădurilor a fost semnat, pentru ministru, de secretarul de stat Viorel Traian Lascu.
 
Potrivit Regulamentului elaborat de custodele Direcția Silvică Constanța, în iunie 2015, Rezervaţia Pădurea Hagieni a fost pusă sub protecţie prin Decizia 425/1970 a Consiliului Popular Judeţean Constanţa. Apoi, a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate (cod de arie protejată 2.360).

„Ariile naturale protejate” se află în Regiunea de dezvoltare II Sud-Est Dobrogea, pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa, astfel:

- Pădurea Hagieni – Cotul Văii se regăseşte pe teritoriul localităţilor: Albeşti (17%), Limanu (11%), Mangalia (1%), Negru Vodă (4%), Pecineaga (<1%).
- Pădurea Hagieni se regăseşte pe teritoriul localităţilor: Albeşti, Limanu, Mangalia şi Pecineaga.
- Rezervația naturală Pădurea Hagieni se află pe teritoriul comunelor  Albești şi Limanu.

Scopul „ariilor naturale protejate” este conservarea, menţinerea şi acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi/sau a populaţiilor speciilor pentru care au fost desemnate.
Pentru Pădurea Hagieni – Cotul Văii o mare importanţă ştiinţifică o au cele șase habitate şi 18 specii de interes comunitar pentru care a fost desemnat.


Situl Pădurea Hagieni găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate, resepctiv 48 de specii de importanţă comunitară pentru conservare (enumerate în Anexa 1 a Directivei Păsări), cinci dintre ele fiind periclitate la nivel global.
Rezervația naturală Pădurea Hagieni este o zonă complexă ce adăposteşte habitate ameninţate global, prioritare pentru conservare la nivel european.


Pădurea Hagieni - Cotul Văii are o suprafaţă de 3618 ha şi se suprapune peste Pădurea Hagieni şi  Rezervaţia Pădurea Hagieni (2.360).
Pădurea Hagieni are o suprafaţă de 1374 ha şi se află în interiorul Pădurea Hagieni-Cotul Vaii, suprapusă parţial cu rezervaţia Pădurea Hagieni.

Rezervația naturală (mixtă: botanică și zoologică) Pădurea Hagieni are o suprafaţă de 392,9 ha şi se află suprapusă în Pădurea Hagieni Cotul-Văii şi parţial se suprapune cu Pădurea Hagieni.

Suprafaţa totală a „ariilor naturale protejate”, ţinând cont de suprapuneri este de 3686,5 ha.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Mediului 211 arii speciale de conservare, incluse în rețeana Natura 2000 prin Hotărâre de Guvern

25 May 2022 1175

1 septembrie - Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională

01 Sep 2021 1250

Terra Optim Consult va conserva pădurea Caraorman din județul Tulcea

19 Nov 2020 3786

Dobrogea e frumoasă Aria naturală Dumbrăveni, locul unde natura e mai aproape de tine (video)

22 Sep 2020 3895

Soţul Virginiei Uzun de la SPIT, manager de proiect. CJC, partener Contract de 3 milioane de lei, atribuit de Eurolevel SRL (document)

08 Dec 2014 4550

Sub ce nume a luat naștere Vama Veche

30 Aug 2014 2732

Lifestyle Destinaţii de vacanţă - Parcul Natural Apuseni (galerie foto+video)

15 Jul 2014 14316