A fost finalizat raportul privind incendiul de la Vadu. Vezi aici pagubele!

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a emis un raport cu privire la incendiul care a afectat zona Vadu, cuprinsă în RBDD. Autorităţile spun că pagubele au fost nesemnificative şi că vegetaţia se va putea reface. Iată ce a distrus focul de acum două săptămâni:

Pe baza observaţiilor din teren a rezultat că habitatul 1410 - Pajişti sărăturate de tip mediteranean (Juncetalia maritimi) a fost afectat în proporţie de circa 30% din suprafaţa ocupată de circa 80 hectare. Zonele mai joase, cu umiditate mai ridicată şi cu vegetaţie încă verde au fost ocolite de palele de foc iar în zonele arse, speciile de pipirig şi unele asociaţii vegetale nu au fost distruse până la nivelul solului. De menţionat că acest habitat este foarte comun pentru zona costieră a RBDD, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 5.000 hectare.

În ceea ce priveşte vegetaţia de stufăriş (circa 110 hectare), dezvoltată pe o fâşie de circa 100 de metri de-a lungul perimetrului ars, aceasta a fost afectată în cea mai mare parte, fiind protejată doar în unele zone mlăştinoase adiacente.

Nu au fost identificate cadavre de mamifere, în schimb au fost observate în limita zonei incendiate (lângă zona de stufăriş), urme proaspete de mistreţ şi şacal.

Prezenţa resturilor carbonizate a cuiburilor de păsări care în această perioadă au fost deja părăsite şi concentrarea unor artropode (îndeosebi ortoptere din genurile Acrida, Chortippus, Locusta, Mantis, Oedipoda - care reprezintă baza trofică pentru numeroase vertebrate din populaţii locale sau care tranzitează grindul) în locuri neafectate de foc, probează importanţa zonei în cuibăritul şi migraţia păsărilor iar repetarea unui astfel de eveniment poate afecta semnificativ atât respectivele specii de păsări.

Au fost identificate cinci carapace de ţestoasă de apă şi cinci carapace de broască ţestoasă de uscat dobrogeană care prezentau un grad avansat de degradare şi nu aveau urme de arsură în interior, fapt ce arată că erau moarte anterior incendiului.

„Lipsesc indicii evidente privind mortalitatea faunei de nevertebrate şi de micromamifere datorate incendierii vegetaţiei, pe de o parte datorită efectului direct al focului, iar pe de altă parte datorită concentrării altor specii (păsări răpitoare, berze, pescăruşi, ciori) în unele zone arse, în căutarea vieţuitoarelor afectate de foc, găsindu-se numeroase cochilii de gasteropode pierite", spune guvernatorul Grigore Baboianu.

Având în vedere faptul că majoritatea speciilor de plante existente în zonă sunt perene, se estimează că habitatele se vor reface în totalitate în perioada următoare, când condiţiile de umiditate vor facilita acest fenomen, cu un plus de vigoare datorat cenuşilor formate prin incendiere, în conformitate cu referinţele din studiile de evaluare a resurselor vegetale elaborate de INCDDD Tulcea.

„Pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire şi combatere a situaţiilor de urgenţă de acest fel se impune înfiinţarea şi funcţionarea la nivelul ARBDD a unui sistem de supraveghere pentru situaţii de urgenţă, prin care să se achiziţioneze produsele (imagini satelitare şi ortofotoplanuri) necesare cuantificării în timp real (cel mult cinci zile lucrătoare) şi cu mare precizie (abateri de maxim câţiva metri liniari) a suprafeţei afectate total şi parţial, respectiv a valorii pagubelor", mai spune Baboianu.

Cauza incendiului: o ţigară aprinsă aruncată în vegetaţia uscată.

Sursa: www.adevarul.ro/locale/tulcea

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAIR În atenția șoferilor! Transport agabaritic pe ruta Valea Seacă-Tulcea

20 Apr 2024 221

Spectacolul în premieră „Scrisoarea unei necunoscute”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

20 Apr 2024 265

Prima ediție a Festivalului Județean de Folclor „Ritm și Culoare“, deschisă la Tulcea (GALERIE FOTO)

20 Apr 2024 282

Campania națională ”Detector pentru Viață” a ajuns în județul Tulcea! În ce localități au fost montate detectoare de fum și monoxid de carbon (GALERIE FOTO)

20 Apr 2024 265

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt

20 Apr 2024 367

Acțiuni pentru combaterea braconajului piscicol desfășurate de polițiștii Serviciului de Poliție „Delta Dunării“! Ce nereguli au fost constatate în județele Constanța și Tulcea

20 Apr 2024 290

Contract semnat între Prosilva Serv SRL și Romsilva pentru servicii de împădurire în zona Măcin, județul Tulcea (DOCUMENT)

19 Apr 2024 484

Licitații Tulcea Elevii de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Babadag vor primi, zilnic, pachete alimentare de la SC Complex Anelis SRL (DOCUMENT)

19 Apr 2024 450

Judecătoriile din Constanța și Tulcea ies din criza de judecători! Anunțul membrului CSM Alin Ene

19 Apr 2024 333

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 284

LIVE TEXT+VIDEO OMD Mamaia Constanța, Ministerul Economiei și Turismului și alte instituții din domeniu anunță debutul Sezonului Litoral - Delta Dunării 2024 (Galerie FOTO)

19 Apr 2024 552

MApNExercițiu de instruire cu termen scurt de notificare, în județul Tulcea

19 Apr 2024 267

Decizie a Curții de Apel Constanța în procesul dintre UAT Isaccea și JT Grup SRL

18 Apr 2024 490

ISU Delta Tulcea în doliu! Plutonierul major (r) Ștefan Cabaua s-a alăturat eroilor din ceruri

18 Apr 2024 554

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 414