A fost prim-balerin al Teatrului Fantasio Doliu în lumea dansului. A murit Cornel Patrichi

A murit Cornel Patrichi în urmă cu câteva momente.

Cornel Patrichi a fost diagnosticat cu cancer pulmonar iar în 2014 a fost operat. De câteva zile, fostul coregraf se lupta cu o anemie severa, care l-a ţintuit la pat. Din spusele apropiaţilor, Cornel Patrichi nu mai putea mânca singur, face perfuzii iar medicii i-au anunţat deja să se pregăteasca pentru ce e mai rau.

Cornelia Patrichi, soţia şi partenera de scena a lui Cornel, a povestit că a chemat deja doi preoţi acasă pentru a-l împărtăşi. De asemenea, în casa familiei Patrichi sunt in permanenta cadre medicale care ii monitorizeaza starea de sanatate, dupa ce acesta a refuzat sa mai stea internat in spital.

Cornel Patrichi s-a născut la Bucureşti pe data de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, ca balerin la Teatrul "Constantin Tănase", unde a apărut în revista “Cărăbuş”.
 
În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio" doin Constanţa. La vârsta de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scena acelui teatru, dar în paralel, şi pentru televiziune şi în filme.

Momentul sau de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocanet. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la nişte coregrafii pentru televiziune şi la un film cu el si cu Salome, cântareata care câstigase concursul de "Euroviziune" din acel an.
 Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună în Germania Democrată, unde a câştigat foarte mulţi bani, dar a trecut în Italia, unde "a rămas", deschizând o şcoala de balet.  În anul 1999 s-a intors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea “Vineri seara, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.
 
Filme in care a jucat Cornel Patrichi: The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceausescu / The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceausescu (2002), Detasamentul Concordia (1980), Melodii, melodii... (1978), Gloria nu canta (1976), Alexandra si infernul (1975), Un august in flacari (1974), Veronica (1973), Pentru ca se iubesc (1972), Padurea pierduta (1971), Balul de sambata seara (1968), De trei ori Bucuresti (1968). Filme pentru care a realizat coregrafia: Viraj periculos (1983); Eu, tu si Ovidiu (1977), Buna seara, Domnule Wilde, Actorul si salbaticii (1975), Cantecele marii (1971).

Potrivit Agerpres.ro,  în 1972, directorul Teatrului ''Fantasio'' din Constanța, Aurel Manolache, i-a propus să fie prim-balerin la teatrul său și a dansat în spectacolele acestui teatru, timp de zece ani, făcând naveta București-Constanța. ''În 1970 m-am întâlnit cu Manolache, directorul teatrului 'Fantasio', care-mi propunea să vin la ei, ca maistru de balet categoria I. M-am angajat tot prim-balerin. Manolache îmi spunea că-mi trebuie derogare ca să fiu maistru. Într-o zi, am primit-o. Aveam 26 de ani. Am stat acolo zece ani, făcând naveta București-Constanța. Era un tren pe la 6, la 9 ajungeai, făceai repetiția de dimineață, mergeam la hotel, care era foarte aproape de teatru, mâncam, mă odihneam, începea repetiția de după-amiază și pe la 9 seara aveam tren înapoi'', spunea Cornel Patrichi în interviu.


Sursa foto: evz.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Gina Eva

05 Apr, 2016 21:07

Dumnezeu sa l odihnească!L am iubit ca dansator,am avut un balet frumos la Constanța datorita lui.Cu ce sacrificiu!!!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.