Stiri calde

UPDATE Exercițiul militar Patriot Shock V la Capul Midia (galerie foto+video)

Sâmbătă  a început la Tabăra de Instrucție și Poligon de Trageri Sol-Aer de la Capu Midia Exercițiul Patriot Shock V, o aplicaţie militară româno-americană, de nivel tactic, cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer. Forţele Aeriene Române participă cu o baterie Hawk PIP III R.​, iar Forțele Terestre ale SUA, cu o baterie Patriot.Cei 73 de militari din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA sunt veniţi aici dintr-o bază înaintată din Germania și se vor antrena alături de alţi 107 militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”, din Bucureşti.
Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei HAWK PIP III R pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea Patriot, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare antiaeriană. 

Evenimentul de astăzi are loc în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori. Exercițiul militar comun româno-american Patriot Shock V a început pe 5 noiembrie şi la el participă aproximativ 200 de militari români şi americani.

Prezenţa bateriei de rachete sol-aer Patriot în România are doar rol demonstrativ. În perioada de instrucţie de la Capu Midia, din judeţul Constanţa, nu vor avea loc trageri cu lansatoarele montate în poligon, ci se vor face doar simulări.

De altfel, din raţiuni ce ţin de costuri, spun militarii americani, trageri reale cu rachete Patriot au loc doar o dată pe an, iar acest lucru se întâmplă, de regulă, într-un poligon din Grecia.
„Sistemul de rachete Patriot este un sistem strict defensiv”, spune Michael Topping, comandantul batalionului defensiv. „Acest exercițiu îi ajută pe militarii români să se familiarizeze cu sistemul Patriot, iar pe militarii americani să se familiarizeze cu sistemul Hawk. De asemenea, este o oportunitate pentru a vedea cele două sisteme lucrând împreună. Sistemul Patriot şi-a demonstrat eficiența în luptă. Acest tip de rachete a fost folosit şi în Războiul din Golf, în 1991”, afirmă Topping.Americanul completează: „Asistăm la un moment istoric. Este prima dată când o baterie americană de acest tip ajunge în România. De un an ne doream să facem acest lucru posibil”, a conchis acesta.

Militarii americani şi tehnica de luptă se află în România pentru doar două săptămâni. La finalul exercițiului vor reveni la baza militară înaintată din Germania.

Patriot foloseşte un sistem avansat de interceptor şi nişte sisteme radar de înaltă performanţă.

Date tehnice:
Dimensiuni rachetă:
 • Lungime: 5,8 m
 • Diamteru: 41 cm
 • Greutate rachetă: 700 kg
 • Greutate componentă de luptă: 90 kg
 • Sistem de propulsive al rachetei: motor cu combustibil solid
Performanţe:
 • Viteza maximă a rachetei: 4,1 Mach
 • Altitudinea maximă de zbor: 24.200 m
 • Raza de acţiune 96 km – 160 km
Rachetele sol-aer Patriot sunt considerate un sistem foarte avansat de apărare aeriană, iar până în prezent, niciun stat NATO din Europa nu deţine astfel de capabilităţi. Israelul a folosit de cel puţin două ori rachete Patriot pentru a intercepta drone ale Hamas. De asemenea, Turcia a cerut NATO mai multe baterii de rachete Patriot care se află amplasate la frontiera sa cu Siria pentru a intercepta eventuale atacuri aeriene.
În afară de Statele Unite, Turcia şi Israel, baterii de rachete sol-aer Patriot mai există în Arabia Saudită şi Coreea de Sud.


UPDATE:
La exerciţiul militar de la Capu Midia, Brigada 1 Rachete Sol-Aer „ General Nicolae Dăscălescu“ din Bucureşti a participat cu o baterie de rachete cu raza scurtă şi medie HAWK PIP III R. Acest tip de rachete a fost conceput pentru a fi folosite în comun cu sistemul Patriot, care dispune de rachete cu rază medie şi lungă.

Date tehnice:
Dimensiuni rachetă:
 • Lungime:5,03m
 • Diametru:36 cm
 • Sistem de propulsie al rachetei: motor cu combustibil solid
 • Greutate rachetă: 627 kg
 • Greutate componentă de luptă: 75 kg.
Performanţe:
 • Viteza maximă a rachetei: 2,5 Mach
 • Viteza maximă a ţintelor ce pot fi angajate 1000m/s
 • Gamade înălţimi a ţintelor combătute: 0,20 - 18 km
 • Distanţa maximă de acţiune: 40 km
În materie de sisteme cu rază de acţiune lungă, Armata României dispune de rachetele Volhov.
Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 850

Militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” continuă seria activităților de instruire pe fluviul Dunărea

12 Apr 2019 384

Exercițiul Medical NATO Vigorous Warrior 2019. Desfășurare impresionantă de forțe la stația de metrou „Piața Romană”

11 Apr 2019 337

Exercițiu militar pe Marea Neagră. Mai multe nave participă la Sea Shield 19 la Constanța și Mangalia

09 Apr 2019 557

Exercițiu militar pe Dunăre. Militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” participă la „Danube Protector 19.1”

02 Apr 2019 547

Exercițiul multinațional ARIADNE 19 la final. Nava Maritimă Hidrografică Cpt.Cdor. Alexandru Cătuneanu revine în Portul Constanța

21 Mar 2019 350

Marinarii militari români participă la exercițiul multinațional ARIADNE 19, organizat de Forțele Navale Elene pe Marea Mediterană

11 Mar 2019 727

Două nave militare din România participă la un exercițiu militar de amploare organizat Forțele Navale ale Turciei

06 Mar 2019 526

Exercițiu militar internațional pe Marea Neagră. Un dragor maritim românesc intră sub comandă NATO

18 Feb 2019 672

Generalul Nicolae Ciucă participă la Ziua Distinșilor Vizitatori a exerciţiului militar internațional Trident Juncture 18 din Norvegia

29 Oct 2018 476

Riscurile în domeniul militar în regiunea Mării Negre sunt în creştere. MAE din Rusia analizează acţiunile Statelor Unite şi ale aliaţilor lor din cadrul NATO

28 Oct 2018 537

Ministrul Mihai Fifor a apreciat ca fiind „acţiuni de provocare" exerciţiile militare desfăşurate de către Federaţia Rusă

16 Sep 2018 368

Exerciţii militare ale armatei ruse în Marea Japoniei. Mii de militari participă

15 Sep 2018 579

Final de exerciţiu internaţional. Au participat militari de la Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti Constanţa. Unde a avut loc misiunea (galerie foto)

12 Sep 2018 1288

Militari din Brigada 61 Vânători de Munte participă la exercițiul internațional „Rapid Trident 18” din Ucraina

31 Aug 2018 924