Acţiune de amploare a celor de la ISU Dobrogea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” şi toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă au desfăşurat astăzi la un exerciţiu complex de situaţii de urgenţă pentru testarea planului de urgenţă externă la S.C. Rompetrol Petrochemicals S.R.L.
 
Situaţia Tactică:
La ora 10.00 operatorul de la tabloul de comandă a instalaţiei din depozitul criogenic este avertizat de centrala de semnalizare că detectorii de gaze zonali din cadrul depozitului au intrat în funcţiune existând posibile scăpări de etilenă în atmosferă. Operatorul de câmp constată prezenţa unei concentraţii crescute de etilenă în cadrul depozitului criogenic, îşi anunţă superiorii care, la rândul lor, dispun declanşarea alarmei chimice locale, alertarea serviciului privat pentru situaţii de urgenţă S.C. Global Security System S.A şi intervenţia echipei de mentenanţă pentru identificarea şi remedierea avariei tehnologice. La nivelul operatorului economic se pun în aplicare prevederile PUI, iar conducerea S.C. Rompetrol Petrochemicals S.R.L. ia urgent următoarele măsuri: convoacă Celula de Urgenţă înfiinţată la nivelul obiectivului; dispune dispecerului de serviciu să anunţe Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112, pentru a solicita punerea în aplicare a prevederilor PUE; solicită operatorilor economici aflaţi pe amplasament punerea în aplicare a planurilor de cooperare existente; organizează şi coordonează acţiunile de intervenţie pe amplasament, în vederea limitării şi lichidării efectelor accidentului.

Forţele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență  „Dobrogea” al judeţului Constanţa ajung şi intră în dispozitiv conform PUE pentru lichidarea evenimentului major. În paralel, se convoacă Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Năvodari şi se elaborează primele comunicate către mass-media şi populaţie,în scopul eliminării panicii şi pentru a recomanda cele mai potrivite măsuri de protecţie. Specialiştii constată că în atmosferă s-au deversat aproximativ 4,2 tone de etilenă, iar viteza vântului este de 1 m/s, pe direcţia NE – SV. Meteorologii informează că direcţia vântului rămâne neschimbată,  intensitatea acestuia crescând la 4 m/s. Întrucât norul toxic se deplasează spre oraşul Năvodari, ameninţând populaţia din zona Grupului Scolar „Lazar Edeleanu”, magazinului Penny şi blocurilor din vecinătate, CLSU Năvodari decide evacuarea elevilor şi cadrelor didactice de la Grupul Școlar Lazăr Edeleanu. După evacuarea personalului din Grupul Școlar, în atelierul unităţii de învăţămnt are loc un incendiu din cauza unui aparat de sudură electric lăsat sub tensiune. Având în vedere că echipajele serviciului profesionist acţionează pe amplasamentul Rompetrol Petrochemicals, pentru localizarea şi lichidarea incendiului se solicită intervenţia Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Corbu.   
După lichidarea efectelor situaţiei de urgenţă produse se procedează la efectuarea operaţiunilor de reconstrucţie a mediului şi revenire la situaţia de normalitate, în vederea reluării fluxului productiv la instalaţia afectată. Exercițiul urmăreşte verificarea şi evaluarea procedurilor de notificare operativă a unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, dar şi modul de cooperare între forţele care intervin în cazul producerii unui accident major cu efecte atât în interiorul, cât şi în exteriorul amplasamentului. Totodată se urmăreşte perfecţionarea  cunoştinţelor privind managementul accidentului major în afara amplasamentului unui obiectiv SEVESO, dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă în cadrul procesului de elaborare a deciziilor de acţiune, dar şi armonizarea pregătirii  forţelor  de intervenţie, populaţiei şi angajaţilor de pe platforma Petromidia. La activitate, ISU „Dobrogea” a participat cu personal din toate structurile implicate în gestionarea unei astfel de situaţii şi şase echipaje operative din cadrul subunităţilor din municipiul Constanţa şi Midia-Năvodari. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Șofer condamnat la închisoare după ce a fugit de la locul accidentului. Ce pedeapsă a primit bărbatul

18 Apr 2024 296

Județul Constanța Accident rutier în Medgidia!

18 Apr 2024 475

Știri Constanța Un șofer fără permis și sub influența substanțelor interzise a intrat cu mașina îm gardul unei case la Nisipari (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 364

Declarații cutremurătoare! Una dintre supraviețuitoarele tragediei de la 2 Mai povestește chinul prin care a trecut! (VIDEO)

18 Apr 2024 851

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A1

18 Apr 2024 197

Județul Constanța Familiile tinerilor uciși la 2 Mai au ajuns la locul accidentului (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 462

Judecătoarea Popoviciu de la Mangalia amână dosarul tragediei de la 2 Mai Declarații cutremurătoare ale părinților tinerilor uciși în urma impactului (VIDEO)

18 Apr 2024 510

Cutremurător Tatăl lui Sebi și-a făcut un tatuaj, în memoria fiului său (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 916

Imagini de la Judecătoria Mangalia. UPDATE. Astăzi, termen nou în dosarul lui Vlad Pascu (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 537

Accident rutier la prima pasarelă dinspre Constanța către Valu lui Traian. Un pieton a fost rănit (FOTO)

18 Apr 2024 1148

Accident rutier în localitatea Izvoarele, județul Tulcea

17 Apr 2024 449

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 385

TULCEA Accident rutier în localitatea Izvoarele! O persoană a fost rănită

17 Apr 2024 355

IGPR InfotraficJudețul Prahova-Trafic blocat pe DN 1B

17 Apr 2024 235

IGPR InfotraficJudețul Cluj - Trafic oprit pe centura Vâlcele-Apahida

17 Apr 2024 228