Acțiuni ample ale polițiștilor în Delta Dunării. S-au confiscat kilometri de plase de braconaj și sute de kilograme de pește

Polițiștii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” au ridicat 610 kilograme de pește, trei ambarcaţiuni, două motoare de ambarcaţiuni, 78 de unelte de pescuit, în lungime totală de 4.400 de metri, în urma unei acțiuni desfășurate în zona litorală a Mării Negre, a fluviului Dunărea, pe braţele Sfântul Gheorghe şi Chilia, precum şi a lacurilor adiacente, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul IGPR.
 
În perioada 26 august - 2 septembrie, poliţiştii Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” din cadrul Direcției de Poliție Transporturi – Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea au efectuat verificări şi controale în zona  fluviului Dunărea, pe braţele Sfântul Gheorghe şi Sulina, precum şi a lacurilor adiacente.
 
În urma acţiunii, au fost constatate 10 infracţiuni, dintre care una de evaziune fiscal și 9 privind pescuitul și acvacultura. Pentru comiterea acestor infracțiuni sunt cercetate 8 persoane.
 
De asemenea, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare de 79.200 de lei.
 
Totodată, polițiștii au ridicat bunuri în valoare de aproximativ 51.500 de lei, respectiv 610 kg. de peşte, dintre care peste 100 de kg. din specia sturion, 3 ambarcaţiuni, 2 motoare și 2 rezervoare de ambarcaţiuni, 72 de unelte de pescuit, dintre care 15 plase de pescuit tip ohane, din fir textile pentru sturioni, 41 de tip setcă, din plasă monofilament și 16 de tip setcă din fir textile, în lungime totală de 4.400 de metri, 3 pripoane cu 153 de carmace și 3 vintire, confecționate special pentru prinderea țiparilor ( specie de pește strict protejată).
 
Exemple semnificative:
 
* La data de 25 august, în urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, polițiștii au depistat cantitatea de 394,7 de kg. de pește congelat și procesat, dintre care 101,2 kg. din specia sturion, ambalată și păstrată în mod necorespunzător.
 
Cantitatea de pește a fost confiscată și societatea comercială sancționată contravențional de către reprezentanții D.S.V.S.A..
 

* În aceeași zi, polițiștii au efectuat un control la o societate de profil din comuna Crișan, județul Tulcea, unde au depistat cantitatea de aproape 700 de litri de băuturi alcoolice contrafăcute, oferite spre comercializare, fără a înregistra operațiunile comerciale în evidența contabilă.
 
Băuturile alcoolice au fost confiscate și administratorul societății a fost sancționat contravențional.

 
În cauză s-a întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.
 
* La data de 30 august, polițiștii au acționat cu abarcațiunile în zona de litoral a Mării Negre și au confiscat 15 setci tip ohane, unelte special confecționate pentru capturarea sturionului, în lungime de aproximativ 1.120 de metri, aflate în apă.
 
* La data de 31 august, polițiștii au depistat în flagrant delict doi tineri, din Sulina, în timp ce pescuiau cu un pripon cu 25 de carmace,  folosind ca momeală pește din specia țipar (strict protejat prin lege), utilizând la pescuit o ambarcațiune propulsată de un motor.
 
Cantitatea de 8 kg. de pește, din specia somn, care a fost pescuită de cei doi, a fost confiscată și predată la o societate de profil.
 
De asemenea, în urma controlului efectuat la adăpostul pescăresc al acestora, au mai fost găsite alte 2 pripoane cu 128 de carmace și 600 de pești, din specia țipar, care au fost redați mediului natural.
 
Polițiștii le-au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.
 
* La data de 1 septembrie, în urma unui control efectuat de polițiști la o pensiune turistică, din Tulcea, au fost confiscate 34 de setci din plase monofilament, trifilare și din fir textil, a căror deținere este interzisă, 16 setci din fir textil, precum și 2  prostovoale și 3 vintire, a căror deținere este interzisă de către persoanele neautorizate.
 
În cauza s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de producere, import, comercializare, deținere, sau folosire la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârșelor, vintirelor, precum și a altor unelte de pescuit comercial și producerea, importul, deținerea, comercializarea sau utilizarea la pescuit a uneltelor de plasă de tip monofilament.
 
* În ziua de 2 septembrie, polițiștii i-au depistat în flagrant delict pe doi tineri, din comuna Murighiol, județul Tulcea, în timp ce pescuiau cu 5 setci din plasă monofilament,  utilizând la pescuit o ambarcațiune din fibră de sticlă, dotată cu motor.
 
Cantitatea de 20 de kg de pește, din specia caras, pe care aceștia o pescuise, a fost confiscată și predată la o societate de profil, iar ambarcațiunea și motorul au fost ridicate și lăsate în custodie proprietarului, până la definitivarea cercetărilor.
 
Polițiștii le-au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de producerea, importul, comercializarea, deținerea sau folosirea uneltelor din plasă de tip monofilament. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pescuitul cu unelte neautorizate, una dintre faptele sancționate de jandarmii din Tulcea în weekend

18 Mar 2024 392

Știri Constanța Dosar penal pentru braconaj piscicol la Hârșova. Totul s-a produs în parcarea unui supermarket

06 Dec 2023 806

Percheziții la domiciliile mai multor persoane, bănuite pentru fapte de braconaj piscicol (FOTO)

28 Oct 2023 843

Percheziții în localitatea Sarinasuf, județul Tulcea! Vizați, suspecți de braconaj piscicol

30 Sep 2023 907

Două persoane depistate de polițiștii de frontieră în timp ce desfășurau activități de braconaj piscicol pe Dunăre

04 Sep 2023 663

Județul Tulcea Șapte exemplare vii de sturion, redate mediului natural de polițiștii de frontieră (VIDEO)

29 Aug 2023 820

Caz șocant în Delta Dunării! Cinci sturioni, descoperiți de polițiști în plasele braconierilor (VIDEO)

25 Aug 2023 2825

Captură de 45 de kilograme de pește Un bărbat din județul Tulcea, prins la braconaj piscicol pe lacul Babadag!

14 Jul 2023 1222

Sute de metri de plase cu pește braconat, scoase din Marea Neagră de polițiștii de frontieră (VIDEO)

23 Jun 2023 1070

IPJ BrăilaDosar penal pentru braconaj piscicol

29 May 2023 642

IPJ BrăilaPercheziții pe raza comunei Frecăței și Mărașu

26 May 2023 653

Acțiune de amploare în Delta Dunării. 29 exemplare de sturion și sute de kilograme de pește depistate (GALERIE FOTO)

07 May 2023 966

IPJ BrăilaAcțiuni pentru combaterea braconajului piscicol

05 May 2023 673

100 kilograme de pește provenit din braconaj descoperite de polițiștii de frontieră în județele Constanța și Tulcea (GALERIE FOTO0

02 May 2023 820

170 kilograme de pește pescuit în perioada de prohibiție, descoperite de polițiștii de frontieră (GALERIE FOTO)

27 Apr 2023 1764