Teatrul român în doliu Actorul Radu Beligan a murit. Era Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias.

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni, Filipeşti, Bacău. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti.

Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

UPDATE 4, ora 14.07
„Am amintiri frumoase cu Radu Beligan. Vroia sa moară pe secenă. La 100 ani i-am promis că-i vom face aniversarea pe scena Casei de Cultură din Constanţa. Ultima dată a jucat pentru constănţeni pe data de 13 octombroie 2015 cu piesa «Egoistul». Porgramasem în februarie 2016 să vină şi cu piesa «Nemuritorii», dar nu a mai ajuns. Îmi pare rău că ne-a părăsit. Dumnezeul să-l ierte“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Gheorghe Ungureanu, directroul Casei de Cultură din Constanţa.

UPDATE 3, ora 13.51

„Teatrul este pentru Radu Beligan o dimensiune a existenţei, este acel spaţiu creativ şi meditativ, este spaţiul ocrotitor din punct de vedere spiritual, valoric, cultural, este spaţiul plenitudinii intelectuale. Planetele zodiacale par să se fi aliniat benefic pentru destinul marii personalităţi artistice. Un drum inedit străbătutu cu prestanţă i-a fost conferit de constelaţia Thaliei. O sinteză a a a carierei sale stă mărturie: este preşedinte pe viaţă a Cartelului Internaţional de teatru, este membru al Consiliului Superior al Teatrului Naţiunilor sub preşedinţia lui Pierre Moinet, directorul general al artelor şi literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franţei, a fost co-preşedinte al Festivalurilor de Teatru şi Muzică organizate de UNESCO, a primit o stea în 2011 pe Aleea celebrităţilor în Piaţa Timpului din Bucureşti. Pentru toate acţiunile sale i se conferă epitetul de remarcabil. Ca o recunoştinţă a valorii Domniei sale, Senatul Universităţii Ovidius, la propunerea Consiliului Facultăţii de Arte, acordă înaltul titlu de Doctor Honoris Causa actorului Radu Beligan, un corifeu al artei spectacolului contemporan. Este o onoare pentru Universitatea de la malul Mării Negre ca în acest moment solemn numele lui Radu Beligan să treacă în istorie, să auroleze Cetatea academică tomitană”, a spus în discursul Laudatio, decanul Facultăţii de Arte, conf. Univ. dr. Daniela Hanţiu.

UPDATE 2, ora 13.50

O viaţă dedicată scenei

 
Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni, judeţul Bacău. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru. A interpretat în peste şapte decenii roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mircea Ştefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan şi universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

A fost unul dintre discipolii actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu. Beligan este privit în general ca unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic şi modern. A jucat alături de actori importanţi, cu reprezentaţii atât în ţară cât şi în străinătate. În perioada anilor 1961-1969 a fost directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, iar între 1969-1990 - director al Teatrului Naţional Bucureşti. Prin Decretul nr. 43 din 23 ianuarie 1953 al Prezidiului Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, actorului Radu Beligan i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă şi pentru activitate merituoasă”. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru şi merite deosebite în domeniul artei dramatice”.
 
UPDATE 1, ora 13.47

În februarie 2014, la propunerea Consiliului Facultăţii de Arte, Senatul Universităţii „Ovidius” din Constanța acordă  înaltul titlu de Doctor Honoris Causa  actorului RADU BELIGAN, pentru întreaga activitate desfășurată în slujba teatrului.


 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul de Comedie în doliu! Un cunoscut regizor s-a stins din viață

10 Jan 2022 1852

Omagiu Pe o stea s-a așezat, de astăzi, numele Radu Beligan

21 Jul 2016 3096