Administrația Prezidențială Un raport privind situația copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate va fi prezentat în curând

Administrația Prezidențială anunţă că un raport privind situația copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate va fi prezentat în curând, mai exact în luna septembrie.
 
Un grup de lucru va lucra pe diferitele probleme identificate, pentru a elabora raportul. „Grupul de lucru își propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanțele între instituții în ceea ce privește numărul copiilor în această situație fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplificări administrative și legislative și creionarea unor politici publice integrate și proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii și ai familiilor lor. În încheierea discuțiilor de ieri, membrii Grupului de lucru s-au împărțit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate și vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Conform sursei citate, situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinatate este îngrijorătoare, fiind vorba despre o generație de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare și dragoste părintească, riscă să nu-și dezvolte suficiente abilități pentru a deveni cetățeni împliniți, activi și productivi. Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate este delegarea autorității tutelare, fără de care copiii sunt privați de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educațional și o serie de alte beneficii la care sunt îndreptățiți.

Grupul de lucru este constituit din reprezentanți ai Administrației Prezidențiale (Departamentele Educație și Cercetare, Sănătate Publică și Relația cu Românii din Afara Granițelor), Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe, ministerele Educației și Cercetării, Sănătății, Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Justiției, Finanțelor Publice, Fondurilor Europene, Consultare Publică și Dialog Civic, Cancelaria prim-ministrului, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Institutul Național de Statistică, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, Patriarhia Română, TVR, dar și organizații neguvernamentale, printre care Asociația Femeilor Românce din Italia, Salvați Copiii, Alternative Sociale, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copii, Asociația Comunelor din România, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, Biblionet, Fundația Apel Ro, Comitetul C.I.A.O. România, Fundația Schottener, Confederația Generală Italiană a Lucrătorilor, Asociația Latină ITAL UIL, EXOD 2.0., precum și organizații internaționale ca UNICEF și Organizația Internațională pentru Migrație.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11118

Ședință CSAT. Pe ordinea de zi, situația de securitate în regiunea Mării Negre

21 Feb 2024 462

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România

23 Jan 2024 585

Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Unității Germane

02 Oct 2023 914

LIVE VIDEO Cancelarul german Olaf Scholz și Maia Sandu vin în România. Vor fi primiți de Iohannis la Cotroceni

03 Apr 2023 1298

Iluminatul interior și exterior al Palatului Cotroceni, întrerupt pentru a marca Ora Pământului

25 Mar 2023 1076

Cunoscuți judecători din Constanța ies la pensie! Despre cine este vorba

30 Dec 2022 2731

Legea de modificare a OUG privind circulaţia pe drumurile publice, promulgată de președintele Klaus Iohannis

07 Dec 2022 1127

Schimbările climatice au impact major asupra resurselor de apă. Cum ne putem adapta? Anunțul Apele Române

26 Sep 2022 1071

Distincție oferită de președintele României consulului onorific al României în Republica Islanda

11 Aug 2022 1008

Academia Navală se modernizează! Cumpără mobilier de la firma care a livrat și pentru Administrația Prezidențială

01 Aug 2022 1172

Legea privind protecția avertizorilor în interes public trimisă de preşedintele României Parlamentului pentru reexaminare

28 Jul 2022 984

Klaus Iohannis va fi prezent la prezentarea bilanţului SRI, pentru anul 2021

22 Jun 2022 908

Magistrați eliberați din funcție de președintele Klaus Iohannis

26 Apr 2022 1469

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Ordonanță de urgență, respinsă

08 Apr 2022 1328