UPDATE AEC solicită Ministrului Educației demiterea de urgență a Gabrielei Bucovală. Ce spune şefa ISJ

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) îi solicită lui Adrian Curaj, Ministrul Educației, demiterea de urgență a Gabrielei Bucovală, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, „ca urmare a atitudinii profund nedemocratice, aflată în contradicție cu principiile care stau la baza sistemului de educație, avute de aceasta în data de 25 mai 2016”, se arată într-un comunicat al AEC.
 
Conform sursei citate, „în cursul zilei de ieri, pe forumul Inspectoratului Școlar Județean a fost postat un mesaj semnat de doamna Zoia-Gabriela Bucovală, prin care le-a fost solicitat directorilor unităților de învățământ să se asigure că elevii nu vor fi implicați în formele de protest organizate pentru finanțarea corespunzătoare a educației.
 
Asociația Elevilor din Constanța s-a solidarizat cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ, în vederea organizării unor acțiuni comune de protest pentru finanțarea corespunzătoare a educației, și anume: decontarea integrală a navetei elevilor, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu; creșterea finanțării de bază pentru cheltuieli materiale, astfel încât elevii să nu mai fie nevoiți să cotizeze la așa-zisul «fond al școlii»; salarizarea corespunzătoare a cadrelor didactice etc.
 
Atitudinea Inspectoratului Școlar Județean Constanța este de neacceptat, fiind profund nedemocratică și contrară cu libertățile fundamentale ale omului. Libertatea întrunirilor este consacrată de articolul 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului și de articolul 39 din Constituția României, republicată. Prin aceste acțiuni, Inspectoratul Școlar Județean Constanța constrânge un drept fundamental al omului, lezându-i pe elevi în interesul legitim al acestora de a milita pentru un învățământ de calitate, finanțat corespunzător de către stat”, transmite AEC.
 
„Este de neconceput ca într-un stat democratic, membru al Uniunii Europene, în anul 2016, reprezentantul Ministerului Educației în teritoriu să le constrângă elevilor exercitarea dreptului fundamental la protest. Aceste atitudini provin dintr-o cu totul altă societate, nicidecum din cea din care facem parte, unde drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt garantate și ar trebui apărate de către stat. În această dimineață, îi vom solicita în scris domnului ministru Curaj demiterea doamnei inspector general Bucovală, astfel de atitudini trebuind sancționate drastic și ferm. De asemenea, AEC va sesiza autoritățile statului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uzurparea funcției. Totodată, AEC va condamna ferm și va aduce la cunoștința Ministerului Educației și autorităților competente orice tentativă a conducătorilor unităților școlare de a constrânge dreptul la protest al elevilor” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele AEC.

UPDATE 1, ora 14.10
 
Contactată de cotidianul ZIUA de Constanţa, Gabriela Bucovală, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a făcut o serie de precizări referitor la solicitarea AEC.
 
„Solicitarea lor nu am de ce să o comentez. Tot ce pot să răspund este că am recomandat managerilor unităţilor şcolare ca niciun elev să nu fie atras împotriva voinţei lui într-un protest de orice fel. Vorbim despre elevi minori, de şcoală primară, nu şi de cei care au discernământ şi pot alege să facă parte din asociaţii. Mă gândesc la toţi elevii din judeţul Constanţa. Nu îi putem obliga, au fost şi părinţi care au spus că elevii au fost obligaţi să participe la proteste.
 

Nu am solicitat interzicerea dreptul de a participa, ci să se asigure că nu vor fi obligaţi să facă acest lucru. Aşa cum respectăm dreptul elevilor care fac parte din asociaţii, trebuie să respectăm şi drepturile celorlalţi”, a conchis Gabriela Bucovală.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 878

Asociația Elevilor din Constanța solicită desființarea examenului de Bacalaureat!

13 Mar 2024 782

Asociația Elevilor Constanța, la judecată cu Consiliul Județean Constanța! Ce a decis instanța

08 Feb 2024 763

Asociaţia Elevilor din Constanţa „Statutul Elevului” a fost depus la Ministerul Educației. Ce solicitări sunt vizate

01 Feb 2024 639

Asociația Elevilor din Constanța solicită rezilierea contractului Consiliului Județean Constanța cu operatorul de transport “Metropolitan”!

22 Jan 2024 690

Știri Constanța Asociația Elevilor din Constanța are un nou președinte!

24 Sep 2023 1273

Urmează noi procese Transportul elevilor navetiști nu este, în continuare, gratuit. Consiliul Județean Constanța spune că elevii pot deconta contravaloarea abonamentului la școala unde învață!

11 Sep 2023 1073

Procesul pentru anularea ordinului privind transportul elevilor, suspendat la Constanța! De ce au luat judecătorii această decizie

12 Apr 2023 1104

Proces pentru anularea Ordinului MEC privind transportul elevilor, la Curtea de Apel Constanța. Judecătorii au decis deja că nu trebuie suspendat

09 Apr 2023 907

Asociația Elevilor din Constanța contra Ministerului Educației, în justiție. Decizia Curții de Apel

28 Mar 2023 1249

Ordin al Ministerului Educației, contestat la Constanța

25 Feb 2023 1092

Contestație în anulare. A fost admis recursul în dosarul prin care Asociația Elevilor cere Consiliului Județean Constanța asigurarea transportului gratuit

23 Jan 2023 1342

Asociația Elevilor din Constanța, acționată în instanță de Consiliul Județean Constanța! Precizări

01 Sep 2022 1866

Elevii constănțeni salută decizia Monicăi Anisie de a susține votul de la 16 ani

08 Jun 2022 1164

Exclusiv! Reacția primarului din Lumina, acuzat că se folosește de elevi pentru a curăța comuna. „Activitate educativă, criticată de un localnic”

21 May 2022 6195