Întâlnire cu organizațiile neguvernamentale AEP ”atacă” proiectul legii votului prin corespondență

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, și membri din conducerea Autorității, s-au întâlnit, astăzi, cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru a discuta despre proiectul legii privind votul prin corespondență.
Din partea societății civile, au participat la discuții Mircea Kivu (Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum), Septimius Pârvu (Expert Forum) și Elena Calistru (Asociația Funky Citizens), care au prezentat reprezentanților AEP propunerile acestor organizații privind reglementarea votului prin corespondență, precum și principiile care ar trebui să stea la baza elaborării acestui act normativ.
Președintele AEP a salutat, cu această ocazie, implicarea organizațiilor neguvernamentale în dezbaterile privind legile electorale și îmbunătățirea prevederilor acestora.
În cadrul discuțiilor, președintele AEP a arătat că, la solicitarea decidenților politici, AEP și-a asumat rolul de a contribui la elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondență, ale cărui prevederi să fie aplicabile la alegerile parlamentare din 2016.
Președintele Autorității Electorale Permanente a subliniat că votul prin corespondență trebuie să fie secret, direct, gratuit, accesibil, fără proceduri birocratice descurajante pentru alegători, și trebuie să ofere, în același timp, suficiente măsuri de siguranță, pentru a nu putea fi fraudat.
”AEP este un organism de management electoral cu experiență, dar, potrivit Constituției, nu avem drept de inițiativă legislativă. Contribuim cu expertiza noastră în domeniu, cu informații tehnice despre modul cum se aplică acest tip de vot în alte țări, oferim soluții tehnice și legislative fundamentate, așa cum am mai făcut-o și la elaborarea altor legi electorale. Pentru ca actul normativ să fie elaborat și adoptat în timp util, este nevoie ca membrii Comisiei pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale să stabilească principii clare pe baza cărora să putem redacta propunerea legislativă”, a ținut să precizeze președintele Autorității Electorale Permanente.
Ana Maria Pătru a adăugat că acesta a fost și mesajul pe care reprezentanții AEP l-au transmis, marți, la Palatul Parlamentului, membrilor Comisiei parlamentare a Camerei Deputaților și a Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale.
”Pentru elaborarea proiectului, decidenții politici trebuie să stabilească, mai întâi, o serie de principii: tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondenţă, categoriile de alegători care pot vota în acest mod, termenul limită pentru înregistrarea alegătorilor români care doresc să voteze prin corespondenţă - periodic, înaintea fiecărui proces electoral, la începutul fiecărui an electoral sau o singură dată pentru toate procesele electorale viitoare”, a declarat președintele AEP.
Ana Maria Pătru a mai spus că, de asemenea, trebuie să se stabilească dacă alegătorii care s-au înregistrat ca votanţi prin corespondenţă au dreptul să opteze pentru a vota la o secţie de votare, în cazul în care se răzgândesc, precum și dacă alegătorii care şi-au expediat voturile către biroul electoral competent au dreptul să opteze pentru a vota la o secţie de votare, urmând ca votul exprimat prin corespondenţă să nu fie luat în considerare.
Reamintim că, anterior, reprezentanții AEP au avut o serie de discuții tehnice cu cei ai Ministerului Afacerilor Externe, Companiei Naționale Poșta Română, Companiei Naționale Imprimeria Națională și ai Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondență și a găsi cele mai bune soluții tehnice pentru implementarea acestui tip de vot alternativ.
Consultările au vizat aspectele de natură tehnică referitoare la documentele necesare în cadrul unei proceduri de vot prin corespondență, aplicarea unor elemente de siguranță pe acestea, precum și traseul corespondenței poștale dintre instituțiile statului și alegători și securizarea acestui circuit.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța Cine sunt câștigătorii celei de-a IV-a ediții a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”? (FOTO)

27 Mar 2024 419

MAEMinisterul Afacerilor Externe răspunde celor mai frecvente întrebări cu privire la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024

27 Mar 2024 284

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 567

Mai multe vânzări de terenuri, în atenția Consiliului Local Municipal Constanța. Pentru unele suprafețe se poate exercita dreptul de preepțiune

22 Mar 2024 770

Secțiunea „Alegeri pentru Parlamentul European - 9 iunie 2024” a fost activată pe pagina de internet a MAE

22 Mar 2024 388

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 853

Restaurantele vor fi obligate prin lege să dea gratis clienților această băutură. Despre ce este vorba?

20 Mar 2024 551

Alianța Dreptei Unite va fi pe buletinele de vot. Stelian Ion - „Încercarea PSD de a bloca Alianța Dreapta Unită a eșuat lamentabil”

19 Mar 2024 423

OMD Mamaia Constanța A început etapa de vot public pentru noua identitate vizuală a Stațiunii Mamaia

19 Mar 2024 358

Concursul de pictură și desen "Apa este Viață 2024" RAJA Constanța anunță stop vot!

18 Mar 2024 435

Alegerile din Rusia au luat sfârșit. Putin a câştigat cu 87% din voturi

17 Mar 2024 639

La alegerile din Rusia Iulia Navalnaia declară că a scris „Navalnîi” pe buletinul de vot

17 Mar 2024 627

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 532

Oficial de la MAE despre votul prin corespondență la alegerile pentru Președintele României și cele parlamentare

11 Mar 2024 423

Biserica Ortodoxă Română Preoţii, obligaţi să păstreze neutralitatea în campaniile electorale. Cum își vor exprima opţiunile politice?

10 Mar 2024 573