Stiri calde

Agenţii economici, sub lupa DSVSA Constanţa cu prilejul Paştelui. La ce trebuie să fiţi atenţi când vă faceţi cumpărăturile

În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa, anunţă DSVSA.

În acest sens, în baza unui program stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Constanţa, în perioada 05.03.2018 – 07.04.2018 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial  din cadrul DSVSA Constanţa precum şi  medicii veterinari din cadrul CSVSA şi CSVZ vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.

De asemenea, va fi  asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Constanţa, CSVSA şi CSVZ inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv 0786/577.007.
 
Nr. crt. Circumscripții sanitare veterinare Medici veterinari oficiali Nr. de telefon
1 CSVSA Constanța Sud Dr. Preduț Ion 0721/280.368
2 CSVSA Constanța Nord Dr. Tuică arion Magda 0784/206.514
3 CSVSA Năvodari Dr. Caragheorghe Zoița 0784/206.520
4 CSVSA Mangalia Dr. Săvescu Nicu 0722/319.158
5 CSVSA Medgidia Dr. Iusco Ionuț 0727/395.582
6 CSVZ Constanța Dr. Pop Grigore 0722/933.313
7 CSVZ  Mangalia Dr. Vâjială Angela 0784/206.528
8 CSVZ Hârșova Dr. Ghiță Stere 0784/206.524
9 CSVZ Băneasa Dr. Ionescu Iulian 0784/206.517
10 CSVZ Medgidia Dr. Ionescu Ion 0784/206.522
 
Activităţile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

Sacrificarea Mieilor/Iezilor
Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul ANSVSA. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate, de formă ovală, va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe  care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile  organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final. 

Urmare a NS nr. 7064/27.02.2018, DSVSA Constanţa va permite organizarea şi amenajarea locurilor speciale de sacrificare miei şi iezi  numai în perioada 15.03.2018 – 31.03.2018, între orele 0700 – 1700 şi numai dacă există solicitări scrise şi argumentate din partea autorităţilor locale în acest sens.

Sacrificarea mieilor/iezilor în aceste locaţii va fi permisă numai dacă:
  • fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
  • vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
  • respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;
  • transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;
  • sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine,  publicate pe site-ul ANSVSA.
  • în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.
  • spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
Centrele de sacrificare temporară a mieilor/iezilor vor dispune de facilităţi pentru cazarea animalelor înainte de tăiere cu asigurarea condiţiilor de bunăstare animală (furajare, adăpare, umbrare), spaţiu pentru sacrificare şi jupuire, sistem de alimentare cu apă potabilă caldă şi rece, facilităţi de colectare a subproduselor necomestibile şi a materialului cu risc specific, spaţiu pentru controlul sanitar veterinar post-mortem al carcaselor, vestiar şi grup sanitar. Carnea rezultată din aceste puncte de sacrificare temporare va fi comercializată direct numai consumatorului final imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Aplicarea mărcii de sănătate, pe carcasele de miel şi ied se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a locului temporar amenajat pentru sacrificarea meilor şi iezilor. Marcarea cărnii va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană.

Carnea de miel/ied rezultată în urma sacrificărilor în aceste locaţii amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor în spaţiile amenajate temporar se realizează numai în perioada 15.03.2018 – 31.03.2018, în intervalul orar 0700 - 1700.

Lapte şi produse lactate
Micii producători care comercializează lapte şi brănzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri sunt înregistraţi sanitar veterinar în conformitate cu ORD. ANSVSA nr.111/2008.

Acești producători trebuie să deţină fişa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud şi produsele din lapte obţinute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, precum şi de carnete de sănătate sau fişe de sănătate ale persoanelor ce manipulează aceste produse şi care să ateste că nu suferă de boli infectocontagioase.

Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate din cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi uşor de curăţat şi igienizat.

Comercializarea brânzeturilor de la micii producători se realizează în ambalaje de unică folosinţă curate iar trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare în care se vor face menţiuni referitoare le denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii prin afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării produselor a acestor informaţii pe tăbliţe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comercializat fie aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.

Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman
Ouăle valorificate  pentru consum uman trebuie să provină din fermele producătoare sau centre de ambalare, marcate cu codul producătorului, în conformitate cu Reg. CE. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, depozitate în condiţii de igienă şi la o temperatură corespunzătoare, ferite de acţiunea directă a razelor solare.

Ouăle comercializate de micii producători particulari în pieţele agroalimentare şi târguri vor fi examinate ovoscopic de personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA, fiind respinse de la comercializare ouăle murdare, cu coaja crăpată sau ouăle de raţă sau gâscâ.

Peştele şi produsele din pescuit
Comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit se realizează numai în spaţii şi locuri special amenajate, care permit desfăşurarea acestor activităţi în conformitate cu Reg. CE. 852/2004 şi Reg. CE. 853/2004 şi înregistrate  sanitar veterinar conform prevederilor Ord Președintelui ANSVSA 111/2008, cu modificările și completările ulterioare.

Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui proaspăt va fi în cantitate suficientă şi obţinută numai din apă potabilă.

Trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete şi alte documente însoţitoare chiar dacă peştele provine din acvacultură sau din pescuit.

Se vor comercializa doar peşte şi produsele din pescuit cu caractere organoleptice nemodificate şi care nu sunt infestate cu paraziţi vizibili.

Alte produse sau alimente de origine animală
Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa şi a alimentelor, care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.

Se interzice comercializarea produselor și alimentelor de origine animală și nonanimală în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau în sistem de vânzare stradal, în care nu este asigurată o temperatură și o stare de igienă corespunzătoare.

DSVSA Constanţa poate oferi suport tehnic conform competenţelor specifice echipelor mixte  organizate de prefectură pentru asigurarea unui nivel ridicat a siguranţei alimentului şi protecţiei sociale.

"De asemenea, solicităm sprijinul altor instituţii abilitate ale statului în cadrul acţiunilor proprii de control şi atunci când situaţia o impune pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă a populaţiei", precizează DSVSA Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

lauraadamache.ro Paste cu ton si hribi

03 Oct 2018 360

lauraadamache.ro Salata de paste cu sardine

18 Aug 2018 654

lauraadamache.ro Bruschette cu macrou in sos tomat

29 Jul 2018 467

lauraadamache.ro Paste cu ton şi lămâie

17 May 2018 617

Azi se încheie Săptămâna Luminată. Ce trebuie să facă toţi creştinii în prima duminică dupa Paşte

15 Apr 2018 2420

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului Azi se oficiază slujba de sfinţire a apei, cunoscută ca Agheasma Mică. Ce trebuie să facem pentru un an bogat

13 Apr 2018 1257

Caz șocant în Galați! Bătrână, violată și bătută de un tânăr în toaleta unei biserici, în ziua de Paște. Femeia a murit

11 Apr 2018 567

Accident rutier în Constanța în a doua zi de Paște. Trei copii au fost răniți. Gemeni, băiat și fată, printre victime. Cum s-a petrecut accidentul

10 Apr 2018 5268

Tradiții pentru spor și sănătate în Marțea Albă din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să facem în această zi

10 Apr 2018 1678

La un pas de tragedie, de Paște. Trei incendii au distrus locuințe din Constanța. Pompierii, chemați în ajutor

10 Apr 2018 1589

Paștele printre rușii lipoveni din Sarichioi, județul Tulcea. Tradiții respectate cu sfințenie an de an (galerie foto)

09 Apr 2018 2316

De Paște, din județul Constanța au fost peste 330 de solicitări la Serviciul de Ambulanță

09 Apr 2018 667

Coadă kilometrică de mașini la Vama Veche. Românii care au petrecut Paștele în Bulgaria se întorc acasă

09 Apr 2018 1356

Peste 8.000 de polițiști au acționat, zilnic, în România, pe perioada minivacanței de Paște. Aproape 22.000 de sancțiuni contravenționale aplicate

09 Apr 2018 636

Recomandările polițiștilor pentru o întoarcere din minivacanța de Paște în siguranță

09 Apr 2018 551

Unde s-a aflat de Paște Simona Halep. Nepoțica ei, în centrul atenției

09 Apr 2018 2655

Zeci de români au rămas blocați, în prima zi de Paște, pe aeroportul Ciampino din Roma

09 Apr 2018 1072

Constanța un oraș pustiu în prima zi de Paște. Nimic nu mișcă pe străzi (galerie foto)

08 Apr 2018 4860

Programul de Paște la Constanța. Mersul trenurilor. Programul instituțiilor. Centre comerciale deschise. Orar RATC

07 Apr 2018 3745

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Obiceiuri de Paște

07 Apr 2018 3028

În perioada sărbătorilor pascale, Arimex Comexim 2000 SRL oferă un meniu festiv pacienților constănțeni (galerie foto)

07 Apr 2018 1515

Cum va fi vremea la noapte și în zilele de Paște

07 Apr 2018 1101

Biblioteca Județeană Constanța va fi închisă și sâmbătă

07 Apr 2018 1878

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în Pastorala de Paşte „Moartea de pe cruce și învierea Mântuitorului Hristos înseamnă împăcarea noastră cu Dumnezeu“

07 Apr 2018 1226

Cum va fi vremea în Noaptea de Înviere şi în zilele de Paşte

06 Apr 2018 1463

Taxele de drum la intrarea în Bulgaria, plătite doar cash, în perioada 8 – 10 aprilie, din cauza unor lucrări la soft

06 Apr 2018 911

Sfaturi utile de la Protecţia Consumatorului. Cum să alegem cele mai sigure produse pentru masa de Paște

06 Apr 2018 2079

Legumele s-au scumpit. Anul acesta, cel mai sărac coş pascal sare de 150 de lei!

06 Apr 2018 963

Program de lucru Serviciul Stare Civilă în perioada sărbătorilor pascale

06 Apr 2018 1255

Anunţ CFR Călători Peste o sută de trenuri, anulate de Paşte

06 Apr 2018 951

Patriarhul Daniel, Pastorala de Paşti Răstignirea, Moartea şi Învierea Domnului sunt taina iubirii Preasfintei Treimi faţă de om

06 Apr 2018 754

Un strop de fericire şi lumină în sufletele persoanelor vârstnice din Cumpăna. Pachete cu alimente pentru Paşte, din partea Primăriei (galerie foto)

06 Apr 2018 1061

Iepuraşul de Paşte a ajuns la copiii din comuna Grădina. Pachete cu dulciuri, oferite de Primărie (galerie foto)

05 Apr 2018 1066

În Săptămâna Patimilor Ierarhul Tomisului, ÎPS Teodosie - „Să căutăm Lumina, să fim fii ai Luminii. Să trăim pentru Lumină şi pentru Înviere“

04 Apr 2018 1261

CFR Călători. Circulația trenurilor și programul agențiilor cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Lista trenurilor anulate

03 Apr 2018 1130

Programul casieriilor RAJA în perioada Sărbătorilor Pascale

02 Apr 2018 430

„Violenţa, un drum către nicăieri“. Activitate pentru elevii de a VIII-a care se cred prea şmecheri (galerie foto)

02 Apr 2018 2270

Mii de lucrători MAI sunt la datorie de Florii și Paștele catolic. Sute de radare au fost scoase în stradă pentru depistarea vitezomanilor

01 Apr 2018 490

Carmen Dan, despre întârzierea pensiilor cadrelor din MAI - ”Pensiile vor fi primite înainte de Paște”

31 Mar 2018 1398

Elevii şi preşcolarii intră în vacanţa de primăvară. Când se întorc în bănci şi când este programată următoarea vacanţă

30 Mar 2018 887

Sfaturi de la OPC. La ce trebuie să fiți atenți când faceți cumpărăturile pentru masa de Paști

26 Mar 2018 757

PMP vrea revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Campania de strângere de semnături, demarată după Paşti

23 Mar 2018 1025

lauraadamache.ro Paste cu ton si rucola, reteta de paste italiene

12 Feb 2018 628

lauraadamache.ro Paste cu ton si lime

29 Jan 2018 679

#citeşteDobrogea A fi creștin. Sau despre sărbătorile de azi și sacrificiile de altădată. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

26 Dec 2017 1097

Spaghete Carbonara cu sparanghel, reteta italiana de paste

03 Oct 2017 1538

Spaghete Carbonara cu sparanghel

04 Sep 2017 863

Spaghetti carbonara cu ton şi dovlecei

06 Aug 2017 2629

Dulceţuri, murături, mezeluri, brânzeturi şi vinuri alese Băcănia Madame Z, un loc unde găsim produse naturale, sănătoase şi gustoase (galerie foto)

23 May 2017 13761

Tagliatelle alla Carbonara

16 May 2017 1746