Economic

Agrointel.ro Plantarea nucilor altoiți. Sfaturi pentru ca toți puieții să se prindă

Plantarea nucilor își are secretele sale pentru ca toți puieții să se prindă. Iar dacă nu faceți pasul pentru înființarea unei plantații de nuci, ci doar optați pentru acest arbore în curte, este bine de știut că nucul aduce o recoltă constantă anual dar are și o serie de beneficii dacă este plantat în gospodărie. Un nuc în curte alungă insectele nedorite, asigură umbră și răcoare în zilele caniculare, decorează și dă prestanță grădinii dar este și foarte rezistent la boli și dăunători. Mai trebuie spus că un nuc matur absoarbe o cantitate triplă de praf și noxe comparativ cu oricare alt pom, purificând aerul! De reținut însă că dacă vreți să plantați nucul în gospodărie trebuie să o faceți mai departe de casă, pentru că acesta are umbra foarte deasă și rădăcini adânci și puternice.

Iată tot ce trebuie să știi despre plantarea nucilor altoiți:

1. Alegeți soiuri altoite!

Soiurile altoite cresc mai repede și fac nuci multe și mari. Cumpărați mai mulți puieți, cel mai bine 3-5, pe care să îi plantați împreună.

Pentru condițiile din țara noastră, sunt recomandate în cultură soiurile cu fructificare terminală (autohtone sau străine) deoarece sunt mai rezistente la temperaturile scăzute din iarnă, decât cele cu fructificare laterală. În plus,  majoritatea soiurilor cu fructificare laterală sunt cu mult mai sensibile la atacul de bacterioza nucului în condițiile din țara noastră. Soiurile românești cu fructificare terminală sunt mult mai bine adaptate condiţiilor ecologice și prezintă fructe de cea mai bună calitate, fiind competitive pe piețele internaționale.

Pentru plantarea nucilor altoiți alegeți un loc cu mult soare pentru că aceștia iubesc lumina și au nevoie de sol fertil și permeabil, cu pH neutru. Plantarea nucilor altoiți se face toamna, dar în prima iarnă au nevoie de protecție împotriva înghețului. Trebuie să acoperiți puieții cu fân și niciodată cu frunze pentru că acestea vor crește aciditatea solului, ceea ce nu convine nucului.

Dacă ne referim la plantaţiile de nuc cu rentabilitate ridicată trebuie să reținem că solul este unul dintre factorii care pot deveni restrictivi pentru realizarea unei astfel de investiții. Deşi se întâlneşte sporadic pe majoritatea tipurilor de sol, nucul solicită unele caracteristici definitorii ale solului, pentru o cultură rentabilă. Caracteristicile restrictive, chiar limitative ale solului pentru o cultură reuşită de nuc se referă la: adâncimea de explorare a sistemului radicular trebuie să fie de 1,0-1,5 m (peste 50% din rădăcini se situează între 20 şi 120 cm.); conţinutul de carbohidraţi cu CaCO activ în zona rădăcinilor să nu depăşească 10%; reacţia solului favorabilă este de (pH) 6,0-7,5, peste aceste limite apar probleme de toxicitate (la nivel alcalin se produce acumulare de Ca, Na, iar la nivel acid, de Mn). Nivelul apei freatice să se situeze sub adâncimea de 2,5-3,0 m;toleranță scăzută la conținutul ridicat de săruri solubile din sol.

2. Țineți cont de temperaturile din zona unde locuiți!

Temperatura este un factor limitativ pentru unele zone ale ţării iubitoare de căldură. Reuşeşte cel mai bine în regiuni cu temperatura medie anuală de 9,0-10,5°C, dar dă rezultate destul de bune şi în zone cu temperatura anuală de 8-9°C. Temperaturile orare optime ale speciei se situează între 15 și 28°C, iar cele absolute minime sunt de 7°C și maxime de 40°C (în afara intervalului temperaturilor absolute creșterea încetează).

Necesarul de ore de frig (între 0 și 7°C) din sezonul de repaus, este relativ scăzut și oscilează în funcție de soi între 600 și 700. În perioada repausului obligatoriu nucii se comportă bine la geruri de până la -24… Soiurile de nuc, cu fructificare terminală şi originare din zone climatice mai reci sunt afectate de temperaturile minime absolute de –25, -27°C (degeră mugurii micşti şi amenţii), în schimb la în schimb la cele de –28, -29°C sunt distruse ramurile anuale, iar la –30, -33°C, cele multianuale, iar pomii tineri pot fi distruşi în totalitate.

Soiurile de nuc cu fructificare, de provenienţă din zonele mai calde (Iran, Spania, California, China de Sud) sunt mult mai sensibile la temperaturile scăzute din iarnă. Aceste plante suferă pagube începând de la –20, -22°C, iar de la –26, -28°C pot fi distruse în totalitate. Din această cauză ele nu se cultivă decât în zonele, în care iarna temperaturile nu scad sub –10, -18°C.

Cultura nucului este dependentă de temperaturile minime absolute din iarnă şi mult mai puţin de temperaturile medii anuale (8 la 17°C). Temperaturile negative de -2°C înregistrate în timpul înfloritului pot produce distrugeri ale organelor florale (amenţi şi flori femele). Soiurile cu înflorire tardivă (după 1 mai) sunt mai ferite de efectele acestor temperaturi decât cele cu înflorire timpurie (5-20 aprilie).

Atenție! Plantele de nuc sunt afectate şi de temperaturile maxime de peste 30° sau în cazuri extreme 35°C din timpul lunilor iulie–august, în special dacă se menţin la acest nivel mai multe zile. Temperaturile minime şi maxime absolute provoacă (iarna şi vara) afecţiuni al scoarţei pomului (crăpături) şi de aceea este nevoie de protejarea trunchiului prin văruire.

3. Aplicați corect distanța și adâncimea de plantare!

Groapa pentru plantarea nucilor altoiți trebuie să fie de 60/60/60 centimetri. Puieții nu trebuie udați decât o singură dată dupa plantare. Rădăcinile se mocirlesc, adică se scufundă într-un amestec de apă, pământ și îngrășământ natural, gros ca o smântână, care trebuie să îmbrace complet rădăcina. Rădăcinile trebuie scurtate cu 2-3 centimetri înainte de plantare. Pentru plantarea nucilor altoiți trebuie să așezați pe fundul gropii o parte din pământul scos, după ce l-ați afânat bine. Acoperiți cu pământ și tasați. După plantarea nucilor altoiți formați un mușuroi, până la o înălțime de 20-30 centimetri, pentru a proteja rădăcina de îngheț.

Comparativ cu alte plante, nucul carpatic creşte viguros şi are dimensiuni mari ale habitusului. Această caracteristică, în corelaţie şi cu durata lungă de exploatare a plantaţiilor, impun un sistem de cultură cu distanţe mari de plantare. Practic, la nivel mondial se conturează următoarele sisteme de cultură:

–Sistemul clasic, cu plante de 1,0-1,2 m şi cu densităţi de 80-100 plante/ha

–Sistemul intensiv, cu plante de vigoare diferită:

– mici, cu fructificare terminală şi vigoare mare, cu distanţe de plantare de 9x9m; 9x8m; 8x8m şi densităţi de 123, 139 şi 156 plante/ha;

– mici, cu fructificare laterală şi vigoare medie, cu distanţe de plantare de 8x8m; 8x7m; 8x6m; 7x6m şi densităţi de 156, 178, 238 plante/ha;

– mici cu fructificare laterală şi conducere sub formă de gard fructifer, la distanţe de 6x5m, 6x4m şi densităţi de 333 şi 416 plante/ha.

În ţara noastră se utilizează sistemul clasic şi sistemul intensiv cu soiuri cu fructificare terminală. Sistemul clasic se aplică sporadic, pe suprafeţe reduse (500-5000 m ) şi în mod tipic pentru terenurile în pantă din zona dealurilor.

Sistemul intensiv, cu distanţe de 9×8 m (139 pl/ha) se foloseşte de 10-15 ani şi tinde să se extindă.

Pregătirea terenului în vederea realizării unei plantaţii intensive de nuc constă din următoarele lucrări tehnologice:

– delimitarea terenului alocat plantaţiei şi marcarea gardului de protecţie;

– defrişarea vegetaţiei lemnoase şi sau ierboase şi scoaterea acesteia în afara viitoarei plantaţii;

– modelarea porţiunilor de teren care favorizează acumularea apei sau împiedică trecerea utilajelor;

– fertilizarea cu gunoi de grajd, P şi K, la nivelul de 40-60 t/ha şi respectiv 100 P kg/ha şi 80 K kg/ha. Fertilizarea organică este necesară în mod deosebit la solurile sărace, dar posibilităţile existente de identificare de surse de gunoi de grajd sunt reduse;

– mobilizarea solului la 50-60 cm prin desfundare sau prin scarificare (două treceri perpendiculare), cu 2-3 luni înainte de plantare;

– arătura şi nivelarea uşoară a solului la 30-50 cm;

-discuire pe două direcţii, cu câteva zile înainte de plantare.

Distanța de plantare depinde și de caracterul plantației. Astfel la plantarea pe marginea drumurilor și șoselelor mai late de 10 m, se plantează la 15 m pom de pom și în așa fel ca să nu vină față-n față, ci pomii dintr-o parte a șoselei să fie plantați în dreptul jumătății distanței dintre pomii din cealaltă parte.

4. Apa este un factor esenţial pentru creşterea şi fructificarea nucului!

În condiţiile din România, nucul are nevoie de asigurarea necesarului de umiditate din sol prin irigare. Nucul este întâlnit în toate zonele cu precipitaţii de la 500 la 800 mm/an, dar pentru o creştere şi fructificare rentabilă are nevoie de completarea deficitului de apă din sol, mai ales când se manifestă fenomenul de secetă!

Deficitul de apă poate afecta creşterea lăstarilor, a fructelor, a producţiei şi calitatea acesteia. Apa în exces, pe terenuri argiloase cu drenaj necorespunzător poate provoca asfixia rădăcinilor sau debilitarea pomilor!

5. Scurtăm sau nu pomul, imediat după plantare?

Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de plantarea nucului se referă la tăierea acestuia imediat după plantare. La înfiinţarea plantaţiilor materialul săditor poate avea înălţimi de 50-60 cm sau, mai mari până la 160 cm. Plantele se lasă să crească până la 120 cm şi se taie, iar cele peste 120 cm se scurtează. Primele ramuri se formează în zona de la 80 la 120 cm. Sub înălţimea de 80 cm se îndepărtează lăstarii care au apărut.

Din anul al II-lea, coroana începe să capete un contur clar, se lasă axul, iar de-a lungul axului se lasă 3-4 ramuri de schelet dispuse radial. Acest tip de coroană, cu ax liber vertical, este de fapt o piramidă mixtă, la care cele 3-4 ramuri de schelet se formează la 50-60 cm una de alta de-a lungul axului.

După formarea acestora, axul se scurtează. Pe şarpante se lasă sub-şarpante dispuse bilateral-altern, care la rândul lor au ramuri purtătoare de organe florifere. Coroana are capacitate maximă de fructificare după 8-12 ani!

Autor: Roxana Dobre

Text preluat de pe agrointel.ro.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

agrointel.ro Autoritățile, din nou în alertă. Legume provenite din Turcia, depistate cu o substanță periculoasă!

18 Apr 2018 1483

agrointel.ro Legea așteptată de micii fermieri, promulgată de președintele Klaus Iohannis!

21 Mar 2018 723

Agrointel.ro Schimbări majore pentru PFA! Modificările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2018

08 Jan 2018 1049

agrointel.ro GHEORGHE ALBU la Gala Trofeelor AGROINTELIGENȚA-BT. Ferma noastră PIERDE SUBVENȚII DE 500.000 DE EURO!

15 Dec 2017 908

agrointel.ro Cum aflăm GREUTATEA UNUI PORC FĂRĂ CÂNTAR. Formula de CALCUL CARE NU DĂ GREȘ!

11 Dec 2017 1737

agrointel.ro APIA vă anunţă - termene limită pentru documentele obligatorii la plata subvenţiilor!

20 Oct 2017 1401

Agrointel.ro APIA a început plata avansului din subvenție

16 Oct 2017 1866

Agrointel.ro Vestea asteptată de crescătorii de animale subvenția APIA – plătită mai devreme!

19 Sep 2017 3327

agrointel.ro SUBVENȚII APIA 2017 - Anunț oficial pentru FERMIERII DIN ȘASE JUDEȚE! (video)

16 Sep 2017 4543

Agrointel.ro Protest fără precedent în agricultură. Cine îl organizează și când ar putea avea loc!

10 Sep 2017 974

agrointel.ro Directorul APIA - veste excelentă pentru crescătorii de animale!

10 Sep 2017 3658

Agrointel Noua cultură agricolă care va primi subvenție de stat începând de anul viitor!

05 Sep 2017 4076

Agrointel.ro Termene APIA în lunile august și septembrie pentru plata subvențiilor către fermieri!

29 Aug 2017 1250

Agrointel.ro O nouă cerere pentru subvenția la motorină! Unde și cine trebuie să o depună!

27 Aug 2017 1625

Agrointel.ro Succesiune Gratuită. Ce documente trebuie să treceți în registrul agricol!

22 Aug 2017 1204

Agrointel.ro Fermierii care nu pot lua credite în baza adeverinței APIA!

05 Aug 2017 1804

agrointel.ro Subvenții APIA 2017. Document obligatoriu pentru fermierii care vor bani în plus la hectar!

28 Jul 2017 2212

Agrointel.ro Oficial. De anul viitor se interzice folosirea pesticidelor pe anumite suprafețe agricole!

10 Jul 2017 1310

Agrointel.ro Fonduri europene pentru apicultură Care este situaţia accesării banilor în judeţul Constanţa!

06 Jul 2017 1408

Agrointel.ro Tot ce trebuie să știți despre controlul APIA. Ce obligații aveți față de inspectorii care vin în fermă!

05 Jul 2017 1768

Agrointel.ro Șeful APIA Circa 95.000 de fermieri intră la control clasic şi teledetecţie!

30 Jun 2017 2068

Agrointel.ro Ai luat sau ai dat teren în arendă? Ce preţuri ale produselor agricole se iau în calcul la plată în judeţele Tulcea şi Constanţa

20 Jun 2017 4619

Agrointel.ro În vigoare noutăți privind înmatricularea și radierea tractoarelor!

16 Jun 2017 3246

Agrointel.ro. Cadastru gratuit 2017. Peste 220.000 de ha de teren din judeţul Constanţa au intrat în program!

15 Jun 2017 2800

Agrointel.ro Calendar fiscal. Ce declarații se depun și ce impozite se plătesc la finanțe în luna iunie!

09 Jun 2017 1101

agrointel.ro Conferința Lapar 2017. Legi anunțate pentru fermieri!

25 May 2017 997

agrointel.ro Ai nevoie de carnet pentru a conduce tractorul? Iată ce spune Poliția Română!

10 May 2017 2271

agrointel.ro Subvențiile APIA pentru pajiștile comunale – cine le încasează și în ce condiții!

10 May 2017 1244

agrointel.ro Încălzire cu costuri zero. Cum se construiește un panou solar din cutii de bere

08 May 2017 1660

Agrointel.ro. Veste excelentă de la Bruxelles! S-a aprobat un nou sprijin cuplat pentru fermierii români!

04 May 2017 1475

agrointel.ro Veste bună de la APIA pentru fermierii care cer subvenții!

03 May 2017 2690

agrointel.ro Certificat de tractorist sau permis de conducere categoria Tr? Ce drepturi şi ce avantaje îți oferă fiecare!

28 Apr 2017 6920

agrointel.ro Anunț de la agenția de plăți. Start la bani. Decizie importantă şi pentru ITI Delta Dunării

27 Apr 2017 3024

agrointel.ro Fermieri, depuneți această cerere la APIA până marți, pe 2 mai! Iată lista cu toate documentele necesare!

18 Apr 2017 849

agrointel.ro Românii care primesc despăgubiri de la stat pentru terenurile cadastrate gratuit!

10 Apr 2017 836

Agrointel.ro Fermierii riscă amenzi de până la 50.000 lei!

09 Apr 2017 1894

Agrointel.ro CCR cere schimbarea legii conducerea fără permis a unui tractor pe drumurile publice – Pericol social!

06 Apr 2017 1466

agrointel.ro Fonduri europene pentru apicultori. Sprijinul de 15.000 de euro, accesibil acum și stupinelor cu 76 de familii de albine!

03 Apr 2017 1794

agrointel.ro Iată situația cu plățile APIA pentru fiecare județ! Lista completă cu fermierii care au luat subvențiile în Constanța!

26 Mar 2017 4713

Agrointel.ro Alertă alimentară! Fermierii cer excluderea de pe piaţă a acestor produse din carne!

26 Mar 2017 3017

agrointel.ro Ai mai mult de două animale? Iată ce impozit plătești în 2017 la Constanța!

12 Mar 2017 7660

agrointeligenta.ro Schimbare privind valabilitatea contractului de Arendă pentru APIA!

08 Mar 2017 3540

Agrointel.ro Impozitul pe teren în 2017. Cum se calculează, cine îl plătește și care este primul termen de plată!

26 Feb 2017 1861

Agrointel.ro Ce se modifică la SUBVENȚIA PE SUPRAFAȚĂ 2017

24 Feb 2017 1351

Agrointel.ro Data la care APIA va începe plățile pentru crescătorii de animale!

22 Feb 2017 1816

agrointel.ro Adrian Pintea, directorul general al APIA, anunță reluarea plăților către fermieri-Fermierii transferați în contabilitate vor avea vineri banii în conturi

22 Feb 2017 1000

agrointel.ro Exclusiv! Situația plăților pe Agromediu! Listele cu sume virate și ce fermieri au dosarele blocate!

08 Feb 2017 1693

agrointel.ro Şeful APIA confirmă -15 februarie, termen oficial pentru plata subvenţiilor!

31 Jan 2017 1496

Agrointel.ro Cercetătorii au descoperit de ce roșiile nu mai au gust!

29 Jan 2017 1461

agrointel.ro Documentele care trebuie depuse obligatoriu la APIA pentru subvenții!

25 Jan 2017 1428