Stiri calde

Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații. Ce s-a decis în ședința de Guvern

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, o hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru persoane care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a fenomenelor meteorologice deosebite, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, informează Agerpres.ro. 
 

"Vom aproba astăzi, printr-o hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure care se află în situaţie de necesitate ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

 
Şefa Executivului a amintit că a mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate şi a constatat că pagubele sunt foarte mari.
 

"Am mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate, împreună cu mai mulţi colegi, am stat de vorbă cu oamenii. Pagubele produse de inundaţii sunt foarte mari şi oamenii se uită cu speranţă la noi, au nevoie să ştie că se pot baza pe noi şi să arătăm solidaritate faţă de ei, faţă de cele întâmplate. Am luat decizia să intervenim rapid. (...) Avem deja pregătite măsuri pe care le vom adopta astăzi în şedinţa de Guvern. Aşteptăm, în acelaşi timp, evaluările pentru infrastructură, pentru că sunt zone în care apele nu s-au retras şi nu putem face aceste evaluări. Ajutoarele pe care le oferim constau în alimente, apă, locuinţe modulare, dotarea acestora", a spus Dăncilă.

 
Ea a mulţumit forţelor de intervenţie de la MAI, MApN şi IGSU care "au acţionat prompt şi au oferit un sprijin imediat celor afectaţi".
 

"Forţele de intervenţie au fost suplimentate pentru ca oamenii să treacă mai repede de aceste necazuri. Am discutat şi cu doamna comisar Corina Creţu, dar şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Sefcovic, pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. Procedurile sunt în derulare, dar (...) fondurile vin mult mai târziu, iar oamenii au nevoie de aceste fonduri şi de ajutor imediat", a arătat Dăncilă.

 
Totodată, premierul a precizat că este nevoie "de o schimbare de optică" şi să se pună accentul mai mult pe prevenire, decât pe înlăturarea efectelor inundaţiilor.
 

"Am cerut o evaluare completă a situaţiei zonelor de risc de inundaţii, trebuie să vedem cu exactitate unde pot apărea în viitor probleme cu digurile pentru a interveni în consolidarea lor. Pe baza acestei evaluări complexe a Apelor Române, vom interveni în consolidarea sau chiar în construirea unor diguri, acolo unde riscurile să se producă inundaţii sunt ridicate", a mai afirmat Dăncilă.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elevi din zone afectate de inundaţii ajutați de pompieri să ajungă la evaluarea națională

20 Jun 2019 659

Inundații în mai multe județe din țară, printre care și Constanța. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

20 Jun 2019 713

UPDATE. Inundații în centrul orașului Cernavodă, județul Constanța. Zeci de pompieri intervin în zonă (galerie foto)

19 Jun 2019 1035

Avertizare cod portocaliu pe râurile mici din vestul județului Tulcea

19 Jun 2019 1012

Cod galben de inundaţii pe râurile mici din 16 judeţe. Când expiră atenționarea hidrologilor

16 Jun 2019 651

Alertă pe Dunăre. Hidrologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de inundații. Este vizat și județul Constanța

14 Jun 2019 1014

Nivel ridicat al Dunării pe faleza din Tulcea. În ce zone au fost înregistrate probleme

13 Jun 2019 610

Probleme pe Dunăre! Nivelul fluviului a atins la Galaţi, cota de atenţie

11 Jun 2019 528

Un drum național și un drum județean blocate din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimele ore. În ce județe au acționat efectivele MAI

08 Jun 2019 568

MAI Opt persoane salvate şi peste 200 evacuate din calea viiturilor

07 Jun 2019 597

Atenționare cod roșu de inundații în România. Vizate râuri din județele Botoșani și Iași

06 Jun 2019 291

Pompierii, polițiștii și jandarmii au intervenit în sprijinul populației din zeci de localități afectate de inundații

06 Jun 2019 330

Angajații MAI și autoritățile locale au acţionat în 53 de localităţi afectate de inundaţii

06 Jun 2019 301

Angajații MAI intervin pentru a șasea zi consecutiv, în localitățile afectate de inundații

05 Jun 2019 561

Avertizări cod portocaliu și cod galben de inundații pe mai multe răuri din țară

05 Jun 2019 528