Ajutoare de urgență pentru persoanele afectate de inundații. Ce s-a decis în ședința de Guvern

Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, o hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru persoane care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundaţiilor, a alunecărilor de teren şi a fenomenelor meteorologice deosebite, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, informează Agerpres.ro. 
 

"Vom aproba astăzi, printr-o hotărâre de Guvern, promovată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, acordarea unor ajutoare de urgenţă în limita sumei de 6 milioane de lei pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure care se află în situaţie de necesitate ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

 
Şefa Executivului a amintit că a mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate şi a constatat că pagubele sunt foarte mari.
 

"Am mers, la începutul săptămânii, în zonele inundate, împreună cu mai mulţi colegi, am stat de vorbă cu oamenii. Pagubele produse de inundaţii sunt foarte mari şi oamenii se uită cu speranţă la noi, au nevoie să ştie că se pot baza pe noi şi să arătăm solidaritate faţă de ei, faţă de cele întâmplate. Am luat decizia să intervenim rapid. (...) Avem deja pregătite măsuri pe care le vom adopta astăzi în şedinţa de Guvern. Aşteptăm, în acelaşi timp, evaluările pentru infrastructură, pentru că sunt zone în care apele nu s-au retras şi nu putem face aceste evaluări. Ajutoarele pe care le oferim constau în alimente, apă, locuinţe modulare, dotarea acestora", a spus Dăncilă.

 
Ea a mulţumit forţelor de intervenţie de la MAI, MApN şi IGSU care "au acţionat prompt şi au oferit un sprijin imediat celor afectaţi".
 

"Forţele de intervenţie au fost suplimentate pentru ca oamenii să treacă mai repede de aceste necazuri. Am discutat şi cu doamna comisar Corina Creţu, dar şi cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Sefcovic, pentru accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene. Procedurile sunt în derulare, dar (...) fondurile vin mult mai târziu, iar oamenii au nevoie de aceste fonduri şi de ajutor imediat", a arătat Dăncilă.

 
Totodată, premierul a precizat că este nevoie "de o schimbare de optică" şi să se pună accentul mai mult pe prevenire, decât pe înlăturarea efectelor inundaţiilor.
 

"Am cerut o evaluare completă a situaţiei zonelor de risc de inundaţii, trebuie să vedem cu exactitate unde pot apărea în viitor probleme cu digurile pentru a interveni în consolidarea lor. Pe baza acestei evaluări complexe a Apelor Române, vom interveni în consolidarea sau chiar în construirea unor diguri, acolo unde riscurile să se producă inundaţii sunt ridicate", a mai afirmat Dăncilă.

Sursa: Agerpres.ro. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 708

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 607

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 709

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 748

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 614

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 642

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1445

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 848

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 826

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 719

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 955

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 862

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 765

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 693

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 735