Ajutor de stat pentru marii consumatori de energie Va fi suportat de consumatorii casnici şi de firmele mici

Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica care urmeaza sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi, informeaza Ministerul Economiei printr-un comunicat de presa.

Potrivit Comisiei Europene, schema notificata de Ministerul Economiei "respecta normele UE privind ajutoarele de stat, in special noile Orientari ale Comisiei privind ajutoarele destinate protectiei mediului și energiei".

Executivul a decis in iunie ca marii consumatori de energie electrica sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa ceea ce ar fi trebuit sa plateasca marii consumatori va fi distribuit consumatorilor casnici si firmelor mici, informează HotNews.ro. Adica, acestia urmeaza sa suporte subventiile catre industrie, valoarea ajutorului fiind estimata la circa 750 milioane de euro.


Exceptarea se va realiza diferentiat, in funcţie de electro intensitatea operatorilor economici:

    85% in cazul unei electro intensitaţi mai mari de 20%
    60% in cazul unei electro intensitaţi de 10-20%
    40% in cazul unei electro intensitaţi de 5-10%.


Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari.

HotNews.ro notează că marii beneficiari sunt companii precum Alro si ArcelorMittal, care au facut presiuni constante asupra Guvernului pentru a primi o serie de facilitati la plata energiei electrice. Contactat in luna iunie de HotNews.ro Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a afirmat ca "se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori". "Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori", a precizat atunci Havrilet.

sursă foto: www.puterea.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

un cetatean

15 Oct, 2014 15:52

Pai da noi prostimea sa platim mai mult la curent si smecherii cu afaceri il iau mai ieftin produc si banii,asta da smecherie,dar sa vezi cind se satura PROSTIMEA de smecherile voastre,nu stiu ce o sa faceti!

Articole asemanatoare

Cum va fi afectată populația de ajutorul dat de Guvern marilor consumatori de energie electrică

12 Jun 2014 1885