Alegerile locale, transparenţa, deszăpezirea şi internetul în zonele rurale - dezbătute cu prefecţii din toată ţara

 
La sediul Ministerului Afacerilor de Interne a avut loc astăzi o videoconferință cu prefecții condusă de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, la care au participat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru și secretarul de stat al Ministerului Comunicațiilor și pentru Societate Informațională, Horațiu Anghelescu.
 
În cadrul videoconferinței, s-au abordat problematici privind transparența și guvernarea deschisă, aspecte organizatorice privind alegerile locale, implementarea proiectului strategic RO-NET și pregătirea autorităților locale pentru gestionarea eventualelor situații de urgență cauzate de vreme.
 
Referitor la îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public și asigurarea transparenței decizionale, s-a solicitat prefecților o atenție sporită asupra modului de adoptare a deciziilor la nivel local, respectiv a modului în care unitățile administrativ teritoriale aplică legislația privind transparența decizională. De asemenea, s-a discutat despre aplicarea unitară a prevederilor legislative privind informațiile de interes public obligatorii a fi postate pe site-urile instituțiilor.
 
Referitor la această problematică, ministrul Petre Tobă a exemplificat ca „bună practică” implementarea deciziei de publicare pe site-urile instituțiilor prefectului a contractelor de deszăpezire, făcându-se astfel publice toate informațiile privind costurile și responsabilitatea operatorilor care au contractat astfel de servicii.
 
O altă temă a videoconferinței a reprezentat-o pregătirea prefecților pentru organizarea alegerilor locale, în acest sens ministrul Petre Tobă anunțând că la nivelul MAI este în stadiu de finalizare un calendar al activităților organizatorice pentru desfășurarea în foarte bune condiții a alegerilor. Acesta a insistat ca prefecții să cunoască foarte bine procedurile și actele normative care reglementează acest proces electoral și să-și facă propriul calendar al responsabilităților pe care le au în organizarea alegerilor.
 
Totodată, ministrul afacerilor interne a transmis prefecților să fie foarte atenți în perioada următoare la atenționările meteorologice și hidrologice, în condițiile în care, în această perioadă a anului, dinamica acestor fenomene este foarte rapidă.
 
Referitor la implementarea proiectului RO-NET, reprezentantul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societate Informațională a subliniat că implementarea unei infrastructuri naționale de furnizare de servicii de internet de mare viteză în zonele rurale din România care nu sunt în prezent deservite este o prioritate strategică a Guvernului României care implică sprijin din partea tuturor instituțiilor responsabile.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul interimar, Florin Cîțu, videoconferință cu prefecții pe tema pregătirilor pentru sezonul rece (video)

21 Oct 2021 1312

LIVE Cîțu propune folosirea certificatului verde pentru organizarea nunților

12 Sep 2021 2876

Familiile afectate de inundații vor primi ajutor financiar din partea Guvernului (video)

20 Jun 2021 2150

LIVE. Florin Cîțu, videoconferință cu prefecții. România, afectată de inundații „Toată lumea trebuie să fie pregătită, nu ştim exact ce se va întâmpla în perioada următoare“

19 Jun 2021 2128

Florin Cîțu „În România vaccinul este și rămâne gratuit“ (video)

24 May 2021 1513

UPDATE Klaus Iohannis, videoconferință cu premierul, ministrul de Interne, prefecții și șefii instituțiilor deconcentrate

19 Mar 2020 1798

Ministrul Vela către Arafat „Vă ordon ca elicopterele SMURD să zboare și noaptea”. Reacția lui Arafat

31 Dec 2019 2530

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, bagă prefecţii în videoconferința. Iată de ce

28 Apr 2017 4429

Alegeri parlamentare Biroul Electoral Judeţean va funcţiona din 3 octombrie. Când începe campania electorală?!

15 Sep 2016 2107

Petre Tobă, discuție cu prefecții despre organizarea în deplină legalitate a alegerilor locale

23 Feb 2016 2221

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, convoacă, mâine, prefecții în videoconferinţă

02 Jan 2016 1810