Alertă. Avioanele canadiene de la baza Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion militar rusesc deasupra Mării Negre (galerie foto)

Seara trecută pe pagina oficială de Facebook a Forţelor Aeriene Canadiene CAF Operations a fost postată o informaţie conform căreia aeronave de vânătoare CF-18 Hornet au decolat de la Baza Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanța, pentru interceptarea unui avion de luptă rusesc de tip SU-27 Flanker, care zbura în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre.

În mesaj se arată că „În colaborare cu Forțele Aeriene Române în cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită a NATO, avioanele de vânătoare CF-188 Hornet ale Forțele Aeriene Regale Canadiene au interceptat un avion de luptă rusesc SU-27 Flanker care opera în apropierea spațiului aerian românesc, deasupra Mării Negre”.

Aceeaşi sursă mai arată că „imediat ce avionul rusesc a fost detectat de către Centrul de comandă și control al Fortelor Aeriene Române, aparate Hornet canadiene au fost trimise la comanda Centrului NATO pentru Operaţiuni Aeriene Combinate de la Torrejon, Spania”.
 
Reamintim că la data de 29 august anul acesta, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc o ceremonie prilejuită de predarea-primirea misiunii de Poliție Aeriană întărită (Enhanced Air Policing), între Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii și Irlandei de Nord și Forțele Aeriene Regale Canadiene.

Detașamentul canadian este format din aproximativ 135 de militari (piloți și personal tehnic) și cinci aeronave CF-18 Hornet și va executa, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană în următoarele patru luni.

Cele cinci aeronave CF-18 Hornet și personalul aeronautic sunt detașate de la Escadrila 425 Aviație din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de două structuri de aviație din aceeași garnizoană canadiană, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing.

Misiunile desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a celei de descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele Canadiene.

Activitatea din 29 august a avut loc în prezența ambasadorilor Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andrew Noble, și Canadei, Kevin Hamilton, iar Ministerul Apărării Naționale a fost reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană.

Conform MApN, Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței.
Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate, ca parte a Operațiunii Reassurance.

Operațiunea Reassurance se referă la acțiunile militare desfășurate de Forțele Aeriene Canadiene, începând cu anul 2014, în cadrul măsurilor NATO de asigurare și descurajare în estul și centrul Europei.

Forțele Aeriene Regale Canadiene se află la a patra misiune în România, după cele executate în 2014 în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, din Câmpia Turzii, și în 2016 și 2017 în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
 
Sursa foto: Facebook/CAF Operations
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zboruri de antrenament româno-americane. Detașament compus din 50 de militari și patru aeronave, dislocate în Europa

08 Feb 2022 1168

Misiune de antrenament a avioanelor Forțelor Aeriene Canadiene și Române (video)

09 Oct 2021 1824

Handbaliştii Ayar Murtaza şi Alexandru Horneț, convocaţi la lotul naţional de cadeţi al României

27 May 2021 5827

Ce averi și interese au aleșii județeni constănțeni din actualul mandat? (VIII)

06 Feb 2021 3605

Avocați, inventatori, profesori, preoți Arhiepiscopia Tomisului, la judecată cu autoritățile competente anti-Covid. Cine „face scut“ în jurul înaltului ierarh

20 Nov 2020 4469

Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene, în curs de dislocare la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

26 Aug 2020 1801

MApN Cel de-al treilea detașament canadian aflat în misiune în România, ceremonie de certificare NATO

11 Sep 2019 1499

Un avion de luptă american s-a prăbuşit într-un parc naţional, făcând victime printre vizitatori

01 Aug 2019 2180

Activități de antrenament româno-americane în spațiul aerian al României. Ce operațiuni au fost realizate în aer

25 Apr 2019 1537

Forţele Aeriene Regale Canadiene au încheiat misiunea de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa

04 Jan 2019 1446

Cinci aeronave CF-18 Hornet au ajuns la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu Constanța. Vor executa misiuni de poliție aeriană (video)

29 Aug 2018 3012

Tragedie în SUA. Un avion militar s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament. Doi militari au decedat

15 Mar 2018 2037

Ministrul Apărării vizită surpriză în câteva unități militare de elită din județul Constanța. Lista obiectivelor. De ce vine de fapt oficialul

31 Aug 2017 6975

Ceremonial militar la Mihail Kogălniceanu pentru certificarea detașamentului canadian

30 Aug 2017 1951

Forțele Aeriene Canadiene Avioane Hornet iau parte la misiunile NATO de la Mihail Kogălniceanu

23 Aug 2017 1781