Alertă în Delta Dunării. Sunt suspiciuni de peste poricină în două sate din Deltă. Ce măsuri au luat autoritățile

Porcinele din patru gospodării din satele Ceatalchioi şi Sălceni, comuna Ceatalchioi din Delta Dunării, au fost sacrificate de autorităţi, după ce rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animalele din cele două localităţi au fost pozitive la pestă porcină africană (PPA), a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă.
 
Suspiciunea privind prezenţa PPA în cele două localităţi a fost anunţată vineri, 8 iunie, medicului veterinar de liberă practică de proprietarii celor patru gospodării în efectivele cărora s-au înregistrat mortalităţi de porcine.
 

"Laboratorul sanitar-veterinar a constatat sâmbătă că probele prelevate din cele patru gospodării sunt pozitive la PPA, iar duminică dimineaţa probele au fost transmise pentru confirmare laboratorului naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) din Bucureşti", a mai spus Tuchilă.

 
Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1.214 din 2009, toţi porcii din cele patru gospodării au fost sacrificaţi, proprietarii acestora urmând să primească despăgubiri. De asemenea, medicii veterinari au dezinfectat gospodăriile în care s-au înregistrat mortalităţi, iar circa 150 de kilograme de carne de porc găsită congelată în cele patru gospodării a fost confiscată pentru distrugere.
 
Pentru prevenirea extinderii focarelor de PPA, autorităţile au decis instituirea unor filtre în suburbia Tudor Vladimirescu a municipiului Tulcea, astfel ca niciun porc sau un subprodus din carne de porc provenit din zonă să nu fie transportat din Deltă în zona de terasă a judeţului.
 

"Porcii din cele patru gospodării erau ţinuţi în coteţe. Sursa de infectare probabilă este mediul sălbatic, cunoscut fiind faptul că mistreţii vin în această perioadă foarte aproape de gospodăriile oamenilor", a precizat Mitică Tuchilă.

 
Potrivit sursei, în urma extragerilor controlate de mistreţi din mediul sălbatic pentru stabilirea existenţei PPA la efectivele din această specie din Delta Dunării, nu a fost constatată prezenţa virusului, în condiţiile în care la graniţa româno-ucraineană, pe partea ucraineană a Dunării, au fost identificate mai multe focare, unele dintre ele fiind situate şi la doi kilometri distanţă de frontieră.
 
Pesta porcină africană este, potrivit DSVSA, o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinări şi care produce mari pagube socio-economice.
 
AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Firme noi în Costinești! Iată cine și-a deschis afaceri

13 Mar 2024 1315

Constanța Lichidatorul judiciar al fermelor de porci de la Pecineaga și Movila Verde, sancționat de Garda de Mediu

12 Dec 2023 841

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 755

Firme Constanța Asociații Happy Farm CT decid cesionarea părților sociale către un nou asociat

06 Oct 2023 837

Falimentul fermei de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, amânat pentru la anul

06 Oct 2023 1434

Garda de Mediu Constanța Dejecțiile lichide de la o fermă de porci din Sibioara au ajuns în mijlocul drumului. Firma, amendată

03 Oct 2023 1145

Județul Arad Focar de pestă porcină africană la o fermă cu peste 300 de porci

18 Aug 2023 778

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1283

Supriză neplăcută pentru un turist venit la plajă la Năvodari! Incredibil cât a plătit pentru un prânz (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Jun 2023 11228

Județul Constanța Grajd din Siliștea, mistuit de flăcări. Zeci de animale au murit (FOTO)

18 Jun 2023 1123

Super Rally Trofeul Mangalia readuce spectacolul motorsport în sudul litoralului. La start, piloți celebri, români și străini (GALERIE FOTO)

13 May 2023 1866

Undă verde de la mediu pentru ferma de porci de la Negru Vodă

04 Mar 2023 1787

Ferma de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, a intrat în faliment!

07 Feb 2023 3530

Se va înființa o nouă fermă de porci, la Negru Vodă. Când are loc dezbaterea publică

26 Jan 2023 2226

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

08 Dec 2022 1677