Stiri calde

Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun… Dar ce e bun de mâncat și ce nu este?

Alimentația sănătoasă începe cu micul dejun, care ajută la controlul apetitului și al glicemiei, atât la adulți, cât și la copii. Cel puțin asta ne învață prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
 
În opinia ei, "omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2". Pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite. Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puțin trei porții de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză). De asemenea, trebuie să servim trei porții de fructe proaspete pe zi.
 
Președintele Societății Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca și gustare. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porție de alcool, iar un bărbat maxim două porții. Prof. univ. dr. Maria Moța ne îndeamnă să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roșii sau procesate.
 

"Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate Alegeți grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiță, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)", ne recomandă Moța.

 
Un mic dejun sănătos poate fi compus din: ceai/cafea neîndulcite sau apă; pâine integrală, orez sau alte produse; unt de arahide; ouă (fierte, ochiuri în apă); iaurt neîndulcit (cu nuci, semințe, fructe proaspete; fruct proaspăt (măr, pară, portocală, piersică); cereale integrale, cu conținut scăzut de zahăr; legume; lapte hipolipidic; nuci și semințe; pui/curcan la grătar; pește; brânză (porție mică); șuncă, mezeluri (porție mică).
 
Un mic dejun nesănătos conține: sucuri de fructe, piureuri de fructe; pâine albă, produse de patiserie, croissante; gem, miere, cremă de ciocolată; băuturi îndulcite; iaurt cu fructe (dulci); majoritatea cerealelor; alimente prăjite; lapte cu arome.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Meniu special de 8 Martie, oferit pacienţilor unităţilor sanitare din Constanţa de Arimex Comexim 2000 SRL

09 Mar 2019 657

Pacienţii constănţeni au marcat Unirea Principatelor Române. Meniu tradiţional oferit de Arimex Comexim 2000 SRL

25 Jan 2019 2098

lauraadamache.ro Chec aperitiv cu masline si sunca

21 Jan 2019 467

lauraadamache.ro Biscuiti cu ricotta si lămâie

26 Dec 2018 582

Meniu de zile mari, oferit pacienţilor din Constanţa de către Arimex Comexim 2000 SRL, de Sfântul Apostol Andrei

30 Nov 2018 1049

lauraadamache.ro Biscuiti cu orez expandat si nuca de cocos

24 Jul 2018 593

Banc Casatorie

23 Jul 2018 849

lauraadamache.ro Quesadilla cu ton si cascaval afumat

15 Jun 2018 471

Arimex Comexim 2000 SRL, meniu delicios oferit de Ziua Muncii pacienţilor din Constanţa

03 May 2018 1693

În perioada sărbătorilor pascale, Arimex Comexim 2000 SRL oferă un meniu festiv pacienților constănțeni (galerie foto)

07 Apr 2018 1722

lauraadamache.ro Quesadilla cu ton si cascaval afumat

10 Mar 2018 704

UPDATE 2. Mesajul lui Ianis Hagi şi al FC Viitorul Şoc în fotbalul mondial. A murit căpitanul Fiorentinei, Davide Astori! Avea numai 31 de ani

04 Mar 2018 3431

lauraadamache.ro Chec de post cu cacao

28 Feb 2018 675

lauraadamache.ro Placinte sarate rapide cu sunca si cascaval

14 Feb 2018 852

lauraadamache.ro Prajitura cu mere si bezea

26 Jan 2018 910