Stiri calde

Ambarcaţiunea de măsuratori hidrografice „Iulia“ a fost lansată de CN ACN la apă. Ce caracteristici are nava și unde va fi folosită (galerie foto)

Astăzi, 14 februarie 2018, C.N. Administraţia Canalelor Navigabile S.A a lansat la apă ambarcaţiunea de  măsuratori hidrografice “IULIA”. Având în vedere necesitatea menţinerii adâncimii apei pe cele două canale la cotele de navigaţie, periodic sunt executate activităţi de măsuratori hidrografice pe toată lungimea Canalului Dunăre - Marea Neagră şi Canalul Poarta Albă - Midia, Năvodari, dar şi pe canalul de derivaţie pentru Staţia de Pompare Complexă de la km 4. Zona de confluenţă cu Dunărea la Cernavodă, până la SPC este critică, din cauza depunerilor de aluviuni în cantităţi mai mari decât în alte zone. Astfel, apar zone cu adâncimi critice, cu ape de mică adâncime, la care este necesară folosirea unei ambarcaţiuni de măsurători hidrografice cu pescaj mic, de maxim 0,3 m.

Potrivit reprezentanților CN ACN, în acest scop a fost achiziţionată şalupa “IULIA” care îndeplineşte toate cerinţele necesare acestei activităţi. Ambarcaţiunea este construită din fibră de sticlă cu cabină semiînchisă. Aceasta va avea ca zonă de navigaţie ape interioare, fiind dotată cu un motor outboard, de 30 CP, combustibilul utilizat fiind benzina. Motorul are pornirea electrică, asigurată de un acumulator de 12 V x 74 Ah, ce poate fi izolat prin întreruperea unui contact general. Capacitatea rezervorului va asigura o autonomie de aproximativ 8-10 ore. Pe ambarcaţiune a fost montat un sistem hidrografic pentru măsurarea adâncimii apei şi scanarea laterală (sonda single beam portabilă).

Achiziţionarea sondei a putut fi realizată în cadrul proiectului FAIRway Danube, în care ACN este partener cu alte şapte administraţii, din 6 ţări riverane Dunării, având ca lider de proiect compania Viadonau, Austria. Obiectivul principal al acestui proiect este să implementeze "Master Planul de Reabilitare şi Întreţinere a Şenalului Navigabil al Dunării şi a afluenţilor săi navigabili", aprobat de toate Ministerele relevante în decembrie 2014. Scopul Master Planului este de a asigura condiţii bune de navigaţie pe tot parcursul anului, prin furnizarea unui nivel minim de servicii. Acest obiectiv se va realiza prin punerea în aplicare a unora dintre măsurile stabilite şi anume:
•           colectarea într-o bază de date armonizată a tuturor punctelor critice de-a lungul Dunării şi a confluenţilor lui navigabili;
•           implementarea unei scheme coerente de monitorizare a navigaţie;
•           armonizarea modelelor şi prognozelor referitoare la nivelele de apă.
 
Sursa foto: CN ACN
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

​SN Nuclearelectrica, în căutare de firmă pentru ieșiri cu nava pe Dunăre. Iată motivul

12 Oct 2020 304

Ambarcațiune scufundată pe canalul Sulina. O persoană dispărută

09 Oct 2020 1554

Impactul ambarcațiunilor asupra habitatelor naturale din Rezervația Biosferei Delta Dunării (galerie foto)

03 Sep 2020 521

UPDATE Căutările tânărului de 18 ani dispărut în mare, la Eforie, au fost reluate (galerie foto + video)

16 Aug 2020 860

UPDATE - Deznodământul misiunii de salvare Pericol în portul Belona din Eforie Nord. Ambarcațiune eșuată. Șapte persoane se aflau la bord (galerie foto+video)

04 Aug 2020 1457

Alertă la pompieri! O ambarcațiune a luat foc pe lacul Siutghiol

26 Jul 2020 1231

UPDATE Operaţiune pentru găsirea unei ambarcațiuni cu o persoană dispărută în zona Pescărie din Constanța (galerie foto+video)

05 Jun 2020 1424

UPDATE. Delta Dunării Ambarcațiune răsturnată la intrarea pe canalul navigabil Sulina. Mai multe persoane s-au salvat până la intervenția pompierilor (galerie foto)

11 May 2020 1282

UPDATE 2. Imagini de la eveniment O persoană a fost găsită înecată în Poarta 1, Dana 0 (galerie foto+video)

18 Apr 2020 9698

Şapte cetăţeni din Siria, Yemen şi Egipt, depistaţi trecând ilegal frontiera peste fluviul Dunărea, cu o ambarcaţiune

07 Feb 2020 1050

O ambarcațiune cu șase oameni la bord s-a lovit de un dig, pe lacul Razelm. Garda de Coastă a intervenit

13 Oct 2019 855

Accident naval în Delta Dunării! Un turist a murit. Poliţia anchetează cazul (galerie foto+video)

06 Oct 2019 4493

Târg de ambarcaţiuni organizat, la Tulcea, de CCINA Constanţa. Vedeta este un amfibiu de 90.000 de euro

29 Sep 2019 1264

Ambarcaţiune găsită pe Dunăre de către pompierii ISU Tulcea

15 Sep 2019 911

Au fost găsite trupurile pescarilor dispăruţi în 2 Mai. Patronul Cherhanalei din 2 Mai, înmormântat astăzi

29 Aug 2019 19576