Premierul, plecat din ţară Americanii ne predau lecţii anticorupţie la Guvern

 
În lipsa lui Victor Ponta, Dean Thompson a predat lecții anti-corupție la Guvern! O revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice şi aplicarea sistemului Prevent pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupţie în acest domeniu, a declarat miercuri însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson.
 
Oficialul american a participat, alături de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la semnarea Memorandumului de înţelegere între Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA şi Guvernul României.
 
"Achiziţiile publice sunt o parte esenţială a asigurării supremaţiei legii în economie şi în instituţiile în domeniu, asigurând creşterea susţinută a României şi luptând împotriva corupţiei", a afirmat Dean Thompson, la Palatul Victoria.
 
La rândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că un nou pachet de legi privind achiziţiile publice va fi adoptat până la finalul anului.
 
"România va avea la finalul acestui an patru acte normative la nivel de lege care vor transpune directiva de achiziţii publice. (...) Toate aceste patru acte normative vor fi puse spre consultare publică spre finalul acestei luni şi sperăm ca pe toată această perioadă de vară să avem o dezbatere publică intensă cu toţi factorii implicaţi în achiziţiile publice", a spus Teodorovici.
 
Conform memorandumului, peste 50 de reprezentanţi ai instituţiilor româneşti vor participa timp de trei zile la un seminar cu profesori ai programului "Dreptul achiziţiilor publice" al Facultăţii de Drept din cadrul George Washington University.
 
"Reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de achiziţiile publice care participă la acest seminar se vor întoarce în ministerele, agenţiile şi companiile lor cu mai multe instrumente care să îi ajute în obţinerea celei mai bune valori pentru banii plătiţi pe măsură ce desfăşoară achiziţii publice deschise şi transparente", a mai precizat Dean Thompson, notează agerpres.ro.
 

Iată discursul integral al oficialului american:


Mă bucur să mă aflu astăzi aici pentru a semna în numele Guvernului SUA acest important memorandum de înţelegere între Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA şi Guvernul României.
Am pledat puternic pentru selectarea României ca ţară parteneră pentru Global Procurement Initiative (Iniţiativa Globală privind Achiziţiile Publice) a Agenţiei pentru Comerţ şi Dezvoltare a SUA, mai ales dat fiind faptul că această iniţiativă susţine eforturile Guvernului SUA de a sprijini Guvernul României în eforturile de îmbunătăţire a mediului de afaceri prin Planuri de acţiune pentru o bună guvernare.

Pentru acest seminar de trei zile, graţie parteneriatului său cu George Washington University, Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare oferă resurse şi competenţe pentru a ajuta Guvernul României să aplice conceptul celei mai bune valori în noua legislaţie privind achiziţiile publice.
Sperăm că Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare va continua să ofere chiar mai multă asistenţă în viitor.
Un sistem de achiziţii publice este vital pentru asigurarea unei creşteri şi dezvoltări economice susţinute în paralel cu susţinerea companiilor.

În cele din urmă, totul se rezumă la aplicare. Poţi avea cele mai bune politici, însă acestea nu contează prea mult dacă îţi lipseşte capacitatea de a le pune în aplicare.
Reprezentanţii instituţiilor care se ocupă de achiziţii publice care participă la acest seminar se vor întoarce în ministerele, agenţiile şi companiile lor cu mai multe instrumente care să îi ajute în obţinerea celei mai bune valori pentru banii plătiţi, pe măsură ce desfăşoară achiziţii publice deschise şi transparente.
Necesitatea ca România să transpună directivele Uniunii Europene în legislaţia privind achiziţiile publice solicită crearea unui cadru legal care să permită managerilor autorităţilor publice şi entităţilor de stat să ia cele mai bune decizii în ce priveşte achiziţiile lor.
Pot face acest lucru facilitând utilizarea fondurilor pentru achiziţionarea de tehnologie de ultimă oră, care va asigura eficienţă pe durata ciclului de viaţă, şi renunţarea la abordarea actuală a celui mai mic preţ.
Studii de fezabilitate depăşite sau superficiale şi o reticenţă a autorităţilor contractante de a accepta soluţii alternative poate conduce la achiziţionarea de tehnologii învechite, care presupun costuri mai mari de întreţinere şi de administrare pe perioada ciclului de viaţă.
În plus, o revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice şi aplicarea sistemului de prevenţie PREVENT pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupţie în achiziţiile publice.
Achiziţiile publice sunt o parte esenţială a asigurării supremaţiei legii în economie şi în instituţiile din domeniu, asigurând creşterea susţinută a României şi luptând împotriva corupţiei.
Pentru reprezentanţii instituţiilor implicaţi în achiziţiile publice, aprecierea costurilor pe perioada ciclului de viaţă şi asigurarea unor condiţii egale atât pentru companiile cunoscute, cât şi pentru cele care oferă tehnologii noi şi inovatoare, vor aduce un plus de valoare pentru banii publici cheltuiţi şi o mai mare eficienţă a investiţiilor din bani publici.
Pe măsură ce România îşi revizuieşte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice şi schimbă instituţiile decidente, încurajez începerea de consultări reale cu toate părţile implicate.
Acestea pot oferi contribuţii semnificative şi vor dori să obţină asigurări din partea autorităţilor că opiniile lor sunt luate în considerare.
România şi Statele Unite ale Americii au o alianţă puternică, temeinică şi strategică şi vom continua să susţinem România să asigure transparenţa şi eficienţa proceselor sale decizionale.
Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat, „ceea ce trebuie să vedem acum este o susţinere a acestui impuls pozitiv şi progrese reale pentru poporul român”. 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zeci de clipuri de la licee din România Dean Thompson i-a felicitat pe câștigătorii concursului privind drepturile omului

29 Mar 2017 2700

Dean Thompson – „Am văzut potenţialul universităţilor şi tinerilor din România"

04 Oct 2016 2093

Dean Thompson participă la un test drive în România

23 May 2016 2565

A XXXI-a ediţie, găzduită de Constanţa Dean Thompson, prezent la Conferinţa Asociaţiei Europene de Studii Americane (galerie foto)

23 Apr 2016 4115

Dean Thompson, însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, se află la Constanța (galerie foto)

22 Apr 2016 2114

În ce context va ajunge, vineri, Dean Thompson la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”

19 Apr 2016 2390

Ambasada SUA, despre sistemului public de sănătate din România

31 Mar 2016 2258

Dean Thompson atrage atenția că ”nimeni nu poate duce singur lupta împotriva criminalității cibernetice”

17 Mar 2016 2260

Cine a participat, în această seară, la lansarea fundaţiei lui Ponta

17 Feb 2016 2570

Dean Thompson - „România trebuie să dedice mai multe resurse asistenței medicale”

05 Feb 2016 1991

Ambasada SUA organizează târgul educațional US Alumni Fair

19 Nov 2015 2219

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, va premia Antreprenorul lunii noiembrie

13 Nov 2015 2072

Stroe, Făgădău, Thompson, militari americani şi români, voluntari, uniţi pentru curăţarea plajelor din Mamaia (galerie foto)

28 Sep 2015 3505

UPDATE - Noul ambasador al SUA a sosit la București (video)

21 Sep 2015 2352

Ambasada SUA a "atacat" problema combaterii terorismului și luptătorii străini teroriști

21 Sep 2015 2007