Ancheta în cazul „Accidentului aviatic din Apuseni”, la final. Dosarul a fost clasat pentru mai multe acuzații

În  cauza denumită generic ”Accidentul aviatic din Apuseni”, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, întrucât acţiunile/inacţiunile  acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni.

Potrivit procurorilor, totodată, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de neglijenţă în serviciu, referitor la activitatea militarilor din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Alba, Mureş şi Bihor, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, inspectoratelor de jandarmi ale judeţelor Cluj şi Alba, Ministerului Apărării Naţionale, inclusiv a ministrului de resort, a lucrătorilor din inspectoratele de poliţie ale judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a lucrătorilor din structura de conducere a Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv a ministrului de resort, precum şi a prefecţilor judeţelor Cluj şi Alba, respectiv a primarilor, viceprimarilor, consilierilor, etc. din comunele judeţelor Cluj şi Alba, corespunzătoare zonei în care se presupunea că s-a produs accidentul aviatic din data de 20.01.2014, a comandantului Institutului Medico-Militar şi a comandantului Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu.

De asemenea, a fost dispusă clasarea cauzei sub aspectul infracţiunilor prev. de art. 349 C.pen. şi art. 350 C.pen., s-a apreciat că a fost vorba de un accident în afara muncii, conform art.2  pct. 11 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificările și completările ulterioare, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni.

Procurorii militari au dispus disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare către Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la :
- acţiunile/inacţiunile celor doi membri ai echipajului de zbor de pe aeronava tip BN - 2A-27, înregistrată sub nr. YR-BNP, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, atât în faza de pregătire a zborului, cât şi în faza de zbor;
- activitatea de dirijare şi control a zborului RFT 111, de către controlorii de trafic aerian de la ACC Bucureşti – ROMATSA;
- activitatea lucrătorilor ROMATSA, a membrilor Comitetului Ministerial condus de ministrul Transporturilor şi a lucrătorilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă de la acelaşi minister, în legătură cu modul de gestionare a acţiunilor de localizare/determinare a zonei de căutare şi salvare a victimelor accidentului aviatic, după prăbuşirea aeronavei în cauză;
- îngrijirile medicale acordate, precum şi referitor la respectarea procedurilor prevăzute în Ghidul de resuscitare – 2010 de către medicii civili în ceea ce priveşte încetarea manevrelor de resuscitare şi declararea decesului victimei. 

Sursa foto: evz.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro

13 Mar 2024 514

UPDATE Accident rutier în Constanța. Pieton lovit de mașină pe bulevardul Tomis

27 Feb 2024 1037

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 4134

DNA face 16 percheziții la domiciliul președintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu!

01 Feb 2024 634

Constanța! Tânăr bătut după ocuparea unui loc de parcare. S-a lăsat cu o trimitere în judecată

25 Jan 2024 1279

Oficial de la IGSU! Inspectorul șef al ISU Prahova, eliberat din funcție după incendiul de la Ferma Dacilor

23 Jan 2024 691

Oficial! Bobeș Laura și Călin Viorela Mirabela, din Primăria Constanța, au recunoscutut tot la DNA

12 Jan 2024 5629

Anchetă la o școală din Vâlcea după ce o elevă de clasa a V-a a venit cu o sticlă cu vin

09 Jan 2024 847

Primele informații din ancheta ISJ Constanța, cu privire la cazul Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida, unde un bărbat a comis fapte și gesturi obscene

05 Jan 2024 1416

Mai mulți procurori vor să plece din Constanța și și-au cerut transferul la CSM. Lista

04 Jan 2024 1388

Franţa Acuzat de legături cu Kremlinul, partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională denunţă un complot

03 Jan 2024 594

Incendiu la Ferma Dacilor. Ce spun anchetatorii despre măsurile pentru ''intrarea în legalitate'

02 Jan 2024 845

Precizări ale procurorilor cu privire la ancheta în cazul incendiului de la Ferma Dacilor

29 Dec 2023 694

Omul de afaceri Dragoș Iulian Tudoran, în proces cu Statul Român. Judecătorii amână pronunțarea pentru anul viitor

28 Dec 2023 870

Internat prăbuşit la Odorheiu Secuiesc! Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş face precizări

19 Dec 2023 804