ANCOM propune scăderea tarifelor de interconectare la telefonie

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică tarifele maxime propuse pentru serviciile de interconectare în vederea terminării apelurilor telefonice la puncte fixe şi mobile, determinate pe baza unor modele de calculaţie a costurilor. Autoritatea propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut.
Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România, identificaţi cu putere semnificativă pe piețele de terminare a apelurilor la puncte fixe și mobile din România: 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).
„Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial”, declară Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.  
Concurenţa a condus spre tarife tot mai mici – în  prezent consumatorii români plătesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene – 1,9 eurocenţi/minut – dar a şi stimulat operatorii de comunicaţii să realizeze investiţii masive în dezvoltarea unor reţele tot mai eficiente şi în furnizarea de noi servicii, precum cele de internet în bandă largă. În plus, anticipând evoluţiile viitoare ale pieţei de comunicaţii din România, furnizorii de reţele de comunicaţii mobile şi-au majorat substanţial anul trecut portofoliile de frecvenţe radio. La rândul lor, furnizorii de reţele de comunicaţii fixe au investit în reţele performante, capabile să ofere clienţilor viteze de acces la internet, la nivelul celor stabilite de Uniunea Europeană în Agenda Digitală.
Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.
De aceea, pentru a obţine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizării serviciilor, utilizând ipoteze de lucru în conformitate cu legislaţia din România, informaţiile transmise de furnizorii de reţele, precum şi cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public în cursul trimestrului IV 2012.
„Am convingerea că aceste măsuri vor da un suflu nou concurenţei şi vor stimula astfel dezvoltarea unor reţele din ce în ce mai performante, folosite tot mai intens de către tot mai mulţi utilizatori, pentru servicii mai multe şi mai diversificate”, a mai arătat preşedintele ANCOM.
Măsurile supuse consultării publice prevăd noi plafoane tarifare şi pentru alte servicii de comunicaţii electronice reglementate, respectiv serviciile de tranzit național al apelurilor, serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, serviciile de linii închiriate segmente terminale şi serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aplicațiile Temu și Shein - metoda prin care păcălesc utilizatorii. ANPC atenționează

23 Apr 2024 695

Licitații Constanța Achiziție de peste jumătate de milion de lei făcută de Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL. Despre ce este vorba (DOCUMENT)

22 Apr 2024 479

Firme Constanța AGA Vinvico SA! Se stabilește bugetul pe 2024

21 Apr 2024 438

Proces între Land Power SRL și Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Dosarul, pe rolul Judecătoriei Constanța

21 Apr 2024 366

Anunț licitație vânzare teren intravilan – str. Speranţei, nr. 10, lot 2, Nisipari

19 Apr 2024 262

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 404

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 2290

Compania RADIONAV, în insolvență! Tribunalul Constanța analizează mâine dosarul

14 Apr 2024 465

Au fost emise autorizațiile de construire Două locuri noi de joacă, amenajate în Constanța. Iată unde vor fi situate

14 Apr 2024 710

Cumpărări directe Armis Aqua SRL va încasa de la Primăria Eforie peste 350.000 de lei pentru reabilitarea foișoarelor și posturilor salvamarilor (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 538

Autoritatea Vamală Română Bunuri contrafăcute în valoare de peste un milion de lei, descoperite de inspectorii vamali

12 Apr 2024 276

APM Constanța Undă verde pentru edificarea unui bar în Vama Veche

11 Apr 2024 519

Cumpărări directe Constanța O firmă din Valu lui Traian execută o lucrare la subsolul clădirii Autorității Navale Române (DOCUMENT)

11 Apr 2024 450

Achiziții Constanța Servicii de consultanță de 150.000 de lei cumpărate de Autoritatea Navală Română (DOCUMENTE)

11 Apr 2024 445

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre accidentul de navigație de pe brațul Chilia, Tulcea

10 Apr 2024 665