Cultura

Aniversare Stere Gulea. Celebrul regizor român este născut la Mihail Kogălniceanu-Constanța

  • Astăzi, cinematografia românească, și întreaga cultură, îl omagiază, la cei 77 de ani, pe Stere Gulea,
Născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, este un regizor și scenarist român, fărșerot de origine, dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia.

Bunicul său, fruntaș al românismului, a fost omorât de naționaliștii greci, în 1904.

A terminat Institutul Pedagogic și Facultatea de Filologie, Constanța și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, secția „Teatrologie-Filmologie” (1970.

După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București. Între 1990-1996 a fost și decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF.

A condus Televiziunea Română din poziția de director general interimar, în perioada 1996-1998.

A fost profesor de film între 1990-2015 la ATF, iar din 2001 UNATC. În 2006 a avut loc lansarea DVD-ul cu filmul Moromeții, eveniment ce a marcat împlinirea a 20 de ani de la realizarea acestei producții.
 
Filmografie-Regizor

Apa ca un bivol negru (1970)
Dincolo de nisipuri (1974) - asistent de regie
Iarba verde de acasă (1977)

Castelul din Carpați (1981)
Ochi de urs (1983)
Moromeții (1987)

Piața Universității - România (1991)
Vulpe - vânător (1993)
Stare de fapt (1995)
Hacker (serial TV) (2003) - serial TV
Weekend cu mama (2009)
Sunt o babă comunistă 
Moromeții 2

Scenarist
Ochi de urs (1983)
Moromeții (1987)
Stare de fapt (1995) - în colaborare cu Eugen Uricaru.

Sursa foto: ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La mulţi ani, Stere Gulea! Astăzi, celebrul regizor dobrogean împlineşte 76 de ani

02 Aug 2019 2110

Interviu cu Stere Gulea. Cum a reușit să creeze o punte între generații cu filmul „Moromeții 2“, devenit fenomen (galerie foto)

20 Dec 2018 1187

LIVE TEXT Proiecție de gală a filmului Moromeții 2, la Centrul de Tineret "Jean Constantin" din Constanța (galerie foto+video)

18 Dec 2018 2123

„Moromeții 2” la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”

11 Dec 2018 1192

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Stere Gulea, citit de Carmen Aldea Vlad - mesajul Comunității Aromâne

24 Nov 2018 830

Succes răsunător pentru regizorul dobrogean Stere Gulea. Moromeții 2, cel mai bun debut românesc din toate timpurile

22 Nov 2018 889

Moromeţii 2, continuarea legendei

19 Nov 2018 1636

Constănțeanul Stere Gulea, asociatul Trident Film & Media SRL, a mai cooptat o persoană în firmă

11 Jan 2017 1625

În încheierea Festivalului de Film Românesc Filmul lui Stere Gulea “Sunt o babă comunistă” ajunge în capitala Scoţiei

08 Dec 2014 1529

A regizat zece filme, capodopera sa fiind „Moromeţii“ Constănţeanul Stere Gulea, la ceas aniversar

02 Aug 2014 1609

Florin Iepan în dialog cu publicul german la ICR Berlin

11 Nov 2013 968

Câştigătorii CNC, sesiunea 2012 Trei studenţi ai Aristoteles Workshop au primit finanţare de la CNC

08 Apr 2013 1047

Cinema-TEK la ICR Berlin cu regizorul Stere Gulea

19 Mar 2013 624