ANSVSA Constanţa, măsuri în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane


ANSVSA Constanţa ia măsuri în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane.
 
"Având în vedere situația epidemiologică în care se află România ca urmare a confirmării unor focare de pestă porcină africană în județele Satu – Mare și Tulcea la porcii domestici și mistreți , dar și a posibilității de răspândire a virusului în întreaga țară, se interzice total  organizarea târgurilor – aglomerarilor de animale care funcționează în locații improvizate, neautorizate. Măsura este luată în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane", precizează ANSVSA Constanţa.
           
Ca urmare a acestui fapt, ANSVSA Constanţa aduce la cunoştinţă următoarele:

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin: febră, tulburări generale grave și leziuni de septicemie.

NU ESTE O ZOONOZĂ – NU SE TRANSMITE LA OAMENI.

Boala are o gravitate deosebită ca urmare a difuzibilității și letalității, cât și a faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie și combatere. Poate produce mortalitate foarte mare şi omoară porcii de toate vârstele, porci domestici și porci mistreți indiferent de rasă sau vârstă.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii domestici și mistreții bolnavi sau trecuți prin boală care rămân purtători și eliminatori de virus timp de peste 400 zile.

Primul semn al bolii este hipertermia (40,40C – 420C) care persistă timp de 3-5 zile, Primele semne vizibile ale bolii sunt roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers,  vomitări, diaree (uneori cu sânge).  Moartea este  rapidă, intervenită într-un timp extreme de scurt.                  


Prognosticul este întotdeauna grav.

Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană.

Nu există tratament eficient pentru pesta porcină africană.Pentru a proteja porcii de această boală,  recomandăm crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi:
  • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
  • creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
  • nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  • nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  • nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
  • identificaţi de urgenţă prin crotaliere toţi porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiţi în caz de apariţie a bolii.

Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin, datorită particularităţii biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificarii cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA şi a aplicării măsurilor specifice de control.

În cazul apariției și diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingență al României pentru Pesta Porcină Africană și din Manualul Operațional pentru Pesta Porcină Africană.

Proprietarii de animale care suspicionează că un porc este bolnav de pestă porcină africană trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Constanţa.

Toate animalele suspecte se vor ucide şi neutraliza, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

"Vă reamintim că proprietarii a căror porci nu sunt identificaţi prin crotaliere, în caz de apariţie a bolii, nu vor fi despăgubiţi!!", menţionează ANSVSA Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

25 Jul 2023 1291

Câte focare de pestă porcină africană sunt active, în prezent, în România. Datele ANSVSA

10 Feb 2023 1163

Un focar activ de pestă porcină africană, la nivelul judeţului Constanţa!

14 Nov 2022 2087

Focar de pestă porcină africană la o exploatație comercială din județul Timiș

12 Oct 2022 1277

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 1693

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1981

Prejudiciul este imens! Unul dintre cei mai mari jucători de pe piața preparatelor din carne, proces important la Constanța (document)

02 Nov 2021 4581

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

03 Sep 2021 2104

Focar nou de pestă porcină africană, la Constanța

20 Aug 2021 4645

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2866

Situația la Constanța. Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

08 May 2021 2135

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2877

Crescătorii de porci trebuie să respecte noi reguli. Proiectul de lege propus în contextul răspândirii pestei porcine africane

19 Mar 2021 2271

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3424

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 24 vânați

26 Feb 2021 2004