Stiri calde

Anunț important de la MApN. Ce noutăți ​au fost aprobate pentru acordarea Semnului onorific În Serviciul Patriei

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a aprobat, prin Ordinul nr. M.141/2018, Instrucțiunile privind condiţiile în care se conferă Semnul onorific În Serviciul Patriei ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaților și gradaților profesioniști și preoților militari din structurile Ministerului Apărării Naţionale.
 
Potrivit MApN, actul normativ a fost elaborat pentru punerea în aplicare a Legii nr. 149/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 530 din 27 iunie 2018, după consultări cu reprezentanți ai tuturor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, în vederea aplicării unitare a prevederilor acestei legi.
 
Prin aplicarea noilor prevederi, este recunoscută activitatea soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi a preoţilor militari ca vechime în serviciul militar, similar cu situația aplicabilă până în prezent cadrelor militare.
 
Astfel, Semnul onorific se conferă pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale, prin ordin al ministrului apărării naţionale pentru cadrele militare și preoții militari, respectiv prin ordin al șefului Statului Major al Apărării sau al directorului general al Direcţiei generale de informaţii a apărării, după caz, pentru soldații și gradații profesioniști.
 

”Pentru personalul militar și asimilat în activitate, durata perioadei serviciului în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data de 31 august a anului în care personalul este propus în acest sens. De asemenea, se iau în calcul și perioadele în care personalul militar și asimilat transferat în structurile Ministerului Apărării Naţionale şi-a desfăşurat activitatea, anterior transferului, în alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Structurile de resurse umane din fiecare unitate militară vor analiza situația persoanelor îndreptățite pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei și vor înainta documentele necesare în acest sens.
 
Pentru personalul militar și asimilat, în rezervă sau retragere, durata activităţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale în vederea conferirii Semnului onorific În Serviciul Patriei se calculează în ani împliniţi până la data la care acesta a încetat raporturile de serviciu cu Ministerul Apărării Naționale. Cererile pentru eliberarea documentelor necesare în vederea stabilirii perioadei la care se face referire vor fi depuse la centrul militar/județean/de sector pe raza căruia domiciliază solicitantul. Cererile vor fi însoțite de cartea de identitate, livretul militar și de documente care atestă vechimea în serviciul militar (carnet de muncă și/sau adeverință eliberată de unitatea militară la trecerea în rezervă) – în original și copie” - au mai transmis reprezentanții MApN.
 

După analizarea dosarelor și parcurgerea procedurilor, centrele militare vor elibera solicitanților documentele care atestă conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei, cu care beneficiarii se vor prezenta la casa de pensii la care au deschise drepturile de pensie militară, în vederea depunerii cererii de recalculare a pensiei. În situația în care personalul nu are încă deschis dosarul de pensie militară, drepturile conferite de Semnul onorific vor fi valorificate la momentul depunerii respectivului dosar.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Emoţionant ceremonial militar şi religios la Batalionul 341 Rechinii Albi Constanţa. Cu ce prilej a fost organizat (galerie foto)

20 Apr 2019 744

Drumurile, aleile şi platformele asfaltate din Academia Navală vor fi reabilitate (document)

19 Apr 2019 381

Trei societăți vor livra alimente către Spitalul Militar Constanța (document)

18 Apr 2019 529

Jurământ militar la ISU Dobrogea. Cine sunt noii ofițeri numiți în funcție (galerie foto)

16 Apr 2019 421

Doi dintre militarii răniți în Afganistan au fost transportați în Germania. În ce stare sunt ceilalți militari răniți

16 Apr 2019 2967

Contract atribuit prin negociere directă Unitatea Militară 02154 Constanţa şi CEZ Vânzare au semnat (document)

15 Apr 2019 524

Ei sunt cei patru militari răniţi în Afganistan! Au mai fost plecaţi în misiuni. Unul din ei urmează să se căsătorească

14 Apr 2019 2499

Asfalt Dobrogea SRL va asfalta străzile din cartierul Unitatea Militară din Lumina (document)

12 Apr 2019 525

Desfășurare impresionantă de forțe în portul Militar Constanța, în ultima zi a Exercițiului „Sea Shield 19”. Ce se întâmplă (galerie foto+video)

12 Apr 2019 848

Militarii de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” continuă seria activităților de instruire pe fluviul Dunărea

12 Apr 2019 384

Reuniunea de lucru a Consiliului Militar al Uniunii Europene, la Palatul Parlamentului

11 Apr 2019 388

Constanța Ziua Distinșilor Vizitatori, la bordul fregatei „Regele Ferdinand”

11 Apr 2019 364

Klaus Iohannis vizitează navele militare participante la exercițiul NATO „Sea Shield 2019”, în Portul Constanța

11 Apr 2019 635

Exercițiul Medical NATO Vigorous Warrior 2019. Desfășurare impresionantă de forțe la stația de metrou „Piața Romană”

11 Apr 2019 337

#citeşteDobrogea Comunismul, din literatură în viaţă. Dezbaterea elevilor Colegiului Naţional Militar „Al. I. Cuza“ (galerie foto)

11 Apr 2019 401