Stiri calde

Anunț important de la Ministerul Afacerilor Externe. Ce se întâmplă cu vizele pentru românii care călătoresc în Canada după 1 decembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, începând cu data de 1 decembrie 2017, autoritățile canadiene intenționează să elimine cerința obligativității vizelor pentru cetățenii români care vor călători în Canada pentru șederi de maxim 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor), indiferent de tipul pașaportului deținut.

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Canada reprezintă concretizarea demersurilor susținute, întreprinse în ultimii ani de autoritățile române pe lângă autoritățile canadiene, atât la nivel bilateral, cât și în format trilateral, cu sprijinul Comisiei Europene.

Decizia autorităților canadiene constituie etapa finală a procesului de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii români, început la 1 mai a.c., când anumite categorii de cetățeni români au început să beneficieze de acest regim (deținătorii unei vize de rezidență temporară în Canada în ultimii 10 ani sau ai unei vize valabile tip non-immigrant pentru SUA).

MAE subliniază faptul că persoanele care intenționează să intre în / tranziteze Canada pe calea aerului ulterior datei de 1 decembrie 2017 trebuie să obțină în prealabil o Autorizație electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Informații suplimentare:

Autorizația electronică de călătorie (eTA) reprezintă o cerință obligatorie pentru toți cetățenii străini exonerați de obligativitatea deținerii vizei, care tranzitează sau călătoresc în Canada pe calea aerului. Autorizația electronică de călătorie  (eTA) are o valabilitate de 5 ani  (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului). Obținerea autorizației electronice de călătorie se va putea realiza doar online, accesând www.Canada.ca/eTA-Romania. Data și ora exactă la care autorizația electronică de călătorie (eTA) va fi accesibilă cetățenilor români vor fi comunicate în timp util, ulterior transmiterii acestor informații de către autoritățile canadiene.

MAE menționează că pentru obținerea autorizației electronice de călătorie și, ulterior, pentru accesul pe teritoriul canadian, cetățenii români trebuie să fie în posesia unui pașaport valabil, indiferent de tipul acestuia  (pașaport simplu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu temporar, pașaport diplomatic și pașaport de serviciu).

Persoanele care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (autoturism, autobuz, tren) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră), ulterior datei de 1 decembrie 2017, trebuie să dețină doar un pașaport valabil, fără a mai fi necesară obținerea autorizației electronice de călătorie (eTA).

Cetățenii români care intenționează să urmeze în Canada studii cu durata de peste 6 luni sau să exercite activități lucrative, indiferent de durată, trebuie să obțină în prealabil un permis de studii, respectiv de muncă.

Mai multe informații referitoare la condițiile de călătorie în Canada se pot regăsi accesând următorul link:
www.Canada.ca/eTA-Romania
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Recomandări de la MAE pentru românii care intenționează să călătorească în Canada, începând cu data de 1 mai 2017

01 May 2017 2616

Ce trebuie să ştie românii care intenționează să călătorească în Canada, începând cu data de 1 mai 2017

20 Apr 2017 964

Plănuiţi să călătoriţi în Canada? MAE vă oferă toate informaţiile necesare

07 Apr 2017 877

Negocierile UE-Canada au eşuat. Se amână ridicarea vizelor pentru români

21 Oct 2016 958

României i-a fost respinsă cererea de relaxare a vizelor pentru Canada și SUA

10 Oct 2014 1201

Eurodeputatul Ioan Enciu Aprobarea Acordului CETA va depinde de eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, bulgari si cehi

22 May 2012 722

Eurodeputatul Ioan Enciu UE va reimpune obligatia de vize pentru Canada si SUA daca acestea continua sa mentina aceeasi obligatie pentru Romania si alte State Membre

07 Dec 2011 809