Apel către autorități. 12 ambasade ale mai multor state îşi exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept din România

Douăsprezece ambasade ale mai multor state - parteneri internaţionali şi aliaţi ai României -, printre care Franţa, SUA şi Germania, îşi "exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept" din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ''să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei", informează Agerpres.ro

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

"Noi, parteneri internaţionali şi aliaţi ai României, chemăm toate părţile implicate în elaborarea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care modifică legislaţia referitoare la domeniul Justiţiei să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei", se arată în document.


Semnatarii vorbesc despre faptul că nu a existat un dialog pe această temă.

"Din păcate, solicitările noastre oficiale de dialog privind aceste subiecte au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an", se menţionează în document.


Totodată, cele 12 ţări îşi arată îngrijorarea privind "integritatea sistemului judiciar românesc".

"Suntem profund îngrijoraţi de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de Justiţie. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupţiei şi subminării independenţei sistemului judiciar. Aşteptăm ca procesul de reformă să se bazeze pe o abordare incluzivă care să implice toate părţile, prin consultări ample", precizează sursa citată.


Potrivit ambasadelor, "un astfel de proces trebuie să se desfăşoare în interesul tuturor cetăţenilor români".

"Acest lucru necesită, de asemenea, ca toţi actorii implicaţi să ia în considerare opiniile şi propunerile de sprijin oferite de experţii juridici români şi internaţionali, pentru a evita o şi mai mare alterare a progreselor remarcabile înregistrate în domeniul Justiţiei de România în ultimele două decenii", spun reprezentanţii celor 12 state.


Ei susţin că "ordonanţele de urgenţă care par a fi în curs de discuţie pot avea un impact negativ asupra independenţei Justiţiei româneşti, ceea ce ar slăbi încrederea cetăţenilor şi a partenerilor României în sistemul judiciar, dar şi în Guvernul României".

"În opinia ţărilor partenere, este esenţial ca România să ţină seama de recomandările organismelor Consiliului Europei, cum ar fi Comisia de la Veneţia şi GRECO, ale Parlamentului European, ale Consiliului Uniunii Europene şi ale Comisiei Europene din ultimul său raport în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi să asigure o Justiţie eficientă, transparentă şi imparţială", afirmă reprezentanţii celor 12 ţări.


În opinia acestora, "modificările anticipate prezintă un risc de încălcare a valorilor comune".

Aceştia fac referire şi la faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE. "În plus, acestea ar putea avea un efect negativ de durată asupra dezvoltării economice a ţării. Faptul că România deţine în prezent preşedinţia Consiliului Uniunii Europene îi conferă o responsabilitate specială. (...) Îndemnăm Guvernul României şi toţi actorii implicaţi să ţină seama în mod corespunzător de această declaraţie comună şi să reafirme angajamentul politic al României de a susţine valorile noastre comune", mai arată semnatarii documentului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evocare a trecutului Fotografia remarcabilă a Pieței Griviței din Constanța, orașul în anul 1946

15 Apr 2024 765

Staff-ul CERONAV, în Austria, prezent la un eveniment ce vizează Schengen

13 Apr 2024 463

Conexiuni maritime și economice. De la Portul Constanța la Portul Linz

09 Apr 2024 468

Cu ocazia Lunii Ramazan a comunității musulmane Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, în vizită în satul Tătaru, județul Constanța

08 Apr 2024 883

MAEParticiparea secretarului de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca la vernisajul expoziției organizate de Ambasada Republicii Polone la București, „Polonia – 25 de ani în NATO”

15 Mar 2024 478

Ambasada României în Statele Unite ale Americii, gazdă a unei recepții pentru Harvard Club of Washington DC

20 Feb 2024 729

Vizita ambasadorului Republicii Elene în România la Constanța

19 Feb 2024 739

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 618

Înalți oficiali și diplomați americani, în discuții la București despre regiunea Mării Negre

23 Jan 2024 3743

Monument în cinstea luptătorului bulgar Stefan Caragea, ridicat la Tulcea

12 Jan 2024 791

Avioane F-16 ale SUA vor survola într-un exercițiu Bosnia-Herțegovina, ca un avertisment adresat „secesioniștilor” sârbi

08 Jan 2024 862

Guvernul Federației Ruse denunță acordul bilateral privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don. Reacția MAE

12 Dec 2023 847

Reuniune la nivel înalt la Tulcea pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene şi securitatea alimentară globală

07 Dec 2023 955

Autoritatea Vamală Română promovează procedurile vamale simplificate pentru facilitarea comerțului cu Turcia

29 Nov 2023 842

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 885