Aproape 200 de protestatari strigă „Nițu, demisia!”, ”Vrem justiție, nu miliție!, DNA, DNA scapa-ne de mafia”

Revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcțiile deținute în DNA nu rămâne fără ecou, iar astăzi oamenii au ieșit în stradă. Sute de oameni au protestat în fața sediului DNA. Ei se pregătesc să meargă spre Piața Universității.

Protestul anunțat astăzi are drept scopuri protejarea independenţei procurorilor şi denunţarea înlăturării fără temei a procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din functiile de sef Sectia I a anticorupţie DNA, respectiv de adjunct la aceasta secţie, de către procurorul general Tiberiu Niţu.
Pe pagina evenimentului denumit ”Protest in fața DNA pentru apărarea statului de drept și a Justiției din Romania”, organizatorii notează:

"În ultimii ani activitatea susținută a procurorilor DNA și a unor complete de judecată libere si curajoase au adus o mare schimbare în bine in societatea românească. Aerul a devenit mai respirabil datorită faptului că politicieni corupți din mai multe partide au fost condamnați pe baza legilor in vigoare. Dar iată ca regimul Ponta a avut în această săptamână o intervenție brutală față de activitatea DNA prin revocarea nemotivată a delegării procurorilor Papici și Alexandru de la conducerea secției I la doar 8 zile după ce fuseseră delegați și in contextul finalizării unui dosar în care este inculpat un membru important al Guvernului.
E momentul să ne arătam solidaritatea cu procurorii DNA și să apărăm funcționarea liberă a justiției.
Te așteptăm să strigăm din nou împreună: 'Noi votăm DNA!' Free DNA!"

În aceeași zi, în Piața Universității, de la ora 18 este organizat un alt protest impotriva imixțiunii politicului în justiție.
”Procurorii care s-au ocupat cu dosarele de corupţie Lucian Papici şi Mariana Alexandru au fost schimbați din funcţie la intervenţia primului - ministru Victor Ponta, în momentul în care dosarul prim-viceprimministrului PSD Liviu Dragnea, suspectat de fraude la Referendumul din 2012 a fost finalizizat. Considerăm imixțiunea lui Victor Ponta că un atac agresiv asupra statului de drept şi al independenţei justiţiei.
Vă invităm pe toţi cei care consideraţi că intervenția lui Victor ponta este un atac la independenţa justiţie, la ieşirea în stradă, protest împotriva imixțiunii politicului în problemele justiţiei”, notează organizatorii acestui miting. 
În jur de 100 de manifestanți s-au strâns până în jurul orei 17.00 la acțiunea prin care se susține independența procurorilor în fața politicului. Mișcarea este o reacție a intervenției USL în Justiție. Principalul vizat de manifestanți este premierul Victor Ponta care în cursul acestei săptămâni a susținut că el l-a schimbat pe Lucian Papici din funcția de șef al Secției I din cadrul DNA.
Ora 17.15- se striga: Jos Ponta! Ponta jos, jos- ești mincinos. Protestatarii poartă afișe cu „România, stat de drept!” și „Apărăm DNA, apărăm justiția”.
La protest sunt prezenți reprezentanți ai Societății Civile: Laura Ștefan și Sorin Ioniță de la Expert Forum.
Ora 17.30- La miting erau peste 100 de persoane. Se strigă „apărăm DNA, apărăm justiția”. Protestatarii se află pe trotuarul de vis-a-vis de sediul DNA. Este un cordon de jandarmi care-i împiedică să intre pe carosabil. Sunt prezenți și doi negociatori. Se scandează și: „Nițu, demisia!”, ”Vrem justiție, nu miliție!”, ”Nu suntem spălați pe creier!”.

Protestatarii mai poartă pancarte cu: „Ponta- șeful DNA? Rușine” și ei strigă și: „Dragnea, ți-e frică?!”.
Întrebată de ce protestează, Georgiana Ciuchi, 38 de ani, a replicat: „Apărăm justiția independentă cu toate generațiile! Bunicii noștri au fost la canal, iar noi încercăm să nu uităm ce înseamnă libertatea și normalitatea”.
Ora 17.40. Se strâng tot mai multe persoane. Sunt în jur de 200 de protestatari. O tânără de 33 de ani, din Capitală, a explicat că a venit să militeze pentru respectarea principiilor. „Nu putem construi nimic în țara asta fără o justiție independentă, pentru că justiția este pilonul de bază”.

Florin, 45 de ani, din București, spune că, din păcate, oamenii conștientizează importanța justiției doar atunci când au procese. „Atunci toți își doresc o justișie liberă. De aceea este important să milităm pentru principii, pentru libertate”, a spus acesta. 
La protest participă și Cristina Guseth, de la fundația Freedom House. Mascota mitingului este o păpușă din lemn, agățată într-un copac. „Pinochio= Ponta e mesajul scris pe păpușă. ”
Ora 18.15. Protestatarii s-au pus în mișcare. Se pregătesc să plece spre Piața Universității strigând: „Codruța, nu ceda, noi suntem de partea ta!”
ORA 19.00. Protestatarii au ajuns la Universitate. S-au oprit la fântâna din Piață. Ei strigă: „Jos Ponta” sau „Codruța nu ceda, noi suntem de partea ta!”.
"DNA, DNA, scapă-ne de mafia" se strigă după ce un instigator care a încercat să deturneze protestul pașnic a fost îndepărtat de strigătele protestatarilor: "instigatorul" 
Sursa: evz.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru inculpaţi, din dosarul lui Sebastian Ghiţă, arestați preventiv

25 Mar 2016 2300

Nume grele au intrat pe mâna procurorilor. Tudose, Mihăilă, Dosaru şi Ispas, reținuți!

23 Mar 2016 2395

Șeful Serviciului Investigații Criminale al IPJ Prahova, Nicolae Zecheru, la DNA Ploiești

02 Mar 2016 2459

Procurorul care i-a dat SUP lui Alexandru Mazăre are probleme cu legea! (rechizitoriu)

03 Oct 2015 4654

Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul lui Dragnea, anchetat pentru trafic de influenţă

02 Oct 2015 2161

„Cine să vă mai ia pe voi? (...) Un Dumnezeu, poate, atât!“ Senatorul Alexandru Mazăre, scos de sub urmărire penală (rechizitoriu)

29 Oct 2014 4284