Arheologii tulceni au descoperit o bazilică antică în cetatea Novodunum

Arheologii tulceni au anunţat descoperirea unei bazilici creştine străvechi în zona cetăţii Noviodunum de pe teritoriul actualului oraş Isaccea. Izvoarele istorice menţionează că în această cetate s-a aflat, cândva, garnizoana de uscat a flotei romane Classis Flavia Moesica. Responsabilul ştiinţific al şantierului de la Noviodunum, arheologul Florin Topoleanu, a declarat, ieri, pentru Agerpres că această basilică, aflată cândva în afara zidurilor cetăţii, datează dintr-o perioadă cuprinsă între sfârşitul sec. V şi începutul sec. VI. Identificarea sa este considerată cea mai importantă descoperire din campania de cercetare derulată în acest an. Până în acest moment a fost dezvelit doar conturul exterior al bazilicii. Arheologul tulcean a mai spus că ,,Bazilica se află pe malul Dunării, într-o zonă inundabilă din nefericire, astfel că s-a păstrat doar temelia care are o formă caracteristică bazilicilor creştine. Din vechime pericolul inundării era real, zidul Nordic, cel dinspre Dunăre, fiind aproape de două ori mai gros decât cel din sud.

Până acum s-a conturat doar forma bazilicii.

Urmează să vedem fazele de construcţie, cât s-a păstrat din elementele tipice ale unui asemenea monument şi mă gândesc la posibilitatea existenţei unei cripte martirice care, de obicei, este săpată sub altar, asemenea cripte fiind foarte des întâlnite ţn basilicile din secolele V-VI. Descoperirea unei asemenea cripte ar fi o completare absolut fericită a unei campanii de excepţie.ăă În plus, anul acesta, cercetătorii tulceni au mai descoperit o serie de alte vestigii antice. ,,Au fost câteva surprize, aşteptate sau nu, în cursul campaniei de cercetare de anul acesta. Printre acestea din urmă, arheologul Aurel Stănică a enumerate zidul cetăţii turceşti, construite de Osman al II-lea în anul 1621 sau conductele vechi de apă din ceramică din secolul al XVII-lea care confirmă existenţa unor edificii importante. Acestora li se adaugă o serie întreagă de piese din ceramica din secolele XIII-XIV. Aceste descoperiri ne fac să afirmăm că aici este o zonă importantă care poate fi o cheie de boltă în cunoaşterea unor evenimente neclare din perioada romană sau medievală legate de localizarea oraşului, luptele care au avut loc la un moment dat aici, vadul de trecere peste Dunăre. Apreciem, de asemenea, reacţia comunităţii locale care doreşte să realizăm aici un muzeu ce poate deveni o carte de vizită a oraşului şi chiar un punct important pentru dezvoltarea economică a urbei. Este de remarcat că, în anii '70, la Niculiţei, s-a descoperit o basilică în interiorul căreia au fost identificate moaştele sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, care au fost martirizaţi la sfârşitul  celui de al treilea secol al erei noastre, numele altor doi sfinţi ale căror moaşte au fost găsite în acelaşi loc nefiind făcute încă publice. De asemenea, la Murighiol, în apropiere de cetatea Halmyris, au fost descoperite moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, martirizaţi în anul 290. 
sursa: curentul.ro

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Descoperiri arheologice importante la Hotelul Intim Constanța Urme de locuire din vechiul Tomis găsite sub clădirea din Peninsulă (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 4741

Scrisori din colecția Muzeului Național de Istorie a României. Corespondență către Ioan Andrieșescu

27 Feb 2024 633

”Descoperiri de mare valoare” pe șantierul unui drum expres din România. Precizările Primăriei localității

02 Nov 2023 829

Vasile Ivanof, decedat Magistrații au decis rejudecarea dosarului dintre Stone Construct SRL și CJ Constanța, vizând contractul de la Capidava. Ce sume se află la mijloc?

29 Sep 2023 1007

Evenimente dedicate copilăriei și ludicului la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

16 Jun 2023 999

Zeci de oseminte a 80 de mărturisitori ai credinței, care au pierit în lagărul de la Periprava, au ajuns la Mănăstirea Dervent (FOTO)

11 May 2023 1639

Profesorul arheolog Mircea Babeș a murit

27 Apr 2023 1465

Petre Diaconu, unul dintre cei mai de seamă arheologi ai Dobrogei, trecea în neființă în urmă cu 16 ani

03 Apr 2023 1266

Dosar important privind viitorul arheologiei subacvatice, la Curtea de Apel Constanța

15 Feb 2023 1214

Ce spune Poliția despre descoperirea făcută de un bărbat în extravilanul localității constănțene Ciobănița

21 Jan 2023 1967

UPDATE Descoperire inedită făcută de un bărbat pe un câmp dintr-o localitate constănțeană (FOTO)

21 Jan 2023 2391

Ordin al Ministerului Culturii, contestat la Curtea de Apel Constanța. „Există cel puțin doi arheologi scafandri autorizați în România! S-a spus că nu există niciunul!“

14 Nov 2022 2135

Un tezaur dacic descoperit de poliţişti și arheologi, redat patrimoniului cultural naţional

22 Sep 2022 1266

Zilele Europene ale Arheologiei. Ce activități au fost pregătite

15 Jun 2022 1236

Editorial Să ne îndrăgostim și de arheologia Dobrogei!

14 Apr 2022 2701