Arhiepiscopia Tomisului Programul slujbelor în judeţul Constanţa


Miercuri, 5 decembrie, de la ora 11.00, la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Mangalia (str. Munteniei, nr. 33 A, cartier Coloniști) va avea loc o activitate umanitară, organizată de către parohie, împreună cu „Mrini Eye Hospital” din Constanța. Acțiunea se numește „Lumină în ochi și în sărbători” și se adresează în primul rând persoanelor vârstnice, fără posibilități financiare, care au nevoie de intervenție chirurgicală oftalmologică.

O echipă medicală de la „Mrini Eye Hospital” se va deplasa la parohie pentru consultul preliminar și programarea operațiilor la clinică. Consultul, intervenția și tratamentul post-operator sunt oferite în mod gratuit de către „Mrini Eye Hospital”, iar parohia va asigura transportul și costul tratamentelor ulterioare.
 
Sfânta Filofteia, iubitoarea de Dumnezeu

Vineri, 7 decembrie, începând cu ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, podul Dorally Mall).

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege au atras ocări și bătăi din partea tatălui. Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.

Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul său nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei era să ajungă acolo. Sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.

Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
 
Duminică, 9 decembrie, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol, stavropighie patriarhală, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 140

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 800

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1382

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 694

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 527

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 663

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 549

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 516

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 883

Știri Constanța Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului fac precizări privind informațiile false și îndemnurile la adunări “de susținere”

29 Feb 2024 632

Sinodul BOR discută joi "actele de răzvrătire şi indisciplină" ale arhiepiscopului Tomisului

29 Feb 2024 615

Reacția Arhiepiscopiei Tomisului la mesajul transmis de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române

25 Feb 2024 969

Arhiepiscopia Tomisului anunță Perioadă de rugăciune și post pentru împlinirea dorinței poporului de pace

24 Feb 2024 867

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada 24 – 29 februarie 2024

23 Feb 2024 936

Știri Constanța Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare. Programul liturgic

20 Feb 2024 577