Arhiepiscopul ortodox Iustinian Chira a încetat din viață la 95 de ani

Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, IPS Iustinian Chira, a încetat din viață, astăzi, la vârsta de 95 ani, a anunțat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
 
"Arhiepiscopul Iustinian Chira a încetat din viață duminică, la ora 10.36. A fost stentat, suferise un infarct miocardic acut. Un medic s-a aflat tot timpul alături de el, însă din nefericire cordul a cedat", a declarat directorul medical al SJU Baia Mare, dr. Vasile Pop, potrivit Agerpres.
 
Anterior, reprezentantul unității sanitare declarase că starea de sănătate a arhiepiscopului este gravă. Ierarhul ortodox a suferit, aseară, un infarct miocardic și a fost internat la SJU Baia Mare.

Biografia Înaltpreasfinţiei Sale 

Arhiepiscopul Iustinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiș, din județul Maramureș, la botez primind numele de Ioan.

A intrat ca frate de mănăstire, la 12 martie 1941, la Mănăstirea Sfânta Ana — Rohia. A fost tuns în monahism sub numele de Iustinian, în 1942, la 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943, preot la Mănăstirea Rohia, de către episcopul Vadului, Feleacului și Clujului, Nicolae Colan.

Timp de aproape 30 de ani, Justinian Chira a fost stareț al Mănăstirii Sfânta Ana — Rohia. În anul 1967, pentru meritele sale în administrația mănăstirii, la propunerea episcopului Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Teofil, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ridicat la rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ales episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

De numele său se leagă și primirea în monahism la Mănăstirea Rohia a scriitorului și criticului Nicolae Steinhardt, creștinat în temnițele comuniste, precum și formarea bibliotecii lăcașului de cult, cu peste 40 000 de volume de carte românească și străină. De asemenea, arhiepiscopul Justinian Chira a avut o lungă relație de prietenie frățească cu regretatul scriitor Ioan Alexandru. Arhiepiscopul a publicat întreaga corespondență purtată cu scriitorul Ioan Alexandru, ca semn de respect a unei frumoase prietenii creștine dintre un mirean și un monah.

În septembrie 1990 Iustinian Chira a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. În anul 2009 i s-a conferit titlul onorific de arhiepiscop.

La 7 iulie 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, în Paraclisul Episcopal din Baia Mare, după săvârșirea slujbei de "Te Deum", arhiepiscopului Justinian Chira i s-a oferit ordinul "Steaua României în grad de cavaler", de către Președinția României.

În martie 2015, arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Iustinian Chira, a sărbătorit 74 ani de la intrarea în monahism, în prezența a numeroși mireni, preoți, călugări și reprezentanți ai administrației locale. Evenimentul a fost marcat printr-un Te Deum la Mănăstirea Sfânta Ana — Rohia, lăcașul de cult care l-a consacrat în monahism când împlinea vârsta de 20 de ani.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPS Iustinian Chira, în stare gravă după ce a suferit un infarct miocardic

29 Oct 2016 2299

IPS Iustinian Chira a fost operat de urgenţă

02 Apr 2014 2644