Stiri calde

UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și dosarul APIA (galerie foto+video+document)Înalt Preasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul se află, în aceste momente la sediul DNA Constanța. 

Reamintim faptul că, la sfârșitul lunii august, APIA Constanța a participat, la solicitarea DNA Constanța, la un control la ferma viticolă de la Nazarcea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, la acel moment: „Controlul APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost unul de rutină. APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost să verifice suprafeţele şi culturile, conform regulilor lor, precum şi subvenţiile. Nu ştiu dacă au fost ridicate documente“.

Într-un răspuns adresat tot redacției ZIUA de Constanța, APIA Constanța făcea următoarele precizări, referitoare la același control: „În data de 22.08.2016, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a solicitat instituției noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanți/specialiști cu atribuții de control care să participe la cercetarea la fața locului, alături de reprezentanții instituției antemenționate (n.red. DNA), în vederea stabilirii situației suprafețelor de teren din zona localității Nazarcea, județul Constanța. pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA.

Menționăm faptul că respectiva acțiune s-a efectuat în data de 26.08.2016. Reprezentanții instituției noastre au sprijinit organele de cercetare în ceea ce privește identificarea suprafețelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea aparatelor GPS din dotare. 

În urma acțiunii efectuate, s-a constatat că suprafața de teren cultivată cu viță de vie nu era întreținută.“

În secțiunea Documente a acestui articol puteți consulta integral răspunsul formulat de APIA Constanța la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța.

Citeşte şi DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

UPDATE 2:

DNA - Serviciul Teritorial Constanța l-a plasat astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și declarații false către APIA Constanța. 

În urma cercetării sale penale sub control judiciar, IPS Teodosie nu mai are voie să desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși. 

Pentru Arhiepiscopia Tomisului, atribuțiile Înaltpreasfinției sale Teodosie ar putea fi preluate de starețul arhimandrit Mitu Cosma, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a refuzat să comenteze decizia DNA de a-l plasa pe Teodosie Petrescu sub control judiciar, dar și informațiile din dosar referitoare la presupuse fapte de corupție, mai ales că Arhiepiscopia Tomsiului este o eparhie cu autonomie. De asemenea, Bănescu a mai precizat pentru ZIUA de Constanța că este prematur să se discute despre o eventuală decizie a Sinodului privind funcția eclesiastică a Înaltpreasfinției SaleTeodosie.

UPDATE 1:

Jurnaliștii Antena 3 susțin că audierea la DNA a lui Teodosie Petrescu ar avea legătură cu un nou dosar de presupuse acte de corupție, mai exact luare de mită. Informația nu a fost deocamdată confirmată de surse oficiale DNA.
 

Citește și...Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie de ultimă oră! IPS Teodosie, achitat în dosarul unde este acuzat că ar fi obţinut fonduri europene ilegal

06 Jun 2019 2388

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Constanţa. Ce s-a decis

05 Jun 2019 2449

IPS Teodosie îl va vizita pe Radu Mazăre la închisoare

03 Jun 2019 3434

Întâlnire, la Constanţa, între ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi

02 Jun 2019 1002

Ce au decis magistraţii Curţii de Apel Constanţa cu privire la procesul lui ÎPS Teodosie

30 May 2019 1176

Noutăţi în procesul lui ÎPS Teodosie. Ce au decis magistraţii

29 May 2019 2617

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Procurorii au cerut pedeapsa maximă. Ce s-a decis

23 May 2019 1079

ÎPS Teodosie chemat la Curtea de Apel Constanţa

22 May 2019 1132

LIVE TEXT. Sărbătorim „Ziua Constanței”. Programul integral al activităților programate cu această ocazie (galerie foto)

21 May 2019 1642

Programul evenimentelor pregătite pentru Ziua Constanței

18 May 2019 3677

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în acest weekend

10 May 2019 492

ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a participat la slujba de sfințire a Capelei de la Secţia exterioară Valul lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă

08 May 2019 535

Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie „Învierea lui Hristos reprezintă înnoirea întregii creații și implicit a omului“

26 Apr 2019 823

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

25 Apr 2019 1054

Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim la Constanța. Când va ajunge la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (video)

24 Apr 2019 678