Stiri calde

UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și dosarul APIA (galerie foto+video+document)Înalt Preasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul se află, în aceste momente la sediul DNA Constanța. 

Reamintim faptul că, la sfârșitul lunii august, APIA Constanța a participat, la solicitarea DNA Constanța, la un control la ferma viticolă de la Nazarcea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, la acel moment: „Controlul APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost unul de rutină. APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost să verifice suprafeţele şi culturile, conform regulilor lor, precum şi subvenţiile. Nu ştiu dacă au fost ridicate documente“.

Într-un răspuns adresat tot redacției ZIUA de Constanța, APIA Constanța făcea următoarele precizări, referitoare la același control: „În data de 22.08.2016, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a solicitat instituției noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanți/specialiști cu atribuții de control care să participe la cercetarea la fața locului, alături de reprezentanții instituției antemenționate (n.red. DNA), în vederea stabilirii situației suprafețelor de teren din zona localității Nazarcea, județul Constanța. pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA.

Menționăm faptul că respectiva acțiune s-a efectuat în data de 26.08.2016. Reprezentanții instituției noastre au sprijinit organele de cercetare în ceea ce privește identificarea suprafețelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea aparatelor GPS din dotare. 

În urma acțiunii efectuate, s-a constatat că suprafața de teren cultivată cu viță de vie nu era întreținută.“

În secțiunea Documente a acestui articol puteți consulta integral răspunsul formulat de APIA Constanța la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța.

Citeşte şi DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

UPDATE 2:

DNA - Serviciul Teritorial Constanța l-a plasat astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și declarații false către APIA Constanța. 

În urma cercetării sale penale sub control judiciar, IPS Teodosie nu mai are voie să desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși. 

Pentru Arhiepiscopia Tomisului, atribuțiile Înaltpreasfinției sale Teodosie ar putea fi preluate de starețul arhimandrit Mitu Cosma, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a refuzat să comenteze decizia DNA de a-l plasa pe Teodosie Petrescu sub control judiciar, dar și informațiile din dosar referitoare la presupuse fapte de corupție, mai ales că Arhiepiscopia Tomsiului este o eparhie cu autonomie. De asemenea, Bănescu a mai precizat pentru ZIUA de Constanța că este prematur să se discute despre o eventuală decizie a Sinodului privind funcția eclesiastică a Înaltpreasfinției SaleTeodosie.

UPDATE 1:

Jurnaliștii Antena 3 susțin că audierea la DNA a lui Teodosie Petrescu ar avea legătură cu un nou dosar de presupuse acte de corupție, mai exact luare de mită. Informația nu a fost deocamdată confirmată de surse oficiale DNA.
 

Citește și...Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor. Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa a fost declarată Biserica Veteranilor Teodor Tiron (galerie foto)

17 Feb 2019 554

Slujbă la Parohia Sfântul Ierarh Nectarie din Constanţa. Va fi dezvelit un monument. Cui va fi închinat şi cu ce prilej

17 Feb 2019 754

Hram la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța. Va fi sfințit un monument închinat preoților, învățătorilor și gospodarilor

15 Feb 2019 411

IPS Teodosie, slujbă de hramul bisericii "Sfântul Haralambie", din Constanţa, alături de doi ierarhi străini

10 Feb 2019 468

Imagini de la eveniment Călugărul decedat în urma teribilului accident de la Ciocârlia de Jos, înmormântat astăzi la Adamclisi (galerie foto)

30 Jan 2019 1579

Unde va fi înmormântat călugărul care şi-a pierdut viaţa în accidentul rutier teribil de la Ciocârlia de Jos, județul Constanța

29 Jan 2019 1005

Slujbă în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța

23 Jan 2019 302

Sute de luptători anticomuniști pomeniți la Catedrala arhiepiscopală de către IPS Teodosie

18 Jan 2019 302

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare în Arhiepiscopia Tomisului

14 Jan 2019 412

Sărbătoare în Arhiepiscopia Tomisului

11 Jan 2019 703

Boboteaza pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mii de oameni, surprize pe traseu, cruce scoasă din mare de un musulman (galerie foto)

07 Jan 2019 860

Una din crucile aruncate în apele Mării Negre de ÎPS Teodosie, recuperată de un musulman (galerie foto)

06 Jan 2019 8376

Imagini surprinzătoare la Constanţa Mijloc de transport neconvențional, folosit de IPS Teodosie la procesiunea de Bobotează (galerie foto)

06 Jan 2019 1691

Cum va decurge ceremonialul zilei de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mesajul Înaltpreasfinţitului Teodosie (galerie foto)

05 Jan 2019 1349

IPS Teodosie anunță ultimele detalii înainte de sărbătoarea de Bobotează (galerie foto)

04 Jan 2019 570