Arhitectul şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache, prezintă, azi, PUZ-ul zonei peninsulare (galerie foto)


Primăria municipiului Constanţa desfăşoară în aceste momente, în sala de ședinţe „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa din bulevardul Tomis nr. 51, o prezentarea publică a Planului urbanistic zonal preliminar „Zona peninsulară a municipiului Constanţa“.

La ședinţa publică participă cetăţeni, asociaţii legal constituite, persoane fizice și juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate şi reprezentanţi media. De asemenea, la eveniment este prezent şi viceprimarul municipiului Constanţa, Dumitru Babu.

PUZ-ul este prezentat de arhitectul şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache.
 
În temeiul prevederilor HCL nr. 322/2016, până la data de 18.01.2019, se pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind documentul supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile pot fi trimise în scris, prin poștă, la sediul din bulevardul Tomis nr. 51. Materialele transmise vor purta menţiunea „Recomandare referitoare la PUZ preliminar Zona peninsulară a municipiului Constanţa”.

UPDATE 1:

"Nu avem mari aşteptări de la PUZ, fiind într-o fază preliminară. Însă ne dorim ca majoritatea populaţiei să se implice mai mult în dezvoltarea orasului şi a zonei peninsulare a municipiului Constanţa. Ne dorim să elaborăm o documentaţie de urbansim împreună cu cetăţenii. Se va ţine cont de propunerile locuitorilor municipiului şi ulterior acestea vor fi selectate de criterii de o comisie de specialitate din cadul primăriei", a spus arhirectul şef al municipiului Constanţa, Radu Vânturache.

Acesta a mai spus că prin acest PUZ al peninsulei municipiului Constanţa putem "deschide o uşă către viitor".

"Este a doua şansă pentru comunitate să elaboreze o documentaţie de urbanism participativă", a mai spus Radu Vânturache.


UPDATE 2:

"Dorim să vedem care sunt opiniile şi părerile dumneavostră privind zona peninsulară", a mai punctat arhitectul şef al municipiului Constanţa.

Radu Vânturache a mai transmis că în zona peninsulară sunt clădiri care trebuie reabilitate şi conservate. "Multe dintre ele sunf proprietăţi ale persoanelor fizice şi juridice", subliniază Radu Vânturache.

Despre automobile, Radu Vânturache spune că vor fi identificate locuri de parcare periferice, astfel încât să nu fie aglomerată zona peninsulara a municipiului Constanţa.

UPDATE 3:

încercăm să reconstruim o arhivă a construcţilor din zona peninsulară, astfel că arătăm cum a fost oraşul, cum este şi cum va fi în viitor", a transmis arhitectul şef al municipiului Constanţa.

UPDATE 4:

Prezent la eveniment, un constănţean care deţine trei imobile în zona peninsulară, a propus ca la subsolul viitoarelor blocuri, pe terenul cărora vor fi găsite vestigii istorice, să fie deschise muzee.

Acesta spune ca în prezent lucrează la înfiinţarea unei asociaţii pentru valorificarea patrimoniului istoric, asociaţie din care vor face parte proprietarii de terenuri din zona penisulară a oraşului.

"Ulterior, aceste muzee vor trece în administrarea asociaţiei şi vor putea fi vizitate de turişti. În aşa fel vom aduce un plus de valoare zonei peninsulare a municipiului", a transmis constănţeanul.

Arhitectul Radu Cornescu a atras atenţia că PUZ-ul peninsulei trebuie să ia în calcul şi valorificarea vestigiilor arheologice.

UPDATE 5:

"Ceea ce ne deosebeşte de alte oraşe din ţară este prezenţa monunentelor arheologice, care nu sunt puse în valoare. Vorbim de Poarta Mare a cetaţii Tomis, de basilica din subsolul Colegiului Mihai Eminescu, de basilica din subsolul Hotelului Ibis. Acestea nu pot fi vizitate. Si nu sunt puse în valoare. Trebuie să facem ceva ca acest PUZ să le puna în valoare. Cred că puz-ul trebuie elaborat şi în colaborare cu ordinul arhitecţilor şi muzeul de istorie naţională şi arheologie Constanta, ca aceste monumente antice de 2500 de ani să fie valorificate", a transmis arhitectul Radu Cornescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța Atenție, constănțeni! Mâine vor suna sirenele de alarmare publică

28 Mar 2024 507

Înaintea ședinței CLM Ovidiu Cupșa, candidatul AUR la Primăria Constanța, îi înmânează lui Chițac un bilet către Eforie (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 715

Afaceri Constanța Cât costă serviciile pentru mentenanța rețelelor de iluminat cumpărate de Primăria Ghindărești (DOCUMENTE)

28 Mar 2024 396

ZIUA LIVE De ce vrea Stelian Ion să-și ia revanșa în 2024!

28 Mar 2024 481

Cod galben de intensificări ale vântului la Constanța!

28 Mar 2024 471

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 478

Atribuiri Constanța Primăria Năvodari achiziționează urnă mobilă. Ce firmă o va furniza (DOCUMENT)

28 Mar 2024 350

Felicia Ovanesian strânge semnături pentru candidatura la Primăria Constanța - „Constănțeni, am nevoie de ajutorul vostru!”

28 Mar 2024 624

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1705

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 466

Cumpărări directe O firmă din Mureș va furniza tutori arbori pentru Primăria Constanța (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 347

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 518

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 511

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2719

Construirea noului CET antrenează licitații după licitații. Primăria Constanța caută supervizori !

27 Mar 2024 406