Stiri calde

Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei. Ce mesaj a transmis ministrul Mihai Fifor

Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei, marcând astfel împlinirea a 175 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, s-a înfiinţat, în Ţara Românească, prima baterie de artilerie.

Cu această ocazie ministrul Mihai Fifor a transmis un mesaj militarilor. 

”De-a lungul existenţei sale, artileria română s-a evidenţiat, nu de puţine ori, prin jertfe eroice şi fapte vitejeşti pentru apărarea identităţii naţionale. Pe câmpul de luptă artileriştii au apărat cu dârzenie pământul românesc, iar simţul datoriei le-a fost izvor de tărie în cele mai dificile momente. Onoarea, disciplina, dârzenia au fost dintotdeauna valori care îi definesc pe artileriştii români.
La ceas aniversar, ne aplecăm asupra trecutului cu datoria de a omagia memoria eroilor artilerişti care şi-au închinat viaţa slujirii patriei, pentru împlinirea idealurilor de libertate şi independenţă ale poporului român.

Artileria reprezintă un element de bază în arhitectura oricărei armate moderne. Aderarea României la NATO a adus și pentru artileriști oportunități majore de modernizare a tehnicii de luptă și a procedurilor de operare, pe baza principiului interoperabiltății cu forțele aliate. Programele de achiziții strategice planificate și derulate de Ministerul Apărării Naționale au luat în calcul și nevoile de dezvoltare ale acestei arme. 

Astfel, demn de amintit aici ar fi programul “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS”, care are ca obiectiv achiziția a trei astfel de sisteme pentru realizarea de “Capabilități de sprijin cu foc indirect”. Prin acest program, complementar cu cele finalizate deja sau aflate în ultimele etape de implementare, arma artilerie își va asigura compatibilitatea deplină cu structurile similare din NATO. Totodată, această capabilitate va creşte semnificativ rolul Forţelor Terestre în apărarea atât a teritoriului naţional, cât şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Certitudinea proiectelor care descriu coordonatele dezvoltării armei artilerie este dată atât de valoarea individuală dar, mai ales, de spiritul de echipă.

Vă remarcaţi, dragi artileriști, prin rezultate foarte bune şi eficienţă în activităţile desfăşurate, iar toate acestea reprezintă rodul profesionalismului şi al dedicării dumneavoastră, atât în misiunile de pe teritoriul ţării, cât şi din străinătate.

Doamnelor şi domnilor, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, personal civil contractual,

Tradiţiile de luptă ale armei pe care o deserviţi vă fac cinste şi, totodată, vă obligă să urmaţi eforturile de modernizare a artileriei, de perfecţionare continuă a pregătirii tactice şi de specialitate, cu scopul de a vă îndeplini cu onoare misiunile încredinţate.
La 175 de ani de la înfiinţarea Armei Artileriei, îmi revine deosebita plăcere de a vă felicita şi de a vă dori multă sănătate, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, putere de muncă şi consecvenţă în îndeplinirea tuturor misiunilor!” - este mesajul transmis de ministrul Apărării Mihai Fifor. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Video din momentul impactului Constanţa. Militar implicat într-un accident rutier grav în septembrie cere ajutorul medicilor (video)

09 May 2019 4589

Vești bune pentru militari. Statutul cadrelor militare, adoptat în Senat. Ce prevede acesta

08 Apr 2019 11936

Veste bună pentru militari! Ce se întâmplă cu Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti

18 Mar 2019 1916

Azi va fi depusă la Parlament propunerea de modificarea Legii pensiilor militare pentru poliţişti, militari şi funcţionarii cu statut special

11 Mar 2019 23417

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, despre întâlnirea cu reprezentanţii LMP. Ce le-a transmis militarilor (galerie foto)

15 Feb 2019 3382

Mihai Fifor "Bugetul este o prioritate, sigur că da "

03 Feb 2019 372

Mihai Fifor "Mă întreb dacă președintele Klaus Iohannis a înțeles unde se afla"

22 Jan 2019 426

Mihai Fifor „Decizia istorică de azi a CCR trebuie să repună lucrurile pe făgaşul lor firesc”

16 Jan 2019 375

Mihai Fifor „Distinsul domn Junker confundă Palatul Victoria cu Palatul Cotroceni”

29 Dec 2018 508

Mesaj al senatorului Mihai Fifor pentru militari de Crăciun. „Sfânta Sărbătoare a Crăciunului să va adune sănătoși alături cu toți cei dragi“

24 Dec 2018 842

Senatorul Mihai Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, cu unanimitate de voturi,

16 Dec 2018 333

PSD se reuneşte în şedinţă Mihai Fifor va fi validat preşedinte al Consiliului Naţional

16 Dec 2018 405

Senatorul Mihai Fifor „Salariile din sistemul bugetar vor continua să crească potrivit legii salarizării unitare adoptată de Parlament“

09 Dec 2018 5141

Veste bună pentru militari. Ce se va întâmpla cu statutul lor. Ce discrimări au fost eliminate

04 Dec 2018 2673

Generalul-locotenent (rez.) Dumitru Prunariu, membru de onoare al Ligii Militarilor Profesioniști

24 Nov 2018 926