Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei. Ce mesaj a transmis ministrul Mihai Fifor

Armata României sărbătoreşte, la 10 noiembrie 2018, Ziua Artileriei, marcând astfel împlinirea a 175 de ani de când, prin Porunca Domnească nr. 198 din 10 noiembrie 1843, s-a înfiinţat, în Ţara Românească, prima baterie de artilerie.

Cu această ocazie ministrul Mihai Fifor a transmis un mesaj militarilor. 

”De-a lungul existenţei sale, artileria română s-a evidenţiat, nu de puţine ori, prin jertfe eroice şi fapte vitejeşti pentru apărarea identităţii naţionale. Pe câmpul de luptă artileriştii au apărat cu dârzenie pământul românesc, iar simţul datoriei le-a fost izvor de tărie în cele mai dificile momente. Onoarea, disciplina, dârzenia au fost dintotdeauna valori care îi definesc pe artileriştii români.
La ceas aniversar, ne aplecăm asupra trecutului cu datoria de a omagia memoria eroilor artilerişti care şi-au închinat viaţa slujirii patriei, pentru împlinirea idealurilor de libertate şi independenţă ale poporului român.

Artileria reprezintă un element de bază în arhitectura oricărei armate moderne. Aderarea României la NATO a adus și pentru artileriști oportunități majore de modernizare a tehnicii de luptă și a procedurilor de operare, pe baza principiului interoperabiltății cu forțele aliate. Programele de achiziții strategice planificate și derulate de Ministerul Apărării Naționale au luat în calcul și nevoile de dezvoltare ale acestei arme. 

Astfel, demn de amintit aici ar fi programul “Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS”, care are ca obiectiv achiziția a trei astfel de sisteme pentru realizarea de “Capabilități de sprijin cu foc indirect”. Prin acest program, complementar cu cele finalizate deja sau aflate în ultimele etape de implementare, arma artilerie își va asigura compatibilitatea deplină cu structurile similare din NATO. Totodată, această capabilitate va creşte semnificativ rolul Forţelor Terestre în apărarea atât a teritoriului naţional, cât şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Certitudinea proiectelor care descriu coordonatele dezvoltării armei artilerie este dată atât de valoarea individuală dar, mai ales, de spiritul de echipă.

Vă remarcaţi, dragi artileriști, prin rezultate foarte bune şi eficienţă în activităţile desfăşurate, iar toate acestea reprezintă rodul profesionalismului şi al dedicării dumneavoastră, atât în misiunile de pe teritoriul ţării, cât şi din străinătate.

Doamnelor şi domnilor, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, personal civil contractual,

Tradiţiile de luptă ale armei pe care o deserviţi vă fac cinste şi, totodată, vă obligă să urmaţi eforturile de modernizare a artileriei, de perfecţionare continuă a pregătirii tactice şi de specialitate, cu scopul de a vă îndeplini cu onoare misiunile încredinţate.


La 175 de ani de la înfiinţarea Armei Artileriei, îmi revine deosebita plăcere de a vă felicita şi de a vă dori multă sănătate, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, putere de muncă şi consecvenţă în îndeplinirea tuturor misiunilor!” - este mesajul transmis de ministrul Apărării Mihai Fifor. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Generalul Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a trecut la cele veșnice

13 Feb 2020 2816

Mihai Fifor, fost ministru de Interne, şi Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, sunt chemaţi la DNA Timișoara

13 Dec 2019 1603

Ludovic Orban a decis Bogdan Despescu, fostul șef al Poliției Române, a fost numit secretar de stat

29 Nov 2019 3145

UPDATE. Demisii în cadrul CEx-ului PSD Radu Moldovan și Dragoș Benea au cerut ca întreaga conducere a partidului să demisioneze

26 Nov 2019 2279

A murit Bogdan Niculescu Duvăz. Fost deputat de Constanţa, Tulcea, şi Argeş. Cel mai mult a fost de Constanţa

17 Nov 2019 4794

Documentar ZIUA de Constanta Lista completă a prim-miniştrilor României de după Revoluţia din 1989 (galerie foto)

05 Nov 2019 5213

Viceprim-ministrul Mihai Fifor, întrevedere cu delegația Parlamentului Republicii Moldova

05 Oct 2019 1727

Viorica Dăncilă a convocat CEx al PSD, la Parlament

01 Oct 2019 1835

Felix Stroe - „În nucul care nu are nuci nu dai cu reteveiul!“ Ce le-au transmis liderii PSD seniorilor din partid (galerie foto)

02 Sep 2019 4237

Mamaia. Ce s-a discutat, la PSD, despre pensiile militare

01 Sep 2019 8192

Dăncilă huiduită din nou la Mamaia. Conducerea PSD faţă în faţă cu pensionarii din Constanţa (Galerie foto+Video)

01 Sep 2019 3507

LIVE TEXT Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, prezentă la Constanţa, la Şcoala de vară a femeilor (galerie foto + video)

30 Aug 2019 5168

Programul complet al Şcolii de Vară a Femeilor Social-Democrate Mamaia. Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor şi-au anunţat prezenţa

29 Aug 2019 2035

Premierul Viorica Dăncilă a transmis președintelui propunerile de noi miniştri pentru Educaţie, Justiţie şi Interne

26 Aug 2019 1626

Mihai Fifor revoluţionează MAI. Se va regândi managementul fiecărui post de conducere. Ce spune despre şefia inspectoratelor de poliţie

24 Aug 2019 2025